Moland og French etterforskes i Uganda

Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. I tillegg til at de er dømt for henholdsvis drap og drapsforsøk i Kongo, blir nordmennene etterforsket i Uganda. Foto: Vegard Vatn / Scanpix
Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo tirsdag. I tillegg til at de er dømt for henholdsvis drap og drapsforsøk i Kongo, blir nordmennene etterforsket i Uganda. Foto: Vegard Vatn / Scanpix

<pBeslag av våpen og andre militære effekter har ført til en storstilt etterforskning av Tjostolv Moland og Joshua French i Uganda.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG foregår etterforskningen på høyeste nivå innen ugandisk sikkerhetstjeneste, politi og militære. Nordmennene som er dømt for drap i Kongo, skal ha status som «etterlyste mistenkte» i Uganda.

– Hvis de noen gang kommer tilbake til Uganda, vil de bli pågrepet og innbrakt for avhør, sier sjefen for den ugandiske militære etterretningen, James Mugira, som selv leder etterforskningen.

Bakgrunnen for etterforskningen er beslag av en rifle, «lekevåpen» skåret ut i tre og utløsermekanismer for miner eller røykbomber på rommet hvor de to bodde i hovedstaden Kampala. I tillegg ble det funnet avanserte kompass, militære uniformer, FN-luer og militære kart over Kisangani-regionen i nabolandet Kongo.

– Sjokkert

Landets øverste politileder, Kale Kayihura, skal selv ha gjennomført den første undersøkelsen av rommet i gjestehuset Backpackers.

– Jeg ble så sjokkert over det jeg fant, at jeg umiddelbart koblet flere politiinstanser på saken og overførte ansvaret til militæretterretningen, sier Kayihura til VG.

Etterretningen skriver i en rapport at de frykter nordmennene kan være leiesoldater som har operert i området rundt Lake Albert, i nærheten av grensen mot Kongo. Flere ugandiske geriljagrupper er aktive i dette området.

James Mugira gjør det klart at det ikke er funnet bevis, bortsett fra selve beslaget, som knytter Moland og French til ulovlige aktiviteter i Uganda. Men han sier de to har et forklaringsproblem.

Sikkerhetsselskaper

Begge de drapsdømte nordmennene har bakgrunn fra Telemark Bataljon i Norge. Ifølge Aftenposten ble de avskjediget høsten 2007, etter at de hadde forsøkt å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika. Selv sier nordmennene at de sluttet i Forsvaret frivillig.

Senere tok de oppdrag for det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG), og Tjostolv Moland forsøkte i forkant av den fatale Kongo-turen å opprette et lignende selskap i Uganda. Dette er kjent under navnet SIG Uganda, men skal aldri ha fått de nødvendige tillatelsene til å operere lovlig.

Krigsleker

Joshua French har tidligere forklart til VG at han og Moland ønsket å arrangere avanserte krigsrollespill for rike turister i Kongo, et land som i en årrekke har vært hardt rammet av høyst virkelige konflikter.

Mens Uganda lenge har slitt med væpnede opprørere i den nordlige delen av landet, har Kongo vært åsted for en av de verste konfliktene på kloden siden andre verdenskrig.

Kongo-krigen var på sitt verste rundt årtusenskiftet, og det anslås at rundt 5 millioner mennesker har mistet livet i landet det siste tiåret. Årsakene er blant annet sult og sykdommer som følge av kaoset krigen har skapt.

I dag er det roligere i Kongo, men fortsatt opererer opprørsgrupper i den østlige delen av landet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus