Vil verne korallrevene ...men ikke mot oljeboring

Erik Solheim verner gjerne korallrev, men ikke der oljeselskapene borer. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Erik Solheim verner gjerne korallrev, men ikke der oljeselskapene borer. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErik Solheim snakket seg varm om korallrevene på et EU-møte denne uka. Likevel setter han ikke foten ned mot oljeboring ved Sula-korallene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STRØMSTAD/ OSLO (ABC Nyheter): Miljøvernminister Erik Solheim (SV) vil ikke ta stilling til søknaden om oljeselskapet Gaz de France skal få bore midt i ett av Norges mest verdifulle korallrev-områder utenfor Sula.

Det, på tross av at han tirsdag slo til lyd for kraftig vern av det biologiske mangfoldet og spesielt de norske korallrevene, da han deltok på EUs høynivåmøte om akkurat dette i Strømstad.

Der satte den internasjonale eksperten Pavan Sukhdev regnskog og tropiske korallrev øverst på dagsorden.

- Jeg vil få ham til å vektlegge kaldtvanns-korallrevene som vi har her og er under sterkt press fra forsuring, fiskeri og oljevirksomhet. Dette er viktige oppvekstområde for fisk.

Det sa Erik Solheim til ABC Nyheter umiddelbart før han gikk i møtet tirsdag.


Hvaler, ja. Utlandet, ja.

Onsdag var Solheim også med på åpningen av de marine verneområdene utenfor Hvaler og Koster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Miljøverndepartementets hjemmesider omtales denne begivenheten som viktig ikke minst på grunn av de store korallforekomstene der som dermed får beskyttelse.

Men det samme gjelder altså ikke i områder der oljeselskaper ønsker å bore:

10. juli frafalt Miljøverndepartementet Solheim leder, SFTs krav om nullutslipp av såkalt borekaks fra StatoilHydros oljeboring midt blant store korallrev ved Morvin-feltet på Haltenbanken.

Miljøverndepartementet mener StatoilHydro skal få slippe ut borekaks, slam fra grunnen og tilførte kjemikalier, rett i nærheten av korallrevene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stopper ikke boring ved Sula

Og nå skyver Solheim avgjørelsen om å tillate boring ved Sula, midt i et korallrevområde som er så verdifullt, at det var det første korallrev i Nord-Europa som ble erklært verneverdig i forhold til fiskerier i 1999.

Selskapet Gaz de France fikk tillatelse av SFT til å sette i gang. Men dette ble anket inn til Miljøverndepartementet av Greenpeace Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Saken er til behandling i Miljøverndepartementet og kan derfor ikke kommenteres.

Det er svaret ABC Nyheter får når vi på bakgrunn av Solheims uttalelser om korallrev i Strømstad, ber om hans syn.

Når det gjelder slamdumpingen Miljøverndepartementet har ferdigbehandlet og tillatt på Morvin-feltet, har ABC Nyheter siden torsdag ettermiddag forgjeves forsøkt å få en kommentar.

- Svekker Solheims troverdighet

Truls Gulowsen som leder Greenpeace Norge er glad for uttalelsene Solheim kom med i på EU-møtet i Strømstad, men mindre glad for hans praksis her hjemme.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Her er Sulafeltet. Den lilla prikken viser hvor det skal bores. De grønne er store korallområder.Her er Sulafeltet. Den lilla prikken viser hvor det skal bores. De grønne er store korallområder.

- Hva er da vernet verdt? spør Gulowsen om tillatelsen Gaz de France har fått, og som Solheim ikke vil ta stilling til nå.

- Dette har sammenheng med nederlaget SV led da den nye Naturmangfoldloven ble begrenset av Arbeiderpartiet til 12 nautiske mil, mener Greenpeace-lederen som altså har krevd at Solheim griper inn.

- Det var kun oljeindustrien og Ap som ikke ville ha loven gjeldende ut til 200 mil, hele Norges økonomiske sone, sier Gulowsen.

- Nå ser vi hva som skjer med Sula-vernet når man ser at oljeindustrien ikke skal reguleres.