Kvinne i koma etter feildiagnose

<pFastlegen stilte diagnosen svineinfluensa over telefonen, mens legevakta nektet å ta imot pasienten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 59 år gammel kvinne fra Namsos falt i koma etter at hun kontaktet sin fastlege og ble stilt diagnosen svineinfluensa for halvannen uke siden, melder Trønder-Avisa.

I virkeligheten hadde kvinnen blitt rammet av alvorlig hjernehinnebetennelse.

Kvinnen hadde fått beskjed om at hun måtte holde sengen i syv dager, og selv om hun klaget over store smerter i nakke- og hoderegionen, ble hun aldri tatt inn til undersøkelse av fastlegen. Da hun to dager senere bar blitt enda sykere, ringte hun fastlegen på nytt, men ble også da nektet å komme inn til undersøkelse ved legesenteret i Namsos.

- Min mor fikk igjen beskjed om at hun hadde svineinfluensa, og at hun måtte holde senga. Det var fortsatt ikke noe tema å ta henne inn til undersøkelse, sier datteren Hege Barstad til avisen.

Les også: Nytt svineinfluensadødsfall bekreftet

Nektet å ta imot pasient

Ifølge Barstad ble moren enda sykere utover ettermiddagen, og tok da kontakt med legevakta i ren fortvilelse. Men heller ikke der fikk hun den hjelpa hun trengte.

Legevakta nektet nemlig å ta imot henne, og henviste henne tilbake til fastlegen som allerede hadde stilt diagnose.

I løpet av uken skal kvinnen ha blitt stadig sykere, og etter flere forsøk på å bli tatt imot av fastlegen og legevakta, segnet 59-åringen om i koma.

Ambulanse ble ringt umiddelbart, og kvinnens sønn fulgte moren i bilen til legevakta.

- Jeg regnet med at mor ville få hjelp så fort vi kom til legevakten, men der tok jeg feil, sier sønnen Thomas Berstad, som forklarer at legen på vakt nektet kvinnen å komme inn, da han ikke ville ha en person med svineinfluensa inn på legevakten.

I respirator

Turen gikk da videre til Sykehuset Namsos. De fastslo straks at kvinnen ikke hadde tegn på svineinfluensa, men derimot hadde hun en alvorlig hjernehinnebetennelse. Kvinnen har nå fått nødvendig behandling og er på bedringens vei.

Pårørende til 59-åringen er svært rystet over hendelsen.

– For meg framstår det som helt ufattelig at mor ble avvist av fastlegen og legevakten i fire dager uten å få hjelp.

– Vi opplever det som skjedde som så alvorlig at det nå vil bli sendt inn en klage til Helsetilsynet for manglende hjelp til et svært sykt menneske, sier sønnen Thomas Barstad til Trønder-Avisa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus