Nektet å snakke om smertegrense

KLEMTE TIL: Kristin Halvorsen risikerer å bli sittende igjen alene, men nekter å snakke om partiets egen smertegrense dersom et stort Ap sikrer flertallet. Foto: Scanpix.
KLEMTE TIL: Kristin Halvorsen risikerer å bli sittende igjen alene, men nekter å snakke om partiets egen smertegrense dersom et stort Ap sikrer flertallet. Foto: Scanpix.

<pSV-leder Kristin Halvorsen mener det er «meningsløst» å snakke om partiets smertegrense.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Fredag arrangerte NRK kanalens siste partilederdebatt i Samfunnsalen i Oslo. Eldreomsorg, asylpolitikk, miljø og regjeringsalternativene var blant temaene som ble diskutert.

SV-leder Kristin Halvorsen ga under debatten klart uttrykk for at hun gjerne skulle ha fått snakket mer om skolepolitikken. Men ett tema skygget hun unna.

- Hvor går SVs smertegrense for regjeringssamarbeid? spurte programleder Knut Olsen.

- Jeg gidder ikke engang å diskutere smertegrense. Jeg har tenkt å snakke om skole, slo Halvorsen klart fast.

- Forpliktet til fortsatt regjering

Etter debatten redegjorde hun for svaret overfor ABC Nyheter.

- Jeg ble irritert fordi det er helt meningsløst å snakke om en smertegrense nå. Det er to dager igjen før valget. Vi har forpliktet oss overfor velgerne at om det blir rød-grønn flertall, så blir det en rødgrønn regjering. En stemme til SV er avgjørende for at det blir et rød-grønt flertall, sa Halvorsen til ABC Nyheter.

Mens SV sliter på meningsmålingene ligger Ap an til å gjøre et svært godt valg. Fredag sa SV-veteran Rolf Reikvam til ABC Nyheter at et fortsatt rød-grønt flertall kan bli vanskelig dersom SV ikke blir større enn de dårligste meningsmålinger tyder på.

De siste uka har SVs oppslutning ligget på under seks prosent på flere målinger. Valgresultatet i 2005, som ble regnet som svært dårlig, var 8,8 prosent.

Under kveldens debatt fokuserte Halvorsen på å spisse kjernesakene.

Hun gikk svært langt i å komme med ultimatum om nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Statsminister Jens Stoltenberg rettet skytset mot de borgerlige som han sa ønsket å bore olje uten den nødvendige kunnskap.

- Først kunnskap. Så beslutning. Ikke først beslutning og så kunnskap. Det er forbudt å begynne å bore før man har innhentet kunnskap. Det er den måten vi har gått fram på i alle år, sa han.

- Høyre demmet opp for Frp

I asyldebatten prøvde Siv Jensen å presentere Frp som det eneste partiet som kunne klare å begrense asylstrømmen. Det begrunnet hun med at antall asylsøkere var høyere under Bondevik II-regjeringen, da Erna Solberg var kommunalminister.

- Det er bare Frp som kan stramme inn asylpolitikken slik at vi får kontroll på den, sier Jensen.

Etter debatten sa Erna Solberg at Høyres asylpolitikk er med på å demme opp for Frp.

- Jeg har registrert uttalelsene fra Frp om vår asylpolitikk. De kommer fordi Frp føler at dette er viktig for dem. Men jeg tror nok at folk husker at vi reduserte antall asylsøkere fra 17.000 til 5000. Dermed forsvant grunnlaget for den type angrep ut, sier Solberg til ABC Nyheter.

Siv Jensen la vekt på å vise forskjellen på Frp og alle de andre partiene.

- For meg er det viktig å vise hvor forskjellen på partiene går. Velgerne skal ikke være det minste i tvil om at Frp dessverre er alene om å ville stramme inn norsk asylpolitikk. Det har vært foretatt tiltak både fra Ap og fra forrige bondevik-regjering, og de har ikke fungert, sier Jensen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus