Ap og Frp vinnerne av skolevalget

POP BLANT UNGDOMMEN: Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ble de to store vinnerne ved skolevalget 2009. De to partiene fikk henholdsvis 23,7 og 23,8 prosentpoengs oppslutning. FOTO: Scanpix
POP BLANT UNGDOMMEN: Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ble de to store vinnerne ved skolevalget 2009. De to partiene fikk henholdsvis 23,7 og 23,8 prosentpoengs oppslutning. FOTO: Scanpix

<pKraftig fremgang for de to største stortingspartiene, mens Høyre og Senterpartiet gikk på solide smell.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet ved skolevalget 2009
Ap 23,8 (+2,6 %)
Frp 23,7 (+2,6 %)
H 16,3 (-1,2 %)
SV 10,4 (-0,4 %)
Venstre 6,0 (+1,0 %)
Sp 5,7 (-1,6 %)
Rødt 4,8
Krf 3,7 (-0,1 %)

Klokken 20.00 tirsdag kveld ble resultatet av skolevalgene lagt frem.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble de store vinnerne ved skolevalget og endte på henholdsvis 23,8 og 23,7 prosent, melder Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) i en pressemelding.

Det er en fremgang på 2,6 prosentpoeng for de to største stortingspartiene i forhold til skolevalget i 2007.

Det skiller kun 200 stemmer mellom de to største partiene, melder NRK.

Svært fornøyde ledere

- Valgresultatet er svært inspirerende. Ap er blitt det største partiet blant ungdommen. Det gir oss energi og selvtillitt foran de siste dagene før valget, sier AUF leder Martin Henriksen til ABC Nyheter.

- Vi har blitt det største partiet, og vi har det beste skolevalget for Ap noensinne. Vi har aldri gjort det bedre, sier statsminister og partileder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg til Dagbladet.no.

Også Frp-leder Siv Jensen er svært tilfreds med valgresultatet.

- Jeg er strålende fornøyd og vil gi en stor honnør og applaus til våre ungdommer som har stått på og gitt oss dette resultatet. Dette til tross for at de opplever å bli hengt ut og utskjelt ved et skolevalg som kanskje har hatt det verste temperaturklima noensinne, sier Jensen til ABC Nyheter.

Dårligst noensinne

SV har størst grunn til å fortvile over valgresultatet. Partiet fikk 10,4 prosent av stemmene, en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng. Dette er det dårligste skolevalget for partiet noensinne.

Mali Steiro Tronsmoen, leder for Sosialistisk ungdom, mener at skolevalget viser at SV fremdeles har en jobb å gjøre foran stortingsvalget.

- Vi må bevise overfor velgerne at Frp ikke gir folk bedre velferd, og vi har også en utfordring i å vise at det ikke er Ap, men SV som gir god miljøpolitikk og en bedre skole, sier Tronsmoen til ABC Nyheter, som presiserer at resultatene gjør henne kamplysten.

Hun mener at at oppslutningen i skolevalget henger sammen med SVs regjeringsdeltakelse.

- Ungdommen er svært utålmodige og stemmer ofte på opposisjonspartiene. Samtidig er det surt å se at AUF går frem, da vi opplever at de forsøker å ta æren for de sakene vi fremmer i regjeringen.

Velgerflukt hos Høyre

Også Høyre opplever velgerflukt blant de unge. Partiet fikk en oppslutning på 16,3 prosentpoeng, en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng sammenlignet med i 2007.

Senterpartiet gikk tilbake med 1,5 prosentpoeng sammenlignet med valget for to år siden.

Partiet Rødt deltok for første gang, og oppnådde 4,8 prosent av stemmene. Sammenlignet med Rød Valgallianse fra 2007, som var det navnet partiet stilte til valg under, er dette en tilbakegang på 1,9 prosent.

390 videregående skoler over hele landet med i alt 170 392 elever deltok i skolevalget. Det ble avgitt 130 998 stemmer, og det er ny rekord. Valgdeltakelsen var på 76,9 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus