Norge skal lede kampen mot pirater

JAKT: Mens den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen jakter på pirater utenfor Somalia, leder Norge an i organiseringen av kampen. Foto: Scanpix/Marit Hommedal.
JAKT: Mens den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen jakter på pirater utenfor Somalia, leder Norge an i organiseringen av kampen. Foto: Scanpix/Marit Hommedal.

<pKampen mot piratene utenfor Somalia begynner å vise resultater. Det neste halvåret er det Norge som skal føre an i striden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har overtatt ledelsen av en internasjonal gruppe som jobber for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia, opplyser seniorrådgiver i Utenriksdepartementet Carl Peter Salicath.

Kontaktgruppa, som har mandat fra FNs sikkerhetsråd, møttes før helgen i New York. Der vedtok de om lag 40 deltakerlandene at Norge overtar formannskapet fram til neste møte, som skal holdes i januar.

– Det innebærer at det er vi som skal holde tak i den videre prosessen, sier Salicath til NTB.

Norge deltar også i patruljeringen av farvannene utenfor Somalia med KNM Fridtjof Nansen, en av verdens mest avanserte fregatter, og spesialstyrker fra Marinejegerkommandoen. Styrken ankom området i slutten av august.

– Vår hovedoppgave er å beskytte FNs mattransporter langs kysten og hindre at kapringer skjer, sier kommunikasjonsdirektør Erling Bøe i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Bremser piratene

Så langt er ingen pirater pågrepet av den norske styrken, bortsett fra én episode der rundt åtte antatte pirater måtte slippes fri fordi det ikke fantes hjemmel til å holde dem fanget, forteller Bøe.

Men ifølge Salicath har piratproblemene i Adenbukta blitt mindre den siste tiden.

– I fjor lyktes halvparten av alle kapringsforsøkene, men i sommer har piratene bare lyktes i hvert ellevte forsøk, sier han.

Seniorrådgiveren mener at både den internasjonale innsatsen og handelsflåtens egne tiltak har bidratt til å bremse piratvirksomheten.

– Men været spiller også en rolle. De siste månedene har det vært monsun i området. Det er usikkert hvordan situasjonen blir utover høsten når været bedrer seg, sier han.

Bøe tviler på sin side på om piratvirksomheten har avtatt.

– Dette er svært sesongbetont. De som står bak, er både vel organiserte internasjonale kriminelle og lutfattige somaliere, sier han.

Egen domstol

Kontaktgruppa arbeider nå med å opprette et fond for å støtte Kenya, Seychellene og flere andre land i regionen, slik at de kan stille mistenkte pirater for retten. Blant landene som har sagt seg villig til å bidra, er Norge, Danmark og Storbritannia.

– Dette er jo en belastning for disse landenes rettsvesen, og det er rett og rimelig at land som Norge bidrar, sier Salicath.

Det er foreløpig ikke klart hvor stor støtten fra Norge vil bli.

Gruppa ser også på muligheten for å opprette en egen domstol som kan straffeforfølge piratene, opplyser Salicath. Landene i gruppen er imidlertid delt i synet på om en slik domstol vil være et godt tiltak, eller om det blir en dyr løsning på et problem som forhåpentligvis ikke vil vare lenge.

Et annet spørsmål som skal utredes, er om det er mulig å spore opp løsepengene de somaliske piratene får for skipene de kaprer. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus