– Tiden for krangling er over

USAs president Barack Obama forsøkte onsdag å overtale de folkevalgte til å enes om en helsereform. Hvis ikke vil flere amerikanere dø, advarte presidenten. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX
USAs president Barack Obama forsøkte onsdag å overtale de folkevalgte til å enes om en helsereform. Hvis ikke vil flere amerikanere dø, advarte presidenten. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX

<pBarack Obama ber amerikanske folkevalgte slutte å krangle og i stedet sørge for en helsereform som kan redde liv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tiden for krangling er over, sa Obama da han hold sin tale om helsereformen til Kongressen onsdag kveld lokal tid.

Han advarte om at han ikke vil kaste bort tid på politiske motstandere som har konkludert med at det er bedre å stanse helsereformen, enn å forsøke å forbedre den. Samtidig kom han med skarp kritikk av dem som har spredt løgner om reformen for å hindre oppslutning om den.

– Jeg er ikke den første presidenten som tar opp denne saken. Men jeg er fast bestemt på å bli den siste, sa Obama, som advarte om at amerikanske borgere vil dø unødig dersom ikke politikerne klarer å komme til enighet.

Én sykdom fra konkurs

USA er i dag det eneste rike landet i verden som ikke har en ordning for helsetjenester som omfatter alle borgere. Så mange som 50 millioner amerikanere mangler helseforsikring, og Obama minnet om at mange av disse kun befinner seg én sykdom eller én ulykke fra å gå personlig konkurs.

Han ga også eksempler på hvordan dagens helsevesen rammer folk som er forsikret, ved at forsikringsselskaper finner muligheter som gjør at de unngår å utbetale premier til syke.

– En mann fra Illinois mistet forsikringsdekningen samtidig som han fikk behandling med cellegift, fordi selskapet fant ut at han ikke hadde fortalt om gallestein som han ikke engang visste at han hadde. De forsinket behandlingen, og på grunn av det døde han, fortalte Obama.

Han slo fast at ingen bør behandles slik i USA, noe som fikk bevegede kongressmedlemmer til å reise seg og applaudere.

Offentlig forsikring

Et av de største stridsspørsmålene rundt den foreslåtte helsereformen er hvorvidt det skal innføres en ordning hvor staten tilbyr forsikringer, i konkurranse med de private aktørene. Forslaget er blitt møtt med skarp kritikk fra republikanere som frykter dette er første skritt mot full offentlig overtakelse av helsevesenet.

I talen gjentok Obama sin støtte til en statlig forsikringsordning, samtidig som han understreket at han er åpen for andre alternativer så lenge de innebærer valgfrihet for forbrukerne.

Ved ikke å stille noe ultimatum håper han å få gehør blant republikanere og høyreorienterte demokrater. Men resultatet kan også bli at han skaper misnøye blant demokrater som befinner seg lenger til venstre politisk.

Balansekunst

Siden en del demokrater er skeptiske til Obamas forslag, og presidenten helst vil ha støtte også fra republikanere, er han avhengig av politisk balansekunst for å sikre flertall for reformen.

Obama gikk likevel hardt ut mot republikanere som har spredt påstander om at helsereformen vil føre til opprettelse av «dødspaneler» med myndighet til å forkorte livet til eldre mennesker.

Andre og mer edruelige kritikere er bekymret for kostnadene den foreslåtte reformen vil medføre. Obama forsvarer seg med at helsereformen riktignok vil koste over 5.000 milliarder kroner i løpet av et tiår, men at dette er mindre enn hans forgjenger George W. Bush ga i skattelette for rike amerikanere. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus