Slakter landslagskulturen

<p><strong>KRITISK: </strong>Kjetil Wæhler (th) mener for mange av Drillos utvalgte har en manglende forståelse for hva som kreves når man spiller for Norge. For at landslaget skal komme seg videre må flere bidra og hente ut litt ekstra, hevder stopperen overfor ABC Nyheter. (Foto: Scanpix). </p>
KRITISK: Kjetil Wæhler (th) mener for mange av Drillos utvalgte har en manglende forståelse for hva som kreves når man spiller for Norge. For at landslaget skal komme seg videre må flere bidra og hente ut litt ekstra, hevder stopperen overfor ABC Nyheter. (Foto: Scanpix).

<p- Det er ikke nok med å glede seg til fine middager og fancy hotell, sier Kjetil Wæhler til ABC Nyheter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge-Makedonia

I kveld spiller Norge mot Makedonia i den siste kampen i kvalifiseringen til VM i Sør-Afrika 2010. Avspark er klokken 20.30 og kampen kan du se direkte på TV2.

OSLO (ABC Nyheter): Etter en miserabel VM-kvalifisering tar midtstopper Kjetil Wæhler et oppgjør med det han oppfatter som en manglende holdningskultur på landslaget.

Aalborg-spilleren mener for mange av Drillos utvalgte ikke har hodet på rett plass når «våre beste menn» trer landslagsutstyret over hodet.

* Manglende forståelse for hva som kreves når man spiller på landslaget.

* Altfor store «holdningsforskjeller» i den norske troppen.

* For mange underpresterer for Norge.

* Flere takler ikke presset ved å måtte prestere hver gang.

- Når man spiller for Norge så kreves det at man går ned i kjelleren og henter ut det lille ekstra hver eneste gang. Det er ikke mange nok som har denne mentaliteten liggende i seg, sier Kjetil Wæhler til ABC Nyheter i forkant av Makedonia-kampen, den siste i kvalifiseringen til VM i Sør-Afrika 2010.

Og fortsetter.

- Det er ikke nok med å glede seg til fine middager og fancy hotell, sier Kjetil Wæhler til ABC Nyheter

- For enkelt

Kjetil Wæhler spilte sin første landskamp mot Sveits i 2005, men grunnet mange skader står han foreløpig bokført med bare ti kamper for Norge.

Den tidligere Wimbledon-proffen mener Norge er helt avhengig av at alle de norske spillerne yter opp mot sitt beste hver gang. Norge er ikke store nok til at brorparten av troppen underpresterer med flagget på brystet.

- Vi er en liten fotballnasjon og har ikke muligheten til å skifte ut spillere som større og mektigere nasjoner kan. Derfor må alle som blir tatt ut yte maks hver gang for at det skal gå - og det skjer ikke i dag, fortsetter Wæhler.

- Etter mitt synspunkt så har kanskje for mange norske spillere kommet litt for lett til i større klubber. Det kan ha noe med dét å gjøre, sier Wæhler.

Wæhler mener imidlertid at mange på landslaget har det som skal til for å få Norge opp og frem i fotballverden igjen.

- En spiller som Brede Hangeland gir alltid alt, han er konsentrert, fokusert og vil for alt i verden vinne hver gang. Keeper Jon Knudsen er akkurat samme type. De er spillere som skjønner hva som mål til og jobber deretter.

For mye press?

Assistentrener Ola By Rise innrømmer at man har problemer med å skape en vinnerkultur på landslaget. (Foto: Scanpix).Assistentrener Ola By Rise innrømmer at man har problemer med å skape en vinnerkultur på landslaget. (Foto: Scanpix).

Midtstopperen har selv vært med på å «kjøre Norge i grøfta» i inneværende kvalifisering og ønsker ikke å skyve ansvaret over på andre for at landslaget befinner seg i det ytterste mørket. Han er opptatt av at man både vinner og taper som et lag.

- Det er derfor det er så viktig at alle innser hva som kreves. Vi har ikke en sjanse om kun tre-fire spillere er på topp - alle i troppen må være på hugget for at vi i det hele tatt skal kunne drømme om suksess.

Mange norske spillere gjør det godt for sine respektive klubblag, men på landslaget faller de ofte igjennom. Wæhler tror noe av årsaken kan være at man ikke håndterer det å måtte prestere der og da.

- Presset blir kanskje for stort for noen, og de klarer ikke å komme opp på et nivå de ofte viser i kamper for klubblaget.

- Alle vil

Assistenttrener Ola By Rise innrømmer at landslaget sliter med å finne den rette formelen på hva som skal til for å lykkes. Han mener imidlertid at det ikke er viljen det står på.

- La det være sagt med en gang. Det finnes ikke én spiller på Norge som ikke har et ønske om å gjøre det godt. Men det vi kanskje sliter aller mest med er utfordringen i å få inn en sterk vinnerkultur i gruppa, sier By Rise til ABC Nyheter.

Les også: Kvaliken bekymrer By Rise

Tunge skuldre

Etter manges mening er John Carew Norges desidert største internasjonale stjerne. Men Aston Villa-spissen står uten nettkjenning så langt i turneringen.

Wæhler mener det legges for mye press på lørenskogguttens skuldre.

- Mange sier at når Carew er dårlig så er Norge dårlig. Jeg tror det er usunt å fokusere så ensidig på én spiller og at det kanskje binder ham litt under kamper.

Carew uttalte selv til ABC Nyheter før Island-kampen at han ikke følte noe press etter null mål i kvaliken. Han parerte med at nesten ingen norske spillere kan måle seg med hans CV.

Les også: Carew hyller seg selv

Er det for mange norske spillere som ikke har den rette innstillingen når de spiller for Norge? Hva mener du?

Både Brede Hangeland (tv) og Jon Knudsen er spillere som gir alt for landslaget. De har en innstilling flere av landslagsspillerne bør adoptere, mener Kjetil Wæhler.Både Brede Hangeland (tv) og Jon Knudsen er spillere som gir alt for landslaget. De har en innstilling flere av landslagsspillerne bør adoptere, mener Kjetil Wæhler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus