Trenger 18 millioner

Litteraturhusvisjoner: Slik kan det bli når Litteraturhuset i Bergen åpner i Skostredet.
Litteraturhusvisjoner: Slik kan det bli når Litteraturhuset i Bergen åpner i Skostredet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKristin Helle-Valle skal åpne litteraturhus i Bergen om ett år. Hun mangler bare 18 millioner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Litteraturhus i Bergen

Planen er å leie og pusse opp lokaler i Østre Skostredet 5-7

Gjennom et samarbeid med blant annet Skrivekunstakademiet skal huset bli et samlingspunkt for et litterært miljø i Bergen og på Vestlandet.

Huset skal inneholde blant annet en kafè, selvbetjent bibliotek, kontorer og rom for foredrag, debatter og pressekonferanser.

Stiftelsen Litteraturhuset i Bergen trenger 18 millioner kroner for å gjennomføre planene.

Bergen har et etablert litterært miljø med forfattere som: Gunnhild Øyehaug, Olaug Nilssen, Pedro Carmona Alvarez, Gunnar Staalesen og Stig Holmås.

- Det er helt overveldende. Jeg tror knapt at jeg har møtt noen som er helt negative, forteller Kristin Helle-Valle.

Hun har gitt seg selv oppgaven med å sørge for at Bergen får et litteraturhus.

- Vi vil at det skal bli et sted for litteratur i vid forstand. Det vil si poesi, skjønnlitteratur og faglitteratur, pluss debatter, forteller Helle-Valle.

I høst har hun gått runden på forlagenes lanseringsfester for å promotere huset.

- Forlagene i Oslo og andre har vist stor interesse for dette. Fordi vi har et skrivekunstakademi i Bergen så oppfattes det som en ekstra styrke å også ha et litteraturhus. En god del forfattere vil oppleve at de har en tilknytning til Bergen, som det vil kunne være inspirerende for dem å bruke. Hardanger som både har Odda og Ulvik med sine litteraturfestivaler er veldig interesserte i at vi skal få til dette. De fleste som skriver bøker kommer jo med impulsene sine fra helt andre steder i landet enn Oslo. For de er det like viktig med et publikum i Bergen som i Oslo, sier Helle-Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlandsk maktbalanse

Foto: Bergens TidendeFoto: Bergens Tidende

Det bergenske huset skal lages på vestlandske premisser, lover hun.

- I media føles det gjerne som om noe ikke er viktig hvis ikke det foregår i Oslo. Om det skjer noe stort på Vestlandet så behøver det ikke å bli skrevet om en gang. Mange beslutningstagere er veldig korttenkte og tror at det viktigste er å være der alle andre er. For oss er det viktig å tematisere at Bergen og Vestlandet er like viktige som Østlandet og Oslo, sier Helle-Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun håper på å kunne skape en kulturell maktbalanse mellom Oslo og Vestlandet.

-Ja, vi har alle behov for to bein å stå på. Det blir for snevert når all avisomtale dreier seg om litteraturmiljøet i Oslo. Det oppleves provinsielt. Noen av de mest spennende unge forfatterne nå bor jo på Vestlandet. Med et litteraturhus i Bergen vil disse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har planene klare

Hun har blant annet alliert seg med Skrivekunstakademiet i Bergen . Planen er å pusse opp lokaler i Østre Skostredet 5-7, der Skrivekunstakademiet skal leie deler av

av Tor Martin Bøeav Tor Martin Bøe

tredje etasje.

- Vi ser for oss at det er naturlig at vi skal ha en plass der og at vi får større plass og anledning til å tilby studentene en plass å skrive, sier Olaug Nilssen fra Skrivekunstakademiet.

Helle Valle har også vært i dialog med bibliotekene med hensyn til å lage et selvbetjent bibliotek som kan tilby sjeldnere litteratur. Bokhandelen Studia har meldt sin interesse for å selge bøker der, og bergenskafeen Colonialen vil lage bistro.

Trenger 18 mill

- Alt står klart, vi har levert byggessøknad, brannteknisk, opsjon på husleie, alt står marsjert opp så det er bare å gi startsignalet så er vi i gang, sier Helle-Valle.

Hun tror at huset kan være klart om ett års tid under forutsetningen om at hun får samlet inn ytterligere 18 millioner kroner til prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper enten på å få det eller å låne det, og så å få hjelp til å betale det ned på en eller annen måte. Akkurat når det gjelder det tekniske rundt så vet jeg ikke hva som blir løsningen til slutt. Vi er verken ferdige med å snakke med sponsorene eller med banken, sier Helle-Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et behov

Både Kristin Helle-Valle og Olaug Nilssen tror at et litteraturhus i Bergen kan vekke det samme behovet hos litteraturinteresserte i Bergen som det har gjort i Oslo.

Foto: Det Norske SamlagetFoto: Det Norske Samlaget

- Det er vel det at man oppdager at man mangler noe som man ikke visste at man trengte. Da jeg jobbet på Litteraturhuset i Oslo i fjor i forbindelse med jubileet for Olav H. Hauge så jeg jo at Litteraturhuset både var et sted å holde på med litteratur samtidig som det var et hyggelig sted å gå. Når du går der treffer du folk som har samme interesser. Det er som et torg, et sted man går hvis man ønsker å fortelle om ting. Et litteraturhus blir et sted for diskusjon, debatt, opplesning og fortellinger, sier Helle-Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at det hadde vært fint for litteraturmiljøet i Bergen å ha en fast plass å gå. Jeg tror at det vil skapes en nysgjerrighet og at det vil oppstå et behov slik jeg tror det gjorde det med Litteraturhuset i Oslo, sier Nilssen.

Hun mener at litteraturmiljøet i Bergen ligger til rette for dette.

- Det inntrykket jeg har er at det ikke på samme måte er ett litteraturmiljø i Oslo, men at det er flere. Her er vi litt avslappa og glade i hverandre og flinke til å møte opp hos hverandres opplesninger og lanseringer på tvers av sjangre. Her er vi alle i lag, sier Nilssen.