21 års forvaring for trippeldrapene

DRAPSHUSET: Politiets teknikere på vei inn i huset der de tre drepte ble funnet. Foto: Scanpix.
DRAPSHUSET: Politiets teknikere på vei inn i huset der de tre drepte ble funnet. Foto: Scanpix.

<pDen 39 år gamle trippeldrapsmannen i Tromsø ble fredag dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Troms tingrett dømte fredag 39-åringen til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Dommen er i tråd med påstanden fra aktor, førstestatsadvokat Ole B. Sæverud.

«Uforståelig»

Retten finner ingen formildende omstendigheter rundt drapshandlingene som ifølge dommen «er begått med stor brutalitet og kraft, og fremstår som totalt uforståelige ».

Tre ganger tidligere har 39-åringens hasjbruk utløst søvnløshet og psykoser som endte med innleggelse til psykiatrisk behandling. Retten mener det var det samme som skjedde da 39-åringen ved 6-tiden natt til 22. mars i år drepte sine tre ofre på Tomasjord utenfor Tromsø. Ofrene ble påført 44 knivstikk.

Rusutløst

Kjernespørsmålet i saken har ikke vært om 39-åringen drepte eller ikke, men om han var strafferettslig ansvarlig for sine handlinger. Retten støtter seg på de rettspsykiatrisk sakkyndige når de finner at 39-åringen var psykotisk i medisinsk, men ikke i juridisk forstand. Han må svare for sine handlinger fordi psykosen ble utløst av hasjbruk.

– Vi er fornøyd med at retten både i innhold, premisser og konklusjon har lagt til grunn stort sett det samme som påtalemyndigheten. Retten finner ham tilregnelig i strafferettslig forstand. Da er han tilregnelig fordi den psykosen han var i er direkte hasjutløst og ikke resultat av en underliggende sykdom, sier aktor Ole B. Sæverud til NTB.

Ble ikke trodd

39-åringen nekter på sin side for å ha brukt hasj før han drepte, og hevdet at han led av en underliggende langvarig psykose. Denne forklaringen fester ikke retten lit til. I dommen støtter de seg til de rettspsykiatrisk sakkyndige som mener at psykosen var rusutløst og at 39-åringen ved en rekke anledninger rett etter drapene og i rettssaken simulerte psykose.

Anker

39-åringen anket dommen på stedet, fordi han mener han også i juridisk forstand var psykotisk da han drepte.

– Det betyr at han ikke skjønner hvorfor han gjorde dette. Retten har også lagt til grunn at dette var en uforståelig handling. Det var ingen konflikter mellom den tiltalte og de drepte forut for det som skjedde, sier forsvarer Christian Wiig.

At hans klient fikk lovens strengeste straff, var forventet ettersom retten kom fram til at han ikke var psykotisk i juridisk forstand.

– Men jeg legger også merke til at det for retten var en vanskelig avveining om han skulle dømmes til 21 års forvaring eller 21 års fengsel. Ved en fengselsstraff kan man i alle fall telle ned år, måneder og dager. Det kan man ikke med en forvaring. Ved forvaring kommer han ikke ut med mindre samfunnet er overbevist om at han ikke kommer til å røyke hasj mer, sier Wiig til NTB.

Oppreisning

Ankesaken er allerede berammet for Hålogaland lagmannsrett 18.-24. november. Trippeldrapsmannen ble også dømt til å betale erstatning og oppreisning til de pårørende. Oppreisningsbeløpene til ekteparets foreldre og broren til Ole Roger Hansen er satt til 200.000, mens hans to sønner fra et tidligere ekteskap er tilkjent 250.000 kroner i oppreisning. De siste to beløpene er over Høyesteretts norm. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus