Litt sånn som Dylan

Litt sånn som Dylan
Litt sånn som Dylan

Pedro Carmona-Alvarez om Dylan, chilenske hevnere og livet som rockestjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pedro Carmona-Alvarez

Født: i 1972 i Chile

Yrke: Forfatter og musiker

Aktuell med: Romanen «Rust»

Forbilder: Roberto Bolaño og Bob Dylan

Inn på Litteraturhuset kommer en trett og stresset Pedro Carmona Alvarez.

Et steinras førte til at «Pedro and the sinking fish», som bandet for øyeblikket heter, natten før måtte kjøre en omvei fra Bergen.

Fleetwood Mac, Bob Dylan og Miles Davis holdt moralen oppe i bilen frem til den endelig kunne hvile frontlysene i Oslo klokka fire om natta.

Nå skal Pedro snart synge, han skal lese og han skal svare smart og vittig på spørsmål fra en av Norges største forfattere. Uansett hvor trøtt han er blir det Pedro Carmona Alvarez-show på Litteraturhuset denne kvelden.

- Nei, jeg skal klare det. Dette har jeg gjort i tjue år nå, sier han.

Sea change

Spol tilbake fire år. Pedro Carmona Alvarez vinner Sultprisen og han bestemmer at det beste han kan gjøre med prispengene er å reise over Atlanteren. Der skal han mure seg inne med en datamaskin og bøker.

- Det var enormt deilig å trekke seg helt inn i noe, selv om jeg ikke visste helt hva jeg dreiv med. Jeg leide meg en leilighet midt i Buenos Aires og var der i fire måneder. Jeg hadde ikke noe sosialt liv. Alt jeg gjorde var å skrive og lese, sier forfatteren.

Carmona-Alvarez leste J.D Salingers samlede verker. Han leste Thomas Mann, Don de Lillo og Susan Sontag, mens han skrev og skrev. Slik ble «Rust» til.

Det begynte med en bryllupsscene og et band som manglet et viktig bandmedlem. Etter hvert forvandlet det seg til en dyster hevnroman som tar et oppgjør med nesten 40 år av latinamerikansk historie.

«En ordentlig roman, liksom»

Boken består av to deler. Den ene minner om en slags 90-tallets «Beatles» om et band som vokser opp på Kolbotn utenfor Oslo, mens den andre foregår i latinamerikanske fengselsceller og forhørsrom.

Uansett hva jeg gjør så får jeg alltid beskjed om at det er for langt

-Uansett hva jeg gjør så får jeg alltid beskjed om at det er for langt, klager Carmona-Alvarez.

Denne gangen ble det til kanskje den lengste romanen skrevet på norsk noensinne. «Rust» er en full, krevende og energisk murstein på 742 sider.

Skal vi tro femti prosent av anmelderne så er det en av høstens viktigste bøker. Den andre halvparten har blant annet kritisert «Rust» for å være for fragmentarisk og mener at de to delene av boka henger for dårlig sammen.

- Hvorfor gjorde du det ikke til to bøker? spør Kjartan Fløgstad på Litteraturhuset senere denne kvelden.

- Jeg har jo ikke skrevet to romaner. Jeg har skrevet èn, insisterer Carmona-Alvarez.

- Det kan jeg nesten ikke ta hensyn til, er Pedros svar til de som hadde ønsket seg to bøker.

Når kvantitet blir kvalitet

- Jeg har stor tro på at kvantitet på et eller annet tidspunkt blir kvalitet, sier forfatteren alvorlig. Det blir ett øyeblikk stille før forsamlingen på Litteraturhuset begynner å le.

Jeg har stor tro på at kvantitet på et eller annet tidspunkt blir kvalitet

For å forstå Alvarez sin innstilling er det bare å se til hans kunstneriske forbilder. Blant de største er Roberto Bolaño og Bob Dylan.

Den nå avdøde chilenske forfatteren Roberto Bolaños siste verk «2666» ble kåret til fjorårets beste av engelskspråklige kritikere. Det er en bok på over tusen sider bestående av fem deler som henger heller løst sammen.

- Han er drøy, uredd og driter i alle konvensjoner om hvordan historien skal henge sammen. Ja, jeg har lest ham enormt mye. Han har vært veldig viktig for meg. Han gir meg lyst til å skrive rett og slett, sier Carmona-Alvarez.

Litteratur vil aldri helt kunne la seg bedømme ut fra faste kriterier. Om forfatteren klarer å overbevise deg om premissene kan han eller hun komme unna med det meste. Kritikerne deler seg kanskje mellom de som lar seg overbevise av Pedro Carmona-Alvarez «Rust» og de som ikke gjør det.

En ung Dylan

- Jeg har snakket om Dylan så mye opp gjennom årene at folk blir leie, sier han.

Pedro minner faktisk en del om en ung Bob Dylan der han sitter på scenen på Litteraturhuset i intevju med Kjartan Fløgstad.

Det kan ha noe å gjøre med den energiske måten han resonnerer når han snakker om bøker og musikk. Eller det kan være motviljen mot å behandle situasjonen med ærbødighet. Han har en slags opponerende sjarm.

Kjemien med Fløgstad får 37-åringen til å fremstå som en rampete gutt.

-Skrivestilen din her minner meg om Raymond Carver, påpeker Fløgstad.

-Jeg har ikke lest Raymond Carver, sier Pedro. Han biter seg i fingertuppene og skuler ut på publikum.

Der selvbiografien slutter

Han kom til Norge da han var ti år gammel som flyktning fra Chile. Under oppveksten på Kolbotn begynte Pedro å spille i band. Han ble forfatter og fikk tilløp til en rockestjernekarriere i bandet «Sister Sonny».

For meg gjelder det å finne noe i egen biografi som jeg kan blåse opp, som er elastisk på en måte

«Rust» kretser rundt den mystiske figuren Passolini, som har en biografi som ligner denne.

På høyden av sin karriere forsvinner han.

- Passolini er ikke meg. Jeg har ikke skrevet en selvbiografi. Likevel, når det gjelder litteratur skjønner jeg ikke helt hvor det selvbiografiske slutter og begynner. Alt kommer jo fra en selv. For meg gjelder det å finne noe i egen biografi som jeg kan blåse opp, som er elastisk på en måte, sier forfatteren.

Spranget ut i virkeligheten

- Hvem er Passolini? spør vi.

- Ja, hvem er Passolini, hva syntes du? spør forfatteren.

- Han er vanskelig å forstå seg på. Jeg vet ikke om jeg syntes at han er så mye en person som en myte.

- Han er et hull. Det er hans viktigste egenskap. Det er på en måte hans historie som kunne vært en roman. Har du hørt om Rimbaud?

- Nei, jeg har hørt navnet, men jeg har ikke lest ham.

- Rimbaud var den fremste symbolisten. Han oppfant et nytt poetisk språk. Rimbauds forfatterskap varte fra han var 17 til han ble 19 år. Etter det begynte han å drive med våpen og slavehandel. Han skrev aldri en bok mer i hele sitt liv.

- Det spranget inn i virkeligheten har fascinert meg. Jeg har på en måte tatt det samme steget selv. Jeg var mer opptatt av estetisk staffasje tidligere i forfatterskapet mitt enn det jeg er nå.

- Vet du, det er akkurat kommet ut en ny bok om Ulrike Meinhof som på en måte spør hvordan hun kunne gi opp et trygt liv og en journalistkarriere for å ta spranget ut av vinduet sammen med Andreas Baader.

- Ja den har jeg faktisk lest.

- Hvorfor vender man de riktige verdiene ryggen og går en annen vei? Det visste jeg tidlig at jeg ville finne ut av, sier Carmona-Alvarez.

- Det er mitt stoff

I «Rust» blir Passolini på et tidspunkt spurt om hvilken nasjonal identitet han identifiserer seg med.

Spørsmålet blir karakterisert som naivt og velmenende, men dumt. Derfor tør vi ikke å spørre Carmona-Alvarez om han føler seg chilensk eller norsk. Når han snakker om traumene latinamerikanere har vært gjennom er det likevel tydelig at han føler en stor tilhørighet til dem.

- Det finnes så mange uløste gåter der nede. Det gjelder ikke bare Chile, men alle våre land. Latin Amerikas forhold til hukommelse og bestialiteten i sin fortid har vært bastante temaer i mitt forfatterskap lenge. Det er ikke til å komme utenom fordi det er mitt stoff, sier forfatteren.

En rockestjernes tilværelse

Det begynner å bli sent på kvelden nå. Lysene på Litteraturhuset er dimmet ned og på scenen står «Pedro and the sinking fish».

Pedro Carmona-Alvarez synger om døden som venter etter en tekst av Jaques Brel, og det er som om hele rommet mykner.

«My death waits like a beggar blind
Who sees the world through an unlit mind
Throw him a dime
For the passing time...»

Du skriver om rockelivet med distanse, spesielt i forhold til livsstilen og måten kvinnene behandles på. Men her er du likevel igjen og opptrer som musiker. Tror du at musikeren og forfatteren Pedro kommer til å kjøre et parallellt løp livet ut, eller er du i ferd med å legge rockemusikeren bak deg?

- Jeg har jobbet med musikk like mye som jeg har jobbet med bøker hele veien selv om jeg har sluttet å turnere. Hva mente du forresten med det du sa om kvinnene?

- Hovedpersonen i første del av boka. Han behandler alle jentene så dårlig.

- Ja han gjør det. Musikkmiljøet tiltrekker seg egoer, men også jenter. For det er en egen type jenter som liker rockemusikere. De er som satelitter rundt en eksplosjon.

Har ikke en forfatter noe av det samme?

Når du er 23 år og tynn og pen med et rockeband rundt deg på scenen. Da har du en egen power. Forfattere tiltrekker seg jo gjerne de smarte jentene, men ikke alltid de peneste, sier Pedro Carmona Alvarez.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien
Siste nytt
16:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus