Stiller ultimatum til velgerne

Knut Arild Hareide (KrF) driver også valgkamp på nye medier. På KrFs nettsider holdt han fredag nettmøte i web-tv-format. Foto: Håkon Høgetveit
Knut Arild Hareide (KrF) driver også valgkamp på nye medier. På KrFs nettsider holdt han fredag nettmøte i web-tv-format. Foto: Håkon Høgetveit

<p– Nå er det enten eller. Blir det ikke Stortinget nå, er jeg ferdig med politikken, sier Knut Arild Hareide (KrF). </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA OM HAREIDE OG SUNDSBØ

KNUT ARILD HAREIDE:

Født og oppvokst i Bømlo, men stiller nå til valg for Akershus. Han er førstekandidat for KrF.

Utdannet ved Norges handelshøyskole (NHH).

Jobber til daglig som organisasjonsdirektør i Schibsted.

Var miljøvernminister under Bondevik II-regjeringen. Han var den yngste minister fra KrF noen sinne.

Jobbet som politisk rådgiver i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i Bondevik I.

Nevnt som KrF-leder Dagfinn Høybråtens arvtager.

DAGFINN SUNDSBØ:

Født i Lindås i Hordaland.

Bor i Fetsund, og har vært aktiv regionspolitiker for Senterpartiet i Akershus i mange år.

Vararepresentant for Åslaug Haga på Stortinget, og møtte som fast representant mens Haga satt i regjering.

Har vært generalsekretær i Senterpartiets Hovedorganisasjon.

Ble i 2008 utnevnt til statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Den tidligere miljøvernministeren har av tidligere partitopper, som Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland, blitt omtalt som selve kronprinsen i KrF.

Men også en kronprins behøver en plattform. For Hareide er plattformen stortingsplass, men det er ikke bare-bare når han stiller til valg i thriller-fylket Akershus.

– Viktig veiskille

Hareide har nå sitt virke som organisasjonsdirektør i Schibsted.

Knut Arild Hareide er førstekandidat for KrF i Akershus. Foto: Håkon HøgetveitKnut Arild Hareide er førstekandidat for KrF i Akershus. Foto: Håkon Høgetveit

Men etter fire år som direktør frister igjen det politiske liv, og det er heller ikke utenkelig at en statsrådpost venter dersom vi får en regjering med Erna Solberg (H) i førersetet.

– Dette er et viktig veiskille i mitt liv. Velgerne skal nå bestemme min fremtid og min karrierevei. For det er klart; nå er det enten eller for meg, sier den tidligere miljøvernministeren.

Dagfinn Sundsbø er førstekandidat for Senterpartiet i Akershus. Foto: SCANPIXDagfinn Sundsbø er førstekandidat for Senterpartiet i Akershus. Foto: SCANPIX

Vil skvise ut Solhjell

Og da mener han enten politikken eller næringslivet.

– For kommer jeg ikke inn på Stortinget nå, har jeg ikke lenger noen politisk plattform. Da kommer jeg til å satse fullt i næringslivet – og motsatt, sier Hareide, som blant annet har bakgrunn fra Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Han har de siste årene ledet programkomiteen i KrF ved siden av jobben i Schibsted, men han presiserer at dette ikke er noe han ha «på si» resten av livet.

– Nå er alt fokus på valget. Forhåpentligvis kommer både jeg og Sundsbø inn, så kan vi heller skvise ut Bård Vegar Solhjell fra SV eller noen fra Frp – det hadde vært noe det. Men det ser ut til å bli en kamp mellom KrF og Sp nok en gang, sier Hareide.

Bare 116 stemmer

Ved forrige stortingsvalg skilte marginale 116 stemmer KrFs Valgerd Svarstad Haugland og Sps Åslaug Haga.

– I år kan det fort bli enda jevnere, mener Knut Arild Hareide, som nå mobiliserer alt han makter.

For statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Dagfinn Sundsbø (Sp), har minst like lyst på det utsatte utjevningsmandatet.

– Men alt tyder på dette blir et skikkelig thrillervalg nok en gang. Nå er det bare å glede og grue seg, men jeg må innrømme at jeg gleder til å få det hele overstått, sier Sundsbø, som i valginnspurten drar på valgturné med kollektivtrafikk.

– Da får jeg i alle fall noen billige poenger på stand, smiler han.

Vordende innflytter mot «en fin fyr fra Akershus»

Et annet poeng Sundbsø kan dra frem fra ermet i denne valgkampen, er at han de siste tjue årene har vært fylkestingspolitiker, kommunestyrepolitiker og vararepresentant på Stortinget for Åslaug Haga,

– Profilen min er alstå at jeg er en skikkelig regionspolitiker. Jeg skal kjempe for de sakene som er viktige for hjemfylket Akershus. Det har de siste årene vært en tendens at Akershus-politikerne på Stortinget glemmer den lokale forankringen, mener Sp-politikeren.

Rivalen fra KrF bor derimot ikke en gang i Akershus, men i Oslo. Han har til ymse lokalaviser varslet om flytting, men mener uansett bosted at han kan appellere også til innbyggerne i det mer og mer urbane fylket.

– Jeg tror næringslivsbakgrunnen min kan appellere til potensielle velgere i spesielt Asker og Bærum. Kombinert med KrFs kjernesaker har jeg stor tro på at Akershus velger meg, sier han.

– Ytterpartiene har ingenting i regjering å gjøre

Men på spørsmål om hvordan han argumenterer mot Senterpartiet for å sikre stortingsplassen, må de politiske skillelinjene vike.

– En stemme på Senterpartiet er i denne valgkampen en stemme på SV i regjering. Og ytterpartiene, da mener jeg SV og Frp, har ingenting å gjøre i regjeringskontorene i Norge. Jeg tror faktisk Sundsbø og Sp hadde kost seg hjemme i sentrum med oss, mener han, og fortsetter:

– Sp har jo nesten ikke fått utrettet noe som helst i skyggen av Ap.

– Men, Hareide, KrF vil også havne i skyggen av Høyre i en borgerlig regjering. Hvor stort må KrF bli for å få gjennomslag for sakene sine?

– Det er klart at stor ubalanse mellom Høyre og KrF vil vanskeliggjøre, men jeg tror uansett Høyre, Venstre og KrF har så mange saker vi kan enes rundt at et regjeringssamarbeid kan bli resultatgivende, sier Hareide.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjell Magne Bondevik er en av Knut Arild Hareides viktige støttespillere. Han har også kastet glans over Hareides valgkamp.Kjell Magne Bondevik er en av Knut Arild Hareides viktige støttespillere. Han har også kastet glans over Hareides valgkamp.

Kan avgjøre hele blokkrigen

Til det har Sundsbø bare én ting å si:

– Sp er svært fornøyd med regjeringspartnerne de har valgt. Så får bare KrF surre med de blå partiene – forhåpentligvis i opposisjon.

Og nettopp denne kampen kan avgjøres i nettopp Akershus. Det utsatte utjevningsmandatet kan være det som vipper vektskålen i en av retningene. Dersom Venstres Abid Raja mobiliserer nok de siste dagene, kan plutselig han også melde seg på i kampen om mandatet.

Nervepirrende duell i Vestfold. Inga Marte Thorkildsen (SV) og Inger Lise Hansen (KrF). Foto: SCANPIXNervepirrende duell i Vestfold. Inga Marte Thorkildsen (SV) og Inger Lise Hansen (KrF). Foto: SCANPIX

Dueller

Men slike thrillerdueller er det flere av rundt om i landet. Her er noen eksempler:

I Vestfold kjemper SVs Inga Marthe Thorkildsen en tapper kamp om utjevningsmandatet mot KrFs nestleder Inger Lise Hansen. Lokale målinger har tidvis Thorkildsen inne på fast plass, men spriker mot nasjonale målinger.

I Buskerud risikerer Per Olaf Lundteigen (Sp) på bli bonde på heltid. Her kjempes det innbitt om utjevningsmandatet, som sannsynligvis vil stå mellom Lundteigen, Magnor Bergo (SV) og Venstres Ulla Nordhagen.

I Østfold kan kampen mellom utjevningsmandatet fort stå mellom KrFs Line Henriette Hjemdal og SVs May Hansen.

I Hordaland er også kampen om mandatene spennende, og representanter fra Sp, KrF, Høyre og Rødt kan ende opp med å kapre utjevningsmandatet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus