- Lav legedekning gir økt feilmedisinering

<strong>FEIL MEDISINER:</strong> Pasienter på sykehjem som har lav legedekning er mer utsatt for feilmedisinering, viser undersøkelse fra Oslo. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FEIL MEDISINER: Pasienter på sykehjem som har lav legedekning er mer utsatt for feilmedisinering, viser undersøkelse fra Oslo. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pLav legedekning gjør at eldre på sykehjem får feil doser av medisin og medisiner de ikke skulle hatt. - Uverdig, mener Legeforeningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk undersøkelse av sykehjem i Oslo viser at mindre legetid per sykehjemsbeboer fører til økt medisinbruk.

Studien som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening bygger oppunder andre studier som viser det samme, melder Dagsavisen.

Bra legedekning – mindre feilmedisinering

Det er Hege Kersten ved Undervisningssykehjemmet i Oslo som sammen med to kolleger, har sammenlignet legemiddelbruken ved to sykehjem.

De kom frem til at der det var best legedekning brukte beboerne færre legemidler og det var mindre sjanse for feilmedisinering, enn på hjemmet der legedekningen var dårligst.

Ved sykehjemmet med best dekning, som hadde en heltidsansatt lege, fikk pasientene 24 minutter med legen i uka. På det andre hjemmet, som hadde en tilsynslege fra bydelen, var tallet kun 11 minutter i uka.

Manglende evaluering

Kersten, som har besøkt 20 sykehjem det siste året, ser at det er stor variasjon i legemiddelbruken. Hun forklarer at noe av problemet skyldes mangel på jevnlig evaluering, som betyr at noen behandles unødvendig lenge.

- Det kan også være at vedkommende bruker legemidler som ikke går så godt sammen, noe som gir en unødvendig bivirkningsrisiko, sier hun til Dagsavisen.

Kersten mener man behøver en ordning der grupper bestående av leger, sykepleiere og farmasøyter går gjennom medisineringen til pasientene ved sykehjemmene. Gruppen må også sjekke bivirkninger og dosering.

Hun mener også at det bør være faste leger, som kjenner pasientene på sykehjemmet.

Nasjonal legebemanningsnorm

Legeforeningen mener det bør være én sykehjemslege per 90 langtidspasienter, og har foreslått en nasjonal legebemanningsnorm.

- Per i dag har man kun oppfordret til lokale kommunale normer, da blir det fort store forskjeller i legedekningen, og det vet vi at det er. Det er uverdig, sier president i Legeforeningen, Torunn Janbu, til Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus