Meny

Vil bruke «romtraktor» mot asteroider

Rundt Jorden finnes millioner av asteroider. Kanskje kan en ti tonns «gravitasjonstraktor» dra vekk truende asteroider for å avverge katastrofale sammenstøt. Foto: Russian Federal Space Agency / U.N. Office for Outer Space Affairs / JSR Space Report.
Rundt Jorden finnes millioner av asteroider. Kanskje kan en ti tonns «gravitasjonstraktor» dra vekk truende asteroider for å avverge katastrofale sammenstøt. Foto: Russian Federal Space Agency / U.N. Office for Outer Space Affairs / JSR Space Report.

Før eller senere vil et himmellegeme true kloden vår. Kanskje kan en «romtraktor» redde oss fra sammenstøt.

(ABC Nyheter): Britiske romforskere er i gang med å planlegge utviklingen av et romfartøy som skal kunne hindre asteroider i å treffe jordkloden.

Håpet er at en ti tonns «gravitasjonstraktor» skal kunne dra vekk truende asteroider for å avverge katastrofale sammenstøt.

Det melder BBC på nett.

Per 31. august 2009 har romfartsorganisasjonen NASA registrert 6292 objekter nært Jorden. Av disse har 1062 en diameter på en kilometer eller større. 145 av objektene er registert som faretruende.

Det kryr av asteroider rundt Jorden. Heldigvis er ikke alle like store som denne.Det kryr av asteroider rundt Jorden. Heldigvis er ikke alle like store som denne.

Og dette er bare toppen av isfjellet. Det finnes millioner av asteroider i solsystemet vårt. De fleste befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Hver måned øker antallet oppdagede asteroider.

Det skumle er at mange av disse ikke oppdages før de har passert. Den andre mars i år streifet en 40 meter stor asteroide like forbi Jorden vår. Asteroiden ble først oppdaget tre dager tidligere.

Sannsynligheten for at Jorden før eller senere skal bli truet av en asteroide er stor. Asteroider har kommet på kollisjonskurs og truffet oss før. Og det kommer til å skje igjen.

I filmen Armageddon Bruce Willis, som i filmen Armageddon plasserte Bruce Willis en sprengladning i en asteroide.

Om en asteroide på størrelse med et par fotballbaner treffer kloden vår vil den ha kraft nok til å sprenge vekk en storby eller utløse en hel kjede av tsunamier langs grensende kystlinjer.

Flere løsninger

Trusselen en asteroide av en slik størrelse innebærer har fått forskerne til å komme opp med flere kreative løsninger om hvordan katastrofen kan unngås. Men ifølge Dagbladet.no blir det ikke helt som Bruce Willis, som i filmen Armageddon plasserte en sprengladning i den truende asteroiden.

Å sprenge en asteroide i filler med en atombombe vil bare føre til at mange små radioaktive dødsasteroider rammer et langt større område på Jorden. Dårlig idé, altså.

Andre forslag går ut på å bruke speil, lys og maling for å skape nok lys- og varmeforandringer på asteroiden til at den i løpet av en tyveårsperiode vil skifte kurs.

I verste fall, skulle tiden være knapp, kan en kjempeeksplosjon nær eller på overflaten av en asteroide gi den dytt nok til å unngå jorda.

Russiske forskere har også lansert et relativt tvilsomt forslag om å bruke laserstråler for å ødelegge de truende asteroidene. Problemet er at det ikke finnes så kraftige laserstråler ennå.

Å bruke et romfartøy til å «dytte» asteroiden ut av kurs eller montere en slags motor på asteroidens overflate er også ideer som jobbes med. Men å dytte en asteroide vil kreve for mye energi og drivstoff og kan føre til at asteroiden brytes opp i mindre deler. Og å feste en motor på overflaten kan også vise seg vanskelig, ettersom asteroider roterer.

Gravitasjonstraktoren

Det ferskeste forslaget er mindre brutalt og går ut på å skyte opp en «gravitasjonstraktor», for tiden under prosjektering av det europeiske romteknologiselskapet Astrium. Planen om en romtraktor er imidlertid fortsatt helt i startfasen, og teknologiselskapet tror det kan ta en god stund før det blir bygget en prototype.

Røde områder markerer hvor et eventuelt asteroidetreff vil gjøre størst økonomisk skade. Ill: Illustrasjonskart: Nick Bailey.Røde områder markerer hvor et eventuelt asteroidetreff vil gjøre størst økonomisk skade. Ill: Illustrasjonskart: Nick Bailey.

Ideen om å bruke en romtraktor til å taue vekk faretruende asteroider ble første gang fremsatt av to forskere fra NASA. Planen er at den ti tonn tunge farkosten ved hjelp av gravitasjon sikkert, men forsiktig, skal få trukket asteroiden ut av kurs og inn i en ny og mindre truende bane, vekk fra Jorden.

Forskerne tror det kan bli aktuelt å bruke solpanel for å forsyne traktoren med drivkraft. Aberet er at farkosten må begynne sitt arbeid minst femten år før den antatte kollisjonen inntreffer. God tid er altså essensielt for at romtraktoren skal kunne fungere.

– Når jeg først hørte om ideen for et par år siden så jeg ikke noen realisme i prosjektet. Men etter å ha studert prosjektet nærmere mener jeg at dette faktisk vil være praktisk mulig, forteller Dr Ralph Cordey i romteknologiselskapet Astrium til BBC Radio.

Mange typer asteroider

Asteroider er blant de minste objektene i vårt solsystem. De er rester etter dannelsen av solsystemet og kommer i mange former og konsistenser. Noe av utfordringen er å sørge for at man har et redskap som skal kunne håndtere de mange slags asteroider som finnes.

30. juni 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska i Sibir.30. juni 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska i Sibir.

– Vi har arbeidet mye med designen på prosjektet sammen med den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, og vi tror at dette vil fungere like bra på store og solide jern-asteroider som på andre typer asteroider, hevder Dr Cordey.

Men den høye prisen på prosjektet innebærer at det ikke vil bli bygget noen «romtraktor», før det eventuelt gis fullmakt fra en regjering eller flere regjeringer går sammen om å bestille en.

100 år siden kjempesmell

Den 30. juni 1908 eksploderte en asteroide over et øde område i Sibir kalt Tunguska. Det voldsomme smellet jevnet et 2150 kvadratkilometer stort område med jorden.

Tunguska-smellet førte til at et 2150 kvadratkilometer stort område ble jevnet med jorden.Tunguska-smellet førte til at et 2150 kvadratkilometer stort område ble jevnet med jorden.

Trykkbølgen var så sterk at 80 millioner furutrær ble blåst overende, som om noen skulle ha slått ned skogen med kjempeljå.

60 mil unna ble et lokomotiv løftet av skinnene (muligens fordi togføreren ble så skremt at han slo på nødbremsen, slik at toget sporet av). Selv i London, flere tusen kilometer unna, slo trykkbølgen fra eksplosjonen inn på barometrene. Kraften var 400 ganger større enn en Hiroshima-bombe. Bare flaks reddet jorden fra en katastofe av astronomiske dimensjoner denne morgenen.

Men forskerne mener at vi rent statistisk sett vil bli truffet av et tilsvarende stort objekt innen de neste 300 til 500 årene. Men dette er gjennomsnittstall. Hvor lenge det er til neste gang, er vanskelig å si.

Videoen under viser hvordan et virkelig ødeleggende asteroidetreff på Jorden kan fortone seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus