Meny

Afrikanske kondomer lekker

Defekte kondomer har skapt kondom-mangel i enkelte afrikanske land. Illustrasjonsfoto: uberculture / flickr. Lisens: CreativeCommons

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrepet «null hull» gjelder ikke for afrikanske kondomer. Afrika oversvømmes av hullete og defekte kondomer.

Kjønnssykdommer og HIV er mer utbredt i mange afrikanske land enn i andre deler av verden. Flere land har satt i gang nasjonale prevensjonskampanjer. Men i løpet av årene er millioner av kondomer stoppet i kontroller fordi de var defekte. Nå kreves det bedre kontroll.

I mai 2002 stoppet myndighetene i Tanzania en last med 10 millioner kondomer som var importert av FNs befolkningsfond (UNFPA). Kondomene skulle gis gratis til befolkningen over hele landet.

I Uganda opplevde man en nasjonal kondom-mangel etter at medisinske myndigheter oppdaget at kondomer av merket «Engabu» ikke tilfredsstilte kvalitetskravene. Det var etter at mange brukere meldte om vond lukt at myndighetene bestemte seg for å gjøre sine undersøkelser. Dette skjedde i 2002.

Engabu-kondomene var sponset av myndighetene. Funnene fjernet naturlig nok bunnen i markedet, og de måtte legge inn årene. I 2006 relanserte myndighetene merket, men det ble møtt med skepsis, og i 2007 måtte myndighetene innse at 40 millioner kondomer var i ferd med å ende sine dager på lager, på grunn av lav etterspørsel.

Helsedepartementet i Sør-Afrika måtte i 2007 kalle tilbake 20 millioner kondomer etter at media skrev at en testansvarlig ved det sørafrikanske standardiseringsbyrået hadde mottatt penger for å godkjenne defekte kondomer.

Skandalen ble et stort tilbakeslag for den nasjonale prevensjonskampanjen.

Standardiseringsbyrået i Zambia stoppet i august i år salget av merkene Hot og Evolution etter at de ikke besto lekkasjetester.

For bare noen dager siden viste en lokal tv-stasjon i Kenya at lokale kondomer overhodet ikke holdt mål, og flere sprang lekk da de ble fylt med vann..

Myndighetene sa etterpå at de testet alle kondomer og at 75 prosent av kondomene var av offisielle kenyansk fabrikat, og at de tilfredsstiller kravene fra Verdens helseorganisasjon.

Kilde: PlusNews.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus