Meny

Sjokkert over norsk fengselsdebatt

The Guardian reagerer på norsk fengselsdebatt. Foto: Faksimile

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette kunne aldri skjedd i Storbitannia, skriver The Guardian.

Mer om valget

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet

er klart.


Hold deg oppdatert på vår valgsentral:

abcnyheter.no/stortingsvalg2009


Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget

- basert på siste meningsmåling.


Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele

valgnatta.


Vil du ha analysen?

Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv - hver dag.


Vil du ha enda mer?

ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

NRK sendte for noen uker siden en debatt om norsk kriminalpolitikk, der debatten ble lagt til Oslo fengsel.

Sammen med justisminister Knut Storberget (Ap), Frps Per Sandberg og Venstres Rita Sletner var fengselsinnsatte Bjørn Dahl med i panelet.

– Ingen reagerte

Den britiske avisen The Guardian er nå sjokkerte over at en slik setting ikke ble møtt med reaksjoner fra det norske folk. Avisen skriver at et direktesendt debattprogram fra et fengsel ville vakt oppsikt i Storbritannia.

– Debattprogrammet, som ble sendt i beste sendetid, har ikke skapt reaksjoner i Norge, noe det ville gjort i Storbritannia. Det var ingen overskrifter der folk reagerte på at innsatte i et fengsel fikk delta i en offentlig debatt. Det var heller ingen som fordømte NRK for å legge et debattprogram til et fengsel, skriver den anerkjente avisen.

Artikkelforfatteren Gwladys Fouché poengterer derimot at reaksjoner om noe har vært positive, og ser det som overraksende at det norske folk i så stor grad utelukkende gir Dahl lykkeønskninger i den påfølgende livechaten på NRKs nettsider etter debatten.

– Dahl fikk til og med blomster fra Røde Kors etter debatten, skriver Fouché.

Som en del av samfunnet

Professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, Nils Christie, sier til den britiske avisen at dette ikke er unormal praksis i Norge.

– Man legger mer vekt på å se innsatte som en del av samfunnet i Norge enn i England og Wales, poengterer han.

Videre fremhever professoren at hvis man ser på de offentilge tjenestene som blir tilbudt til innsatte i Norge, er det de samme som for landets innbyggere for øvrig. Det er ikke et eget fengselsdrevet system med tjenester.

– Dersom en lytter til justisminister Knut Storberget, nevnes det ofte at Norge vektlegger behovet for å hjelpe innsatte tilbake i samfunnet fremfor behovet for straff, sier han.

Fikk ikke besøke cellen

The Guardian gjør også et poeng ut av at Norge sammenlignet med Storbritannia har et mildere straffenivå, og at norske innsatte i gjennomsnitt soner halvparten så lenge som fanger på de britiske øyene.

– Norske fengsler er også åpnere enn i mange andre land, slik at publikum kan se de innsatte som mennesker de kan identifisere seg med, sier Christie.

Det merket også The Guardian, som fikk innvilget et intervju med paneldeltakeren Dahl dagen etter avisen sendte inn en forespørsel.

Hun fikk imidlertid ikke bli med Dahl inn på cellen.

– Men det var ikke fordi det stred mot reglene, men fordi fengselsvaktene var så opptatte denne dagen. De innsatte skulle nemlig gi sine forhåndsstemmer til stortingsvalget og måtte bli eksortert til stemmelokalene, skriver The Guardian.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus