Hevder miljøgifter kamufleres av oljeindustrien

Statfjord A.Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro
Statfjord A.Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFarlige kjemiske stoffer i oljeindustrien endres slik at de kan klassifiseres som «snille», men blir igjen skadelige for miljøet når de renner ut i havet, hevder Bellona.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig med at oljeindustrien beveger seg nordover i svært følsomme områder bruker de sine ressurser på å kamuflere sine utslipp i stedet for å ta miljøkravene på alvor og utvikle mindre miljøfiendtlige kjemikalier, skriver Frederic Hauge i varslingsbrev til Miljøvernministeren.

Får støtte

Miljøorganisasjonen får støtte fra en kilde i norsk oljeindustri som Aftenposten har snakket med.

De store mengdene kjemikalier som brukes i oljeindustrien i Nordsjøen, deles inn i kategorier med ulike fargekoder. Av disse regnes «røde» stoffer som farligere enn «gule». Aftenposten skriver at aktører i oljeindustrien endrer den kjemiske sammensetningen til farlige stoffer, slik at de kan kategoriseres som mindre skadelige.

I 2008 brukte oljeindustrien 94.500 238 kg gule kjemikalier. Av disse ble 12.818 860 kg sluppet ut i naturen, ifølge tall fra OLF sin Miljørapport for 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Store mengder røde kjemikalier manipuleres til å bli gule, forteller den ikke navngitte kilden til avisa.

Også Bellona sier de har grunn til å tro at flere tusen tonn gule kjemikalier skulle ha vært klassifisert som røde.

Vil til bunns i saken

Problemet oppstår når stoffene havner i havet. Ifølge Bellona endrer de manipulerte kjemikaliene seg i sjøen slik at de igjen blir «røde» – og farlige for naturmiljøet.

– Dette tar jeg svært alvorlig, sier Erik Solheim til Aftenposten i dag, og sier han vil til bunns i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nullutslipp fra oljesektoren er et av de viktigste miljømålene Norge gjennomfører, og er helt avgjørende for at oljeindustrien vår skal være verdens mest miljøvennlige, sier Solheim videre.

Store reduksjoner i rød kategori

Totale mengder kjemikalier brukt i 2008 var 450 000 tonn. Av dette ble 129 000 tonn sluppet ut, hvorav 99,99 prosent var i kategoriene grønn eller gul. De øvrige mengder ble injisert (97 000 tonn), gjenbrukt eller håndtert som avfall. Bruk, utslipp og injisert mengde kjemikalier ligger omtrent på samme nivå som foregående år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at målet om null utslipp av miljøfarlige kjemikalier kom i 1997, er utslippene av svarte kjemikalier redusert fra 228 tonn til knapt 2 tonn i 2008. Utslipp av røde kjemikalier er redusert fra 3933 tonn til 15 tonn i samme periode. Tallene bekrefter at operatørenes arbeid for å nå nullutslippsmålene på norsk sokkel gir resultater, ifølge SFTs oversikt over utslipp fra olje- og gassindustrien i 2008.

Fra 2007 til 2008 er utslipp av kjemikalier i svart kategori tilnærmet stabilt, mens utslipp av kjemikalier i rød kategori er redusert med nær 40 prosent.