Giftige olabukser trukket fra markedet

<pGiftige og sterkt allergifremkallende stoffer er funnet i flere olabukser som selges i både Norge, Sverige og Danmark. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske forbrukerprogrammet SVT-Plus har testet seks populære jeansmerker på det svenske markedet. Tre av merkene, Nudie, Lee og Wranglers inneholdt skadelige stoffer.

Et olabuksepar fra Nudie viste seg å være verstingen. Buksene «Average Joe, Clean Blue» inneholdt fem ganger så store konsentrasjoner av det mugghemmende middelet DMF som er tillatt av EU. Disse buksene er nå trukket fra markedet

– Man vet fra utlandet at DMF kan gi voldsomme allergiske reaksjoner. Når stoffet finnes i opp til fem ganger grenseverdien i cowboybukser, så utgjør det en vesentlig allergirisiko for brukerne, sier testkoordinator Rikke Bille i Informationscenter for Miljø & Sundhed, til Politiken.

I testen ble det også funnet rester av det tungnedbrytbare stoffet nonylfenolethoxylat. Stoffet nedbrytes til nonylfenol.

Nonylfenol er miljøbelastende og på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer. I tillegg fant man rester av bly og kvikksølv i buksene fra Wrangler. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus