Lider han av et Napoleon-kompleks?

Frankrikes Nicolas Sarkozy er lavere enn gjennomsnittet. Det har fått den franske presidenten til å ty til svært uvanlige løsninger for å skjule sin manglende høyde. Her stiller han opp på tå hev sammen med Barack Obama (185 cm), Michelle Obama (180 cm) samt sin egen kone Carla Bruni (178 cm). Foto: AP / Scanpix.
Frankrikes Nicolas Sarkozy er lavere enn gjennomsnittet. Det har fått den franske presidenten til å ty til svært uvanlige løsninger for å skjule sin manglende høyde. Her stiller han opp på tå hev sammen med Barack Obama (185 cm), Michelle Obama (180 cm) samt sin egen kone Carla Bruni (178 cm). Foto: AP / Scanpix.

<pFrankrikes president Nicolas Sarkozy er blant verdens laveste statsledere. Men han går langt i å skjule at han er kort.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Da Nicolas Sarkozy stilte opp til fotografering under et fabrikkbesøk ved Faurecia-fabrikken i Normandie torsdag forrige uke, var det en president som virket langt mer høyreist enn vanlig.

Personene i bakgrunnen skal ha blitt håndplukket for å få president Sarkozy til å fremstå som høyere. Foto: AP / Scanpix.Personene i bakgrunnen skal ha blitt håndplukket for å få president Sarkozy til å fremstå som høyere. Foto: AP / Scanpix.

I et forsøk på å få Frankrikes store mann til å virke høyere, ble 20 ansatte ved fabrikken nøye plukket ut og plassert i bakgrunnen av Sarkozy. Felles for dem alle var at de var lavere enn den franske presidenten.

Dermed kunne hovedpersonen selv fremstå som en høy og mektig leder, en autoritet som myndig kunne se ned på sine borgere, en statsleder å se opp til.

Ifølge nyhetsbyrået AP innrømmet en av de utvalgte ansatte like etterpå overfor en belgisk tv-stasjon at hun hadde blitt plukket ut på bakgrunn av høyde. Men to talsmenn for den franske presidenten benekter beskyldningene og kaller dem absurde og groteske.

Blant de laveste

Nicolas Sarkozy måler 165 cm på strømpelesten. Det har plassert ham blant verdens laveste statsledere, sammen med for eksempel Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (162 cm), Silvio Berlusconi (165 cm) og Naurus president Marcus Stephen (160 cm).

Her møter Sarkozy Litauens president, 4. september i år. Legg merke til hvor Sarkozy står. Foto: AP.Her møter Sarkozy Litauens president, 4. september i år. Legg merke til hvor Sarkozy står. Foto: AP.

Men i motsetning til sine korte kollegaer virker Sarkozy svært bevisst sin manglende høyde. Siden han overtok som president i Frankrike i mai 2007 etter kjempen Jaques Chirac (189 cm), har Sarkozy blitt viden kjent for sine mer eller mindre vellykkede forsøk på å fremstå som høyere. Alt fra platåsko til små podier som kan stås på har blitt benyttet.

Under markeringen av 65-årsdagen for D-dagen i år ble den franske presidenten avslørt med fotskammel da han talte sammen med den britiske statsministeren Gordon Brown (180 cm) og USAs president Barack Obama (185 cm).

Bruken av skammelen skulle gjøre at Sarkozy virket høyere. Dessverre tenkte ikke den franske presidenten på at bildene kom til å bli tatt fra siden.

Dermed havnet bildet av den franske presidenten med høydekomplekser i aviser over hele verden. Det ble ingen høydare for Sarkozy, som ble latterliggjort fordi han måtte ha hjelp for å nå opp til Obama og Brown.


Giftet seg oppover

Etter at Nicolas Sarkozy giftet seg med den italienske modellen og popartisten Carla Bruni ble få ting overlatt til tilfeldighetene. Bruni, som måler hele 178 cm, brukte tidligere å vise seg i høye hæler. Men etter giftermålet i februar 2008, begynte hun å bruke flate sko når hun viste seg offentlig med den franske presidenten.

Napoleon Bonaparte (1769-1821) var høyere enn de fleste tror. Den franske keiseren var 168 cm da han døde. (Wikipedia).Napoleon Bonaparte (1769-1821) var høyere enn de fleste tror. Den franske keiseren var 168 cm da han døde. (Wikipedia).

Og når det franske presidentparet skal forsere trapper, skjer det som regel etter følgende stategi:

På vei ned, går Bruni som regel noen skritt foran. På vei opp går Sarkozy først. Alt for at Nicolas Sarkozy skal nyte godt av de ekstra centimetrene trappene gir ham.

Tåstående president

Men det er ikke alltid at forsøkene på å stjele noen centimeter ekstra blir like diskret utført. Da Sarkozy og Carla Bruni i april i år stilte opp til fotografering sammen med USAs Barack og Michelle Obama, tydde Sarkozy til det uvanlige skritt å stille seg på tå for å lyve på seg litt ekstra høyde da bildet ble tatt.

Den tåstående presidenten fremstår unektelig som noe komisk i det elegante selskapet. Det gir også motsatt effekt til Sarkozy, som ønsker minst mulig fokus på sin egen høyde.

Britiske tabloidaviser har allerede begynt å omtale Nicolas Sarkozy som «La Petit President», med klar referanse til uttrykket le petit caporal (den lille korporalen), som var kallenavnet Napoleon i sin tid fikk.

Napoleon var 168 cm

Napoleon Bonaparte har ofte blitt beskrevet som en knert, som en liten og tykk franskmann, ikke ulik Danny DeVito (152 cm) i sin fremtoning. Sannheten er at Napoleon faktisk var høyere enn gjennomsnittet. Ifølge obduksjonsrapporten var den franske keiseren 168 cm da han døde. I dag tilsvarer det rundt 180 cm, som absolutt ikke er noe å skamme seg over.

Forestillingen om at Napoleon var så kort skyldes at han etter sin død ble målt i franske fot, mens historiebøkene ofte ble skrevet av engelskmenn, i engelske fot. De franske føttene var imidlertid noe lengre enn de britiske, og dermed ble keiseren tilsvarende kortere.

Napoleon-komplekset

Beretningene om Napoleons dvergaktige framtoning og ampre gemytt har gitt navn til Napoleon-komplekset, som går ut på at korte menn gjerne kompenserer for sin manglende høyde gjennom å opptre mer aggressivt.

Flere medier, deriblant amerikanske ABC News, har spekulert i om Nicolas Sarkozy, som er like kjent for sin korte lunte som sin korte høyde, lider av dette komplekset.

Den meksikanske presidenten Benito Juarez (1806-1872) målte 137 cm og er trolig tidenes laveste statsleder. Foto: Wikipedia.Den meksikanske presidenten Benito Juarez (1806-1872) målte 137 cm og er trolig tidenes laveste statsleder. Foto: Wikipedia.

En undersøkelse gjennomført av The University of Central Lancashire i 2007 konkluderte imidlertid med at korte og lange menn har like stor sjanse for å miste besinnelsen i ulike situasjoner.

Lavest i verden

Hvem som i dag er verdens laveste statsleder forblir uvisst, men mye peker i retning av Nord Koreas Kim Jong-Il. Hans faktiske høyde skal være en statshemmelighet, men de laveste anslagene anslår den nordkoreanske statslederen til å være 155 cm. Derfor bruker han gjerne platåsko når han viser seg offentlig.

Blant andre kjente, tidligere statsledere var Israels første statsminister David Ben-Gurion ikke akkurat en Goliat med sine 152 cm. Kinas sterke mann fra 1976 til 1997, Deng Xiaoping, målte også 152 cm, mens palestinernes Yassir Arafat hadde en høyde på 158 cm.

Sovjetunionens Nikita Krutsjov var 161 cm høy, Josef Stalin 164 cm, mens Haile Selassie, Etiopias keiser og rastafaribevegelsens Gud, målte 161 cm.

President på 137 cm

Nicolas Sarkozy og co ville imidlertid raget som kjemper i forhold til mannen som regnes for å være tidenes laveste statsleder. Den tittelen innehar tidligere president i Mexico, Benito Juarez (1806-1872).

Benito Juarez var bare 137 centimeter høy og var den første valgte indianerpresidenten i Latin-Amerikas historie. Til tross for sin svært korte høyde, regnes Juarez i dag som Mexicos største statsleder.

Det illustrerer bedre enn noe annet at når historien gjør opp status, huskes statsledere mer for hva de utretter enn for hvor høye de er.

Tips og tilbakemeldinger: sverre@abcnyheter.no (181 cm).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus