Trafikkbråk kan gi hjerteproblemer

<p><strong>DÅRLIG FOR HJERTET: </strong>Folk som lever med daglig trafikkbråk på lydnivået av en vanlig samtale – over 60 desibel – er mer utsatte for høyt blodtrykk, ifølge svensk studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) </p>
DÅRLIG FOR HJERTET: Folk som lever med daglig trafikkbråk på lydnivået av en vanlig samtale – over 60 desibel – er mer utsatte for høyt blodtrykk, ifølge svensk studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pTrafikkbråk kan føre til høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, ifølge svensk forskning</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikkbråk kan være irriterende, og nå viser svensk forskning at bråket fra kjøretøyene kan ha en betydning for helsa, melder Forskning.no.

En studie gjennomført av forskere ved Universitetssjukhuset i Lund viste at det å bli utsatt for trafikkstøy med over 60 desibel var forbundet med høyt blodtrykk hos de unge voksne og middelaldrende.

Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag.

Thea Bodin og kolleger brukte resultatene fra en stor folkehelseundersøkelse til å se på sammenhenger mellom bråk og helse.

I studien hadde 24.238 mennesker fra Skåne, i alderen 18 til 80 år, svart på en rekke spørsmål om sin helse og livsstil, blant annet om de hadde høyt blodtrykk.

I tillegg brukte forskerne et geografisk informasjonssystem (GIS) til å finne ut hvor mye trafikkbråk det var på stedene der menneskene i undersøkelsen bodde.

På nivå med vanlig samtale

Resultatene viste altså at folk som levde med daglig trafikkbråk på lydnivået av en vanlig samtale – over 60 desibel – var mer utsatte for høyt blodtrykk. Mens dette stemte godt for unge voksne og middelaldrende mennesker, så støyen ikke ut til å ha noen spesiell effekt på dem over 60 år.

Og ifølge de svenske forskerne er det bråket som ser ut til å ha skylden for dette.

For sammenhengen mellom bråk og blodtrykk ser ut til å gjelde, selv etter at både kjønn, vekt, alkoholinntak, trening, utdanning, røyking og økonomisk og sosial status er tatt med i beregningen. Det ser heller ikke ut til at faktorer som søvnproblemer eller dårlig økonomi har noe å si.

Hvorfor bråket ikke ser ut til å ha noen effekt på eldre mennesker, er forskerne imidlertid usikre på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus