Norge vil ha nytt miljø-panel i FN

Kong Carl Gustaf og kronprins Haakon åpnet naturparker til sjøs ved Hvaler og Koster i dag. Norge vil ha et nytt FN-panel for å gjøre biologisk mangfold like viktig som klima. Foto: Lise Åserud/Scanpix
Kong Carl Gustaf og kronprins Haakon åpnet naturparker til sjøs ved Hvaler og Koster i dag. Norge vil ha et nytt FN-panel for å gjøre biologisk mangfold like viktig som klima. Foto: Lise Åserud/Scanpix

<pFra marin naturpark ved Hvaler og Koster, til FN: Erik Solheim har instruert norske forhandlere til å presse på for et mangfolds-panel på linje med FNs klimapanel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømstad (ABC Nyheter):

Betydningen av å bevare mangfoldet i naturen må komme høyere på dagsorden.

Det er budskapet fra både EU-ministre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Solheim bekrefter overfor ABC Nyheter at Norge går inn for å opprette et biodiversitets-panel på lik linje med FNs mye omtalte vitenskapelige klimapanel IPCC.

- Et slikt panel trengs, og det vil Norge bidra til både økonomisk og med kandidater, sier SV-statsråden.

- Et undervurdert spørsmål

Tirsdag deltok Erik Solheim på et uformelt møte for EUs miljøministre om visjoner for biologisk mangfold (biodiversitet) og koblingen mellom menneskelige aktiviteter, tjenestene naturen kan yte for oss og hvordan forvitring av biodiversitet kan skjerpe klimaendringene.

- Biodiversitet har blitt undervurdert i forhold til klimaspørsmålet, og som del av løsningen av klimaproblemene, sa Solheim til ABC Nyheter der.

Fra Hvaler til Lofoten?

I dag kom vern av verdifulle naturressurser i fokus da kong Carl Gustaf og kronprins Haakon åpnet Ytre Hvaler og Kosterhavets nasjonalparker. Også Solheim deltok.

Men den rødgrønne regjeringen er ikke like verne-ivrige overfor naturressurser overalt.

- Skulle du like gjerne ønsket at regjeringen hadde åpnet Lofoten og Vesterålen marine nasjonalpark i dag?

- Det vil jeg gjerne være med på, men ikke i denne stortingsperioden. Det får vi ta i neste, smiler Solheim.

Jobber for avtale

Men internasjonalt har Miljøverndepartementet i lenger tid jobbet for å oppgradere arbeidet for bevaring og gjenoppbygging av økosystemer og arter.

ABC Nyheter har lest instruksen Miljøverndepartementet sendte sine forhandlere i FNs miljøprogram UNEP i februar. De fikk beskjed om å stå på for å få opprettet et FN-panel som skal ta for seg forvitringen av det biologiske mangfoldet.

Verdien av dette mangfoldet er allerede blitt fastsatt i kroner og øre. Den reelle verdien går imidlertid langt utover dette, mener forskere og politikere.

Uenigheter om panel

På UNEPs styremøte i februar, som avholdes annet hvert år, ble fremdriften i arbeidet med å opprette et vitenskapspanel på biodiversitetsområdet, inspirert av IPCC, diskutert.

Den norske posisjonen er å sikre framdrift i arbeidet, med sikte på at det blir avholdt et nytt forhandlingsmøte i UNEPs biodiversitets-plattform IPBES i løpet av 2009.

Problemet er at det uenighet om hva IPBES skal inneholde. Brasil og en rekke utvildingsland fokuserte på behovet for kapasitetsbygging i utviklingsland.

4. til 9. oktober er det trommet sammen til et nytt forhandlingsmøte i UNEP for å diskutere en mulig vei framover.

Også Frankrike støtter opprettelsen av et biodiversitets-panel.

- IPBES bør opprettes så raskt som mulig, sa statssekretær for økologi i Sarkozys regjering, Chantal Jouanno, på EU-høynivåmøtet i Strømstad tirsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus