Aksjonerte for pelsdyra med blod på hendene

BLOD: Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland Karlsrud, demonstrerer sammen med en samlet norsk dyrevernbevegelse mot pels og politikere med blod på hendene utenfor Stortinget fredag. Foto: Heiko Junge/Scanpix
BLOD: Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland Karlsrud, demonstrerer sammen med en samlet norsk dyrevernbevegelse mot pels og politikere med blod på hendene utenfor Stortinget fredag. Foto: Heiko Junge/Scanpix

<pDyrevernerne sparte ikke på virkemidlene da de demonstrerte mot pelsdyrnæringen foran Stortinget fredag ettermiddag. De mener politikerne har blod på hendene og bind for øynene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre fikk på pukkelen av demonstrantene fra ulike dyrevernforeninger fredag ettermiddag. Bakgrunnen for demonstrasjonen var bildene som Nettverk for dyrs frihet har tatt på landets pelsdyrfarmer, og som skapte sterke reaksjoner da de ble vist på NRK. Bildene viser dyr med store skader, og det har stormet rundt pelsdyrnæringen etter avsløringene.

Fredag hadde landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) et møte med ledelsen i Norges Pelsdyralslag i Stjørdal.

Vurderer tvangsavvikling

Pelsdyralslaget vurderer om pelsdyrfarmer kan tvangsavvikles på grunn av dårlig dyrevelferd. Tvangsavvikling og andre sanksjoner blir omtalt i et brev som landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk overlevert på møtet.

På en pressekonferanse i tilknytning til møtet viste Brekk til en fersk tilsynsrapport fra Mattilsynet, og sa at han ennå ikke vil friskmelde pelsdyrnæringen.

Mattilsynet har fattet to hastevedtak og gitt 13 varsler om vedtak etter oppfølging av de 44 bekymringsmeldingene fra Nettverk for dyrs frihet.

– Ikke fornøyd

– Fortsatt finnes det avvik som ikke er rettet opp. Jeg er ikke fornøyd før pelsdyrnæringen tilbyr forhold som tåler et kritisk blikk hele tiden. De oppdretterne som ikke tar ansvaret alvorlig, må ut av næringen, sa Brekk.

Det samme standpunktet tar også styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Vi gir oss ikke før hver oppdretter følger forskriftene. Vi vil arbeide for at de som ikke følger reglene, må avvikle, sa Skadsem.

I tillegg til oppfølgingen av bekymringsmeldingene er det ført tilsyn med pelsdyrgårder som fikk påpekt mangler under en tilsynskampanje tidligere i år. Hittil i år er det totalt gjennomført 270 tilsyn.

Krever strakstiltak

– Det er ikke de avgnagde lemmene og øyebetennelsene som er hovedproblemet. I likhet med Veterinærforeningen, legger vi vekt på forholdene dyrene lever under, med trange bur hvor de ikke får utløp for sin naturlige atferd, sier Siri Martinsen, leder i dyrevernorganisasjonen NOAH.

Den norske veterinærforening ber regjeringen om å innføre strakstiltak i pelsdyrnæringen, hvis myndighetene ikke avvikler hele bransjen.

– Mattilsynets konklusjoner i deres siste rapport bekrefter at det er aktuelt å vurdere avvikling av næringen i sin nåværende form, sier president Marie Modal i Veterinærforeningen.

Hun påpeker at foreningen har vært kritisk til pelsdyrnæringen siden 2001, fordi dyrene ikke får følge sin naturlige atferd i de små nettingburene.

I et møte med Norges Pelsdyralslag har Mattilsynet gitt klar beskjed om at bildene som har vært vist i media, avspeiler helt uholdbar dyrevelferd. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus