Vet ikke hva som venter i Kongo

<p>Dødsdømte Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French i samtale med journalister. (Foto: Scanpix) </p>
Dødsdømte Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French i samtale med journalister. (Foto: Scanpix)

<pSjømannsprest Knut Lyngseth vet ikke hva som venter når han reiser til Kongo for å møte de to dødsdømte nordmennene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette handler om å være til stede for mennesker i en vanskelig situasjon. Jeg ønsker å være til hjelp der det er mulig, enten det er rent praktisk, eller som prest og samtalepartner. Jeg vil også være til stede som en støtte og hjelp for familiene som sitter her i Norge, sier Lyngseth til NTB.

Forsikringer

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble denne uken kjent skyldig i alle de fem tiltalepunktene i militærdomstolen i Kisangani, og dømt til fem ganger dødsstraff for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse.

Dommen er anket, og i mellomtiden har Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba forsikret Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at de to ikke vil bli henrettet, fordi Kongo ikke praktiserer dødsstraff.

Selve behandlingen av anken er ventet å ta et par uker.

Takknemlige

Sjømannsprest Knut Lyngseth møtte Molands familie torsdag og ønsker også å møte familien til Joshua French før han reiser til Kongo.

– Jeg verken kan eller vi si noe fra møtet med Molands familie, ut over at de ga uttrykk for takknemlighet for den hjelp de kan få, sier Lyngseth, som er Sjømannskirkens ambulerende prest i Afrika.

Åpen retur

Noen dato for reisen er ikke fastsatt ennå, og det er heller ikke bestemt hvor lenge Lyngseth blir i landet.

– Jeg reiser så snart det er praktisk mulig etter å ha hatt samtaler med familiene. Hvor lenge jeg blir, avhenger av situasjonen. Det er åpent.

Uten avtale

Lyngseth sier han ikke vet hva som venter ham i møte med de to dødstømte nordmennene. Han har heller ikke noen avtale ennå om å møte de to.

– Jeg har ikke besøkt noen nordmenn i fengsel i Kongo tidligere, så kunnskapene begrenser seg til det som er rapportert derfra. Jeg registrerer at journalister og folk fra ambassaden har fått møte Moland og French i fengselet, og regner med å ikke møte noen hindringer i så måte. I den grad de to ønsker besøk, så stiller jeg, sier Lyngseth.

Ifølge Sjømannskirken er beslutningen om å sende sjømannsprest til Kongo tatt i samarbeid med Utenriksdepartementet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus