Lagde kunst av sitt eget blod

Den britiske kunstneren Marc Quinns har laget selvportrett <em>Self</em> i sitt egne frosne blod. Det er fjerde gang kunstneren lager en slik byste, men første gang verket har blitt kjøpt av et britisk galleri. Marc Quinn til høyre. Foto: EPA / Scanpix.
Den britiske kunstneren Marc Quinns har laget selvportrett Self i sitt egne frosne blod. Det er fjerde gang kunstneren lager en slik byste, men første gang verket har blitt kjøpt av et britisk galleri. Marc Quinn til høyre. Foto: EPA / Scanpix.

<pDette selvportrettet er laget av kunstnerens eget blod. Nå har et britisk galleri kjøpt det for tre millioner kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): National Portrait Gallery i London har gått til innkjøp av Marc Quinns kontroversielle selvportrett Self.

300.000 pund, eller omlag tre millioner kroner, har det kostet galleriet å sikre seg den frosne bysten Quinn har støpt i sitt eget blod.

Det er fjerde gang Marc Quinn har laget en blodig byste av seg selv. Av naturlige grunner kan det ikke gjøres for ofte.

Ifølge avisen Independent har Quinn lovet å lage tilsvarende selvportrett hvert femte år for å dokumentere sin egen aldringsprosess.

Det første verket ble til i 1991. I den siste avstøpningen, som nå står på utstilling i London, fremstår Quinn som eldre og visere, skriver avisen.

Quinn har brukt fem liter blod for å lage bysten av seg selv. Dermed kan verkene ikke lages for ofte. Foto: AFP / Scanpix.Quinn har brukt fem liter blod for å lage bysten av seg selv. Dermed kan verkene ikke lages for ofte. Foto: AFP / Scanpix.

Self vil være en del av galleriets permanentutstilling, og oppbevares i et spesielt monter hvor temperaturen er stilt inn på 18 minusgrader, for å forhindre at kunstverket smelter.

Ødelagt av Nigella Lawson

Det er første gang et britisk galleri har gått til innkjøp av Quinns blodige selvportrett. De tre foregående verkene har alle blitt solgt til utlandet. Det første verket ble kjøpt av reklamemillionæren og kunstsamleren Charles Saatchi for 150.000 kroner.

Saatchi er gift med den kjente tv-kokken Nigella Lawson. Og det skapte naturlig nok store overskrifter da den blodige bysten delvis smeltet etter at Lawson hadde trukket ut kontakten til fryseenheten som fryser blodet.

For nordmenn er Marc Quinn trolig mest kjent for sin gedigne statue av Kate Moss i yogapositur. Statuen har blitt kjøpt av Christian Ringnes og plassert i Folketeater-passagen i Oslo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus