Kan tvinge pelsdyrfarmer til å stenge

Bilder som er tatt av Dyrebeskyttelsen, NOAH og Nettverk for dyrs frihet.
Bilder som er tatt av Dyrebeskyttelsen, NOAH og Nettverk for dyrs frihet.

<pNorges Pelsdyralslag vurderer om pelsdyrfarmer kan tvangsavvikles på grunn av dårlig dyrevelferd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvangsavvikling og andre sanksjoner blir omtalt i et brev som landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) fikk overlevert da han i Stjørdal fredag hadde møte med ledelsen i Norges Pelsdyralslag.

På en pressekonferanse i tilknytning til møtet viste Brekk til Mattilsynets ferske tilsynsrapport, og sa at han ennå ikke vil friskmelde pelsdyrnæringen. Mattilsynet har fattet to hastevedtak og gitt 13 varsler om vedtak etter oppfølging av 44 bekymringsmeldinger fra Nettverk for dyrs frihet.

– Ikke fornøyd

– Fortsatt finnes det avvik som ikke er rettet opp. Jeg er ikke fornøyd før pelsdyrnæringen tilbyr forhold som tåler et kritisk blikk hele tiden. De oppdrettere som ikke tar ansvaret alvorlig, må ut av næringen, sa Brekk.

Det samme standpunkt tar også styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

– Vi gir oss ikke før hver oppdretter følger forskriftene. Vi vil arbeide for at de som ikke følger reglene, må avvikle, sa Skadsem.

Drastiske bilder

Mattilsynets siste inspeksjonsrunde og Pelsdyralslagets egne hastetiltak ble utløst av bildene som Nettverk for dyrs frihet presenterte, og som NRK publiserte. Bildene viser dyr med store skader.

– Vi vil slippe å se slike bilder i framtiden, sa Lars Peder Brekk.

Han påpekte at Mattilsynet i denne omgang ikke har avdekket avvik i det omfanget og av den alvorlighetsgraden som det innleverte materialet fra Nettverket viser.

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet sier det likevel er alvorlig at det var såpass mange avvik fra regelverket.

I tillegg til oppfølgingen av bekymringsmeldingene er det ført tilsyn med pelsdyrgårder som fikk påpekt mangler under en tilsynskampanje tidligere i år. Hittil i år er det totalt gjennomført 270 tilsyn.

Tvangsmulkt

Forholdene det er fattet vedtak om, er i hovedsak knyttet til manglende skriftlige driftsrutiner, manglende utbedring og oppgradering av bur og innredning, manglende inngjerding, for dårlig rengjøring og mangel på aktivitetsobjekter i burene.

– Vedtakene følges opp med de virkemidler vi har til rådighet, blant annet tvangsmulkt, opplyser Landsverk.

I et møte med Norges Pelsdyralslag har Mattilsynet gitt klar beskjed om at bildene som har vært vist i media, avspeiler helt uholdbar dyrevelferd.

– Uakseptabelt

I rapporten til Landbruks- og matdepartementet (LMD) påpeker Mattilsynet behovet for strengere kontroll av næringen – gjennom hele produksjonen.

– Det er helt uakseptabelt dersom dyr lider som følge av manglende ettersyn og behandling. Vi vil derfor være spesielt oppmerksomme på denne type avvik fremover, sier Landsverk.

Mattilsynet har fått i oppdrag av LMD å lage en ny forskrift for pelsdyrhold i Norge for å bedre dyrevelferden, og tilsynet vil legge fram et utkast til høring innen utgangen av året.

Den norske veterinærforening har tidligere uttalt seg svært kritisk om pelsdyrholdet i Norge og ønsker en diskusjon om hvorvidt det er en næring som bør opprettholdes. Denne diskusjonen kommer trolig til å fortsette når den nye forskriften legges fram i høst, sier Landsverk.

– Da vil vi diskutere om det er forenlig med en betydelig forbedring av pelsdyrholdet og samtidig opprettholde en næring med en bærekraftig økonomi, sier hun til NTB. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus