Meny

Litt sånn som Dylan

Litt sånn som Dylan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pedro Carmona-Alvarez om Dylan, chilenske hevnere og livet som rockestjerne.

Pedro Carmona-Alvarez

Født: i 1972 i Chile

Yrke: Forfatter og musiker

Aktuell med: Romanen «Rust»

Forbilder: Roberto Bolaño og Bob Dylan

Inn på Litteraturhuset kommer en trett og stresset Pedro Carmona Alvarez.

Et steinras førte til at «Pedro and the sinking fish», som bandet for øyeblikket heter, natten før måtte kjøre en omvei fra Bergen.

Fleetwood Mac, Bob Dylan og Miles Davis holdt moralen oppe i bilen frem til den endelig kunne hvile frontlysene i Oslo klokka fire om natta.

Nå skal Pedro snart synge, han skal lese og han skal svare smart og vittig på spørsmål fra en av Norges største forfattere. Uansett hvor trøtt han er blir det Pedro Carmona Alvarez-show på Litteraturhuset denne kvelden.

- Nei, jeg skal klare det. Dette har jeg gjort i tjue år nå, sier han.

Sea change

Spol tilbake fire år. Pedro Carmona Alvarez vinner Sultprisen og han bestemmer at det beste han kan gjøre med prispengene er å reise over Atlanteren. Der skal han mure seg inne med en datamaskin og bøker.

- Det var enormt deilig å trekke seg helt inn i noe, selv om jeg ikke visste helt hva jeg dreiv med. Jeg leide meg en leilighet midt i Buenos Aires og var der i fire måneder. Jeg hadde ikke noe sosialt liv. Alt jeg gjorde var å skrive og lese, sier forfatteren.

Carmona-Alvarez leste J.D Salingers samlede verker. Han leste Thomas Mann, Don de Lillo og Susan Sontag, mens han skrev og skrev. Slik ble «Rust» til.

Det begynte med en bryllupsscene og et band som manglet et viktig bandmedlem. Etter hvert forvandlet det seg til en dyster hevnroman som tar et oppgjør med nesten 40 år av latinamerikansk historie.

«En ordentlig roman, liksom»

Boken består av to deler. Den ene minner om en slags 90-tallets «Beatles» om et band som vokser opp på Kolbotn utenfor Oslo, mens den andre foregår i latinamerikanske fengselsceller og forhørsrom.

Uansett hva jeg gjør så får jeg alltid beskjed om at det er for langt

-Uansett hva jeg gjør så får jeg alltid beskjed om at det er for langt, klager Carmona-Alvarez.

Denne gangen ble det til kanskje den lengste romanen skrevet på norsk noensinne. «Rust» er en full, krevende og energisk murstein på 742 sider.

Skal vi tro femti prosent av anmelderne så er det en av høstens viktigste bøker. Den andre halvparten har blant annet kritisert «Rust» for å være for fragmentarisk og mener at de to delene av boka henger for dårlig sammen.

- Hvorfor gjorde du det ikke til to bøker? spør Kjartan Fløgstad på Litteraturhuset senere denne kvelden.

- Jeg har jo ikke skrevet to romaner. Jeg har skrevet èn, insisterer Carmona-Alvarez.

- Det kan jeg nesten ikke ta hensyn til, er Pedros svar til de som hadde ønsket seg to bøker.

Når kvantitet blir kvalitet

- Jeg har stor tro på at kvantitet på et eller annet tidspunkt blir kvalitet, sier forfatteren alvorlig. Det blir ett øyeblikk stille før forsamlingen på Litteraturhuset begynner å le.

Jeg har stor tro på at kvantitet på et eller annet tidspunkt blir kvalitet

For å forstå Alvarez sin innstilling er det bare å se til hans kunstneriske forbilder. Blant de største er Roberto Bolaño og Bob Dylan.

Den nå avdøde chilenske forfatteren Roberto Bolaños siste verk «2666» ble kåret til fjorårets beste av engelskspråklige kritikere. Det er en bok på over tusen sider bestående av fem deler som henger heller løst sammen.

- Han er drøy, uredd og driter i alle konvensjoner om hvordan historien skal henge sammen. Ja, jeg har lest ham enormt mye. Han har vært veldig viktig for meg. Han gir meg lyst til å skrive rett og slett, sier Carmona-Alvarez.

Litteratur vil aldri helt kunne la seg bedømme ut fra faste kriterier. Om forfatteren klarer å overbevise deg om premissene kan han eller hun komme unna med det meste. Kritikerne deler seg kanskje mellom de som lar seg overbevise av Pedro Carmona-Alvarez «Rust» og de som ikke gjør det.

En ung Dylan

- Jeg har snakket om Dylan så mye opp gjennom årene at folk blir leie, sier han.

Pedro minner faktisk en del om en ung Bob Dylan der han sitter på scenen på Litteraturhuset i intevju med Kjartan Fløgstad.

Det kan ha noe å gjøre med den energiske måten han resonnerer når han snakker om bøker og musikk. Eller det kan være motviljen mot å behandle situasjonen med ærbødighet. Han har en slags opponerende sjarm.

Kjemien med Fløgstad får 37-åringen til å fremstå som en rampete gutt.

-Skrivestilen din her minner meg om Raymond Carver, påpeker Fløgstad.

-Jeg har ikke lest Raymond Carver, sier Pedro. Han biter seg i fingertuppene og skuler ut på publikum.

Der selvbiografien slutter

Han kom til Norge da han var ti år gammel som flyktning fra Chile. Under oppveksten på Kolbotn begynte Pedro å spille i band. Han ble forfatter og fikk tilløp til en rockestjernekarriere i bandet «Sister Sonny».

For meg gjelder det å finne noe i egen biografi som jeg kan blåse opp, som er elastisk på en måte

«Rust» kretser rundt den mystiske figuren Passolini, som har en biografi som ligner denne.

På høyden av sin karriere forsvinner han.

- Passolini er ikke meg. Jeg har ikke skrevet en selvbiografi. Likevel, når det gjelder litteratur skjønner jeg ikke helt hvor det selvbiografiske slutter og begynner. Alt kommer jo fra en selv. For meg gjelder det å finne noe i egen biografi som jeg kan blåse opp, som er elastisk på en måte, sier forfatteren.

Spranget ut i virkeligheten

- Hvem er Passolini? spør vi.

- Ja, hvem er Passolini, hva syntes du? spør forfatteren.

- Han er vanskelig å forstå seg på. Jeg vet ikke om jeg syntes at han er så mye en person som en myte.

- Han er et hull. Det er hans viktigste egenskap. Det er på en måte hans historie som kunne vært en roman. Har du hørt om Rimbaud?

- Nei, jeg har hørt navnet, men jeg har ikke lest ham.

- Rimbaud var den fremste symbolisten. Han oppfant et nytt poetisk språk. Rimbauds forfatterskap varte fra han var 17 til han ble 19 år. Etter det begynte han å drive med våpen og slavehandel. Han skrev aldri en bok mer i hele sitt liv.

- Det spranget inn i virkeligheten har fascinert meg. Jeg har på en måte tatt det samme steget selv. Jeg var mer opptatt av estetisk staffasje tidligere i forfatterskapet mitt enn det jeg er nå.

- Vet du, det er akkurat kommet ut en ny bok om Ulrike Meinhof som på en måte spør hvordan hun kunne gi opp et trygt liv og en journalistkarriere for å ta spranget ut av vinduet sammen med Andreas Baader.

- Ja den har jeg faktisk lest.

- Hvorfor vender man de riktige verdiene ryggen og går en annen vei? Det visste jeg tidlig at jeg ville finne ut av, sier Carmona-Alvarez.

- Det er mitt stoff

I «Rust» blir Passolini på et tidspunkt spurt om hvilken nasjonal identitet han identifiserer seg med.

Spørsmålet blir karakterisert som naivt og velmenende, men dumt. Derfor tør vi ikke å spørre Carmona-Alvarez om han føler seg chilensk eller norsk. Når han snakker om traumene latinamerikanere har vært gjennom er det likevel tydelig at han føler en stor tilhørighet til dem.

- Det finnes så mange uløste gåter der nede. Det gjelder ikke bare Chile, men alle våre land. Latin Amerikas forhold til hukommelse og bestialiteten i sin fortid har vært bastante temaer i mitt forfatterskap lenge. Det er ikke til å komme utenom fordi det er mitt stoff, sier forfatteren.

En rockestjernes tilværelse

Det begynner å bli sent på kvelden nå. Lysene på Litteraturhuset er dimmet ned og på scenen står «Pedro and the sinking fish».

Pedro Carmona-Alvarez synger om døden som venter etter en tekst av Jaques Brel, og det er som om hele rommet mykner.

«My death waits like a beggar blind
Who sees the world through an unlit mind
Throw him a dime
For the passing time...»

Du skriver om rockelivet med distanse, spesielt i forhold til livsstilen og måten kvinnene behandles på. Men her er du likevel igjen og opptrer som musiker. Tror du at musikeren og forfatteren Pedro kommer til å kjøre et parallellt løp livet ut, eller er du i ferd med å legge rockemusikeren bak deg?

- Jeg har jobbet med musikk like mye som jeg har jobbet med bøker hele veien selv om jeg har sluttet å turnere. Hva mente du forresten med det du sa om kvinnene?

- Hovedpersonen i første del av boka. Han behandler alle jentene så dårlig.

- Ja han gjør det. Musikkmiljøet tiltrekker seg egoer, men også jenter. For det er en egen type jenter som liker rockemusikere. De er som satelitter rundt en eksplosjon.

Har ikke en forfatter noe av det samme?

Når du er 23 år og tynn og pen med et rockeband rundt deg på scenen. Da har du en egen power. Forfattere tiltrekker seg jo gjerne de smarte jentene, men ikke alltid de peneste, sier Pedro Carmona Alvarez.

Baklogg Søndagsintervjuet:

Det viktigste spørsmålet - Monica Isakstuen Stavlund

Hard mot de harde - Nina Owing om valgkampjournalistikk

Høstens Flammer - Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen

Å oversette en skjebnessymfoni - Kjell Olaf Jensen om Irene Nemirovsky

Månenerver - Johan Harstad om månelandingen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit
Siste nytt
23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus