Får ikke teste rusede leger

I helse- og omsorgsyrker er det spesielt farlig dersom utøverne er påvirket av rusmidler, mener stortingsrepresentant Vigdis Giltun (Frp). Likevel mangler en forskrift som åpner for testing ved mistanke og som forbyr inntak av rusmidler i et nærmere bestemt tidsrom før tjenestetiden begynner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) <span><!-- /* <span>Style</span> <span>Definitions</span> */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {<span>mso</span>-<span>style</span>-<span>parent</span>:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001<span>pt</span>; <span>mso</span>-pagination:<span>widow</span>-<span>orphan</span>; font-<span>size</span>:10.0<span>pt</span>; font-<span>family</span>:"<span>Courier</span> New"; <span>mso</span>-<span>fareast</span>-font-<span>family</span>:"Times New Roman";} p {<span>mso</span>-margin-<span>top</span>-alt:auto; margin-right:0cm; <span>mso</span>-margin-bottom-alt:auto; margin-<span>left</span>:0cm; <span>mso</span>-pagination:<span>widow</span>-<span>orphan</span>; font-<span>size</span>:12.0<span>pt</span>; font-<span>family</span>:"Times New Roman"; <span>mso</span>-<span>fareast</span>-font-<span>family</span>:"Times New Roman";} @<span>page</span> Section1 {<span>size</span>:612.0<span>pt</span> 792.0<span>pt</span>; margin:70.85<span>pt</span> 70.85<span>pt</span> 70.85<span>pt</span> 70.85<span>pt</span>; <span>mso</span>-header-margin:35.4<span>pt</span>; <span>mso</span>-<span>footer</span>-margin:35.4<span>pt</span>; <span>mso</span>-<span>paper</span>-<span>source</span>:0;} div.Section1 {<span>page</span>:Section1;} ==&#62; </span>&#60;!==[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Vanlig tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--></span>
I helse- og omsorgsyrker er det spesielt farlig dersom utøverne er påvirket av rusmidler, mener stortingsrepresentant Vigdis Giltun (Frp). Likevel mangler en forskrift som åpner for testing ved mistanke og som forbyr inntak av rusmidler i et nærmere bestemt tidsrom før tjenestetiden begynner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Leger og sykepleiere ruser seg på jobben, men på grunn av somling fra Helsedepartementet står arbeidsgivere uten mulighet til å dokumentere misbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Helsepersonelloven åpner for at Helse- og omsorgsdepartementet kan pålegge helsepersonell å avgi prøve ved mistanke om rusmisbruk. Departementet kan også gi bestemmelser om forbud mot inntak av rusmidler i et gitt tidsrom før tjenestetiden begynner.

§ 8.Pliktmessig avhold

Helsepersonell skal ikke innta alkohol eller andre rusmidler i arbeidstiden.

Legemidler som er nødvendige på grunn av sykdom, regnes ikke som rusmidler etter første ledd. Helsepersonell som inntar slike legemidler, skal snarest orientere sin arbeidsgiver om dette.

Departementet kan i forskrift bestemme at helsepersonell skal kunne pålegges å avgi utåndingsprøve, blodprøve eller lignende prøve ved mistanke om overtredelse av første ledd, og kan gi bestemmelser om forbud mot inntak av rusmidler i et nærmere bestemt tidsrom før tjenestetiden begynner.

Hvert år mister helsepersonell autorisasjonen på grunn av rusmisbruk. Men arbeidsgivere som har mistanke om at en ansatt er ruset, kan ha problemer med å bevise det, fordi mistenkte kan nekte å la seg teste.

Stortinget har allerede åpnet for at Helse- og omsorgsdepartementet kan pålegge helsepersonell å avgi prøve ved mistanke om rusmisbruk. Men departementet har ikke fulgt opp med forskriften som skal legitimere dette, selv om Helsetilsynet etterlyste den allerede høsten 2007.

- I dag er det vanskelig for arbeidsgivere å ta opp mistanke om rusmisbruk og å dokumentere faktiske tilfeller.

- Vi tror en forskrift vil kunne være et godt hjelpemiddel for arbeidsgivere, som vil få et verktøy for enklere å håndtere problemet, sier fagsjef Aud Nordal i Helsetilsynet til ABC Nyheter.

- Toppen av isfjellet

I 2008 mistet 37 sykepleiere, leger, hjelpepleiere og andre helsepersonell autorisasjonen på grunn av rusmisbruk.

Men ifølge Nordal er dette tallet bare toppen av isfjellet:

- Vi tror problemet er mye større. Det sier vi både ut ifra generell kunnskap om hvor utbredt rusmisbruk er i befolkningen generelt, og at vi vet at særlig sykepleiere er utsatt fordi de har tilgang til vanedannede midler.

- Antagelig er det et større misbruk her enn i befolkningen generelt, forklarer hun.

Nordal mener det er risikabelt å la rusmisbrukende helsepersonell få holde på helt til de avslører seg selv. Hun får støtte fra Vigdis Giltun som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for Frp.

Giltun påpeker at det i disse yrkene er spesielt farlig dersom utøverne er ruset, fordi det er lettere å begå feil, glemme viktige beskjeder og få redusert bevissthet i viktige situasjoner.

- Dersom helsepersonell ruser seg kan det få alvorlig følger for pasienter og for dem selv. Vi trenger en forskrift som gjør at man kan teste ved mistanke, sier hun til ABC Nyheter.

- Ingen ting skjer

Giltun tok opp saken med daværende helseminister Silvia Brustad allerede i april 2008. Da svarte Brustad at hun hadde bedt Helsetilsynet om å utarbeide et forslag til forskrift innen 1. oktober 2008.

Da ingen ting hadde skjedd i desember 2008, skrev Giltun brev til helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

I svaret til Giltun, datert 19. desember 2008, opplyste Hanssen at HOD hadde mottatt forslaget fra Helsetilsynet 19. november. «Departementet vil nå gjennomgå og vurdere Helsetilsynets forslag, og vil deretter sende forslaget på ekstern høring i 3 måneder».

Ni måneder senere er fremdeles ikke noe forslag sendt ut på høring fra Helse- og omsorgsdepartementet – og Giltun har henvendt seg til Hanssen på nytt i et skriftlig spørsmål.

- Det er en viktig sak. Det er jo veldig mange som er påvirket i arbeidstiden, og særlig innefor pleie- og omsorgsyrker kan de få alvorlige følger. Når det ikke finnes en forskrift for hvordan dette skal håndteres er det uheldig. Dersom helsepersonell ruser seg på jobben, bør de få hjelp av arbeidsgiver i forhold til sitt rusproblem.

- Jeg har fått henvendelser fra folk som jobber med HMS, som etterlyser retningslinjer, og de er bekymret over at det ikke skjer noe, sier Giltun til ABC Nyheter.

Nedprioritert av departementet

Ingen i Helse- og omsorgsdepartementet hadde fredag anledning til å kommentere saken direkte overfor ABC Nyheter.

Departementet opplyser via en informasjonsmedarbeider at det arbeides med saken, men at på grunn av andre «mer presserende oppgaver» så har forskriftsforslaget tatt lengre tid enn ønsket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:47 Harald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31 ACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51 Märtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49 Russland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42 Hareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40 FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16 Bakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12 Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46 Russland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35 Sjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 Rasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Siste nytt
18:47PengerHarald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31PolitikkACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51SportMärtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49SportRussland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42Helse og livsstilHareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40VerdenFN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16NorgeBakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12PengerReiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46SportRussland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35NorgeSjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeRasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus