Meny

Danmark en av hovedfiendene til al-Qaida

Pakistanske demonstranter brant i mars i fjor en fremstilling av det danske flagget under en demonstrasjon mot andregangstrykkingen av Muhammed-karikaturene. Danmark regnes fortsatt som en av hovedfiendene til al-Qaida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muhammed-karikaturene gjør fortsatt Danmark til et prioritert terrormål.

- De konkrete truslene mot Danmark blir stadig mer alvorlige, sier leder Jakob Scharf i Politiets Etterretningstjeneste i Danmark til den danske avisen Berlingske Tidende.

Han sier at Muhammed-tegningene fortsatt gir skyts i de militante kretsene. I begynnelsen av 2009 var det en markant vekst i økte trusler og selv om disse truslene har minket den senere tid, så mener han det fortsatt er grunn til bekymring.

Hovedfiender

- Truslene er av en alvorligere karakter. Flere terrorgrupper søker tettere tilknytning til al-Qaida, og samtidig har al-Qaidas ledelse sendt et klart budskap om at det skal fokuseres på Danmark som potensielt mål. Det budskapet går ikke bare til de militante islamistene i Danmark, men til hele verden, sier Scharf.

Danmark har nå blitt nevnt sammen med USA og Israel som hovedfienden, og det er hovedsakelig på grunn av Muhammed-tegningene i Jyllandsposten, og gjenopptrykkingen av tegningene i 2008.

Symbolsk verdi

- Al-Qaida og andre har et ønske om å holde fast ved saken av strategiske grunner, for den har en folkelig gjenklang i mange muslimske land. Tegningsaken forsvinner ikke, og det betyr også at det skjerpede fokuset på Danmark heller ikke forsvinner de neste årene, sier Scharf videre.

Også terrorforsker Magnus Ranstorp fra Det Svenske Forsvarsakademiet plasserer Danmark høyt på al-Qaidas fiendeliste.

- Danmark vil figurere som et høyt prioritert mål lenge. Hvis man skal peke på en enkelt sak som årsaken, vil det helt avgjort være tegningene. Al-Qaida ser på tegningene som en symbolsk sak, som innkapsler ydmykelsen av muslimer og fornærmelsene mot islam, sier Ranstorp til Berlingske.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus