Meny

- Det går en grense for SV

I SKYGGEN?: Rolf Reikvam tror det kan bli vanskelig for Kristin Halvorsen å få til et nytt regjeringssamarbeid dersom avstanden til Ap øker. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs velgerlekkasje til Ap gjør det «åpenbart vanskelig» å få til en ny rød-grønn regjering, tror partiveteran Rolf Reikvam.

(ABC Nyheter): Helga før valget blåser det motvind for regjeringspartiet SV.

Arbeiderpartiet er allerede utpekt som valgvinner på meningsmålingene, og det på bekostning av SV. Ifølge de siste meningsmålingene ligger partiet an til å miste hver fjerde velger til Ap.

Dette skaper bekymring i SV. Det rødgrønne regjeringsprosjektet har solid støtte i partiets organer, men samtidig øker uroen for å få blir fullstendig overkjørt av et enda mer dominerende Ap i en ny rødgrønn regjering.

Les også: Jens kan ta hver fjerde SV-velger.

På flere meningsmålinger har SV ligget nede på fem-tallet, mens Ap kan havne et stykke over 30 proset.

Antyder grense

Rolf Reikvam har lenge vært en av partiets mest frittalende stortingsrepresentanter.

- Jeg er ferdig på Stortinget, og er glad for det. Men det blir helt åpenbart vanskelig å fortsette med et så dårlig resultat, sier Reikvam til ABC Nyheter.

Han antyder dermed at det går en grense for hva SV kan bli med på dersom et rød-grønt flertall blir sikret av et overveldende stort Arbeiderparti.

- Jeg antar at det blir diskutert hva vi skal gjøre hvis valgresultatet blir så dårlig som det enkelte målinger tyder på, sier Rolf Reikvam.

I årets valgkamp har SV gått høyt på banen og vært tydeligere på å framheve eget partiprogram i valgkampen. Oljeboring i Lofoten og Vesterålen og likelønnspott er punkter der SV ønsker å markere avstand til Arbeiderpartiet.

- Vi har gjort Ap større

Frustrasjonen er stor i SV-leiren for at dette ikke ser ut for å ha gitt partiet flerre støttespillere.

Snorre Valen, SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag, vil ikke ha noen oppfatning av eventuelle smertegrenser, men tror regjeringssamarbeid har hjulpet Ap mer enn SV.

Bakgrunnen er at han mener Arbeiderpartiet nå ligger langt lengre mot venstre enn det som var tilfelle under Jens Stoltenbergs første regjering.

- Det er en enorm forskjell fra Stoltenbergs første regjering til de rødgrønne. Vi har gjort Arbeiderpartiet mer gjenkjennelig. De har hevet gevinstene. Det er prisen vi må betale, sier Valen.

Jens Stoltenbergs første regjering gikk inn for omfattende reformer i offentlig sektor og delprivatiserte Telenor og Statoil. I Stortingsvalget som fulgte, i 2001, gikk partiet på største valgsmell siden krigen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus