- Cellefarging gir bedre brystkreftbehandling

Ny norsk metode med cellefarging kan gi bedre diagnose og dermed bidra til at flere brystkreftpasienter unngår unødvendig tilleggsbehandling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)<br>
Ny norsk metode med cellefarging kan gi bedre diagnose og dermed bidra til at flere brystkreftpasienter unngår unødvendig tilleggsbehandling. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pEn ny metode gjør at flere kvinner kan få mildere brystkreftbehandling, viser norsk forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om brystkreft

Brystkreft er en ondartet svulst som oppstår i brystet. Det finnes flere typer, men de fleste utgår fra selve kjertelvevet.

Brystkreft er den hyppigst forekommende kreftformen i den vestlige verden. Hvert år får ca. 2700 kvinner i Norge diagnosen. Livstidsrisikoen for å få brystkreft er ca. 10 prosent blant kvinner.

Kilde: Pasienthandboka.no

De fleste brystkreftpasienter i Norge får diagnose på et tidlig stadium, hvor kreften ikke har spredt seg. Disse pasientene opereres, og for å redusere risikoen for tilbakefall benyttes blant annet cellegift og strålebehandling - behandling som kan gi alvorlige og ubehagelige bivirkninger.

Ifølge Ivar Skaland ved Stavanger Universitetssjukehus, som nylig har forsket på problematikken, vil en ny metode med cellefarging bety bedre diagnose og dermed at flere pasienter unngår unødvendig tilleggsbehandling, melder På Høyden.

- Fra tidligere forskning vet man at mange av disse pasientene er helbredet etter operasjonen. Men nåværende metoder kan kun identifisere en liten andel av disse, med tilstrekkelig stor sikkerhet til at tilleggsbehandling kan unngås, sier Skaland til nettstedet.

Nøyaktig resultat

Han forklarer at risikoen for tilbakefall etter operasjon knyttes til antall celledelinger i svulsten. Jo færre delinger, jo bedre prognose. Hittil har man brukt mikroskop og telt delingene manuelt. Men den nye studien viser at denne metoden er unøyaktig, og derfor ikke sikker nok til å forutsi om pasienten trenger tilleggsbehandling eller ikke.

- Derved har leger ikke hatt annet valg enn å behandle, sier han.

Den nye metoden tar i bruk et stoff (anti-phosphohiston H3) som farger celler som deler seg, og et tilpasset dataprogram som teller hver enkelt av dem. Det gir et helt nøyaktig resultat, ifølge forskeren.

Fire prosent tilbakefall

Skaland sjekket til sammen 361 brystkreftpasienter i forsøket med farging av celledelinger.

- Forskningen viste at 65 prosent hadde et lavt antall celledelinger. Kun fire prosent av de med lavt antall celledelinger fikk tilbakefall i løpet av de første ti årene. Dette uten tilleggsbehandling, sier han til På Høyden.

Han mener den nye metoden kan føre til at langt flere pasienter får en mildere eller ingen tilleggsbehandling, uten at risikoen for tilbakefall og død øker, men påpeker at det er viktig at funnene bekreftes i større studier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus