Slakter rettsvesenet i Kisangani

Tjostolv Moland og Joshua French ble nylig domfelt for blant annet drap og spionasje. Foto: Scanpix
Tjostolv Moland og Joshua French ble nylig domfelt for blant annet drap og spionasje. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRettsvesenet i Kisangani i Kongo får hard medfart i en ny internasjonal rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kongo

* Landet er på størrelse med Vest-Europa og har drøyt 60 millioner innbyggere.

* Hovedstad: Kinshasa.

* Krig og konflikt har preget Kongo i lange perioder siden landet ble selvstendig fra Belgia i 1960.

* De nåværende konfliktene har pågått siden 1996. De har utspring i folkemordet og krigen i nabolandet Rwanda to år tidligere, noe som førte til at to millioner flyktet til Kongo, blant dem restene av Rwandas tidligere regime.

* Fra 1998 til 2003 var hele sju andre afrikanske land involvert i det som ble kalt «Afrikas første verdenskrig».

* Det anslås at 5 millioner mennesker har mistet livet som følge av krig, sult og sykdommer i landet det siste tiåret. Flere hundre tusen er drevet på flukt. (©NTB)

En delegasjon fra to verdensomspennende advokat- og dommerinstitusjoner besøkte i februar byen hvor Tjostolv Moland og Joshua French nylig ble domfelt for blant annet drap og spionasje.

Konklusjonen etter besøket var at svakhetene som herjer rettsapparatet i landet generelt, gjør seg ekstra gjeldende i Kisangani, skriver Aftenposten. Eksempler er utbredt korrupsjon, mangel på penger, dårlig sammenheng mellom rettinstansene og problemer med å få vitner og advokater til å stille opp.

– Stort hull

– Kisangani er et stort hull når det gjelder rettsvesen. Det er to ukers reise til Kinshasa og ingen elektronisk kommunikasjon med hovedstaden. Eneste mulighet til å nå landets høyeste domstol er via mobiltelefon, der nettet ofte ikke fungerer. Når man forsøker å holde en rettergang klarer man ikke å fremstille vitnene. Og kommer vitner uteblir gjerne rettergangen. Vi møtte en person som hadde reist i flere dager og som for 13. gang stilte opp for å vitne. Bare for å oppleve at rettssaken ble utsatt enda en gang. Man kan snakke om domstoler, men her er de i beste fall bare et ytre skall, sier svenske Christian Åhlund, som ledet delegasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åhlund og hans folk valgte å se nærmere på Kisangani fordi det stort sett er hovedstaden Kisangani og de østlige delene av Kongo som så langt har fått støtte fra utlandet til å styrke rettsvesenet. Men delegasjonen vurderte også sivile og militære domstolene flere andre steder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svekket av krig

Krig, kamp om naturressurser og mangel på dommere trekkes fram som årsaker til de mange problemene i rettsvesenet. En annen faktor er at høyere offiserer anser seg som overordnet dommere og rettsapparat, noe som truer domstolenes uavhengighet og underminerer folks tillit. Bedre blir det ikke av at Kongos egne militære styrker står bak tallrike brudd på menneskerettighetene.

Det er The International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI) og The International Legal Assistance Consortium (ILAC) som står bak rapporten om rettsvesenet i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatforeningen i Norge skal ifølge Aftenposten overlevere rapporten til Utenriksdepartementet.

Dommeren klar

Samtidig er det nå klart hvem som skal være dommer i ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

Obersten Pascal Moiba er leder for den militære justismyndigheten i Orientale-provinsen, sier han ser fram til å dømme i en sak med internasjonale dimensjoner.

– Denne saken har internasjonale dimensjoner. Derfor velger jeg å selv være dommer. Jeg har myndighet til å delegere saken til en assistent, men denne tar jeg selv, sier Moiba til Dagbladet.

Obersten forteller at han likevel vil ha to assistenter ved sin side når saken kommer opp.

De to nordmennene har vært klare på at de ønsker saken videreført til den militære høyesteretten i Kinshasa. Obersten slår fast at saken i alle tilfelle vil forbli militær, da de to betraktes som norske soldater. (©NTB)