Storbritannia frigir Lockerbie-dokumentene

Terrordømte Abdel Basset al-Megrahi ble tatt imot av Muammar Gaddafi da han kom hjem til Libya. Tirsdag offentliggjorde britiske myndigheter deler av korrespondanse som endte med at den døende Lockerbie-bomberen løslatt. Foto: REUTERS / Libya TV / SCANPIX
Terrordømte Abdel Basset al-Megrahi ble tatt imot av Muammar Gaddafi da han kom hjem til Libya. Tirsdag offentliggjorde britiske myndigheter deler av korrespondanse som endte med at den døende Lockerbie-bomberen løslatt. Foto: REUTERS / Libya TV / SCANPIX

<pBritiske myndigheter frigir deler av korrespondansen som førte til at mannen som var dømt for Lockerbie-attentatet, ble sendt hjem til Libya. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske justisministeren Jack Straw fryktet at Storbritannias forhold til Libya ville bli forverret dersom britene unntok Abdel Basset al-Megrahi fra en fangeutvekslingsavtale mellom de to landene, noe den skotske regjeringen ønsket.

«Å utvikle et sterkt forhold til Libya, og å hjelpe landet med å reintegreres i det internasjonale samfunnet, er viktig for Storbritannia», skrev Straw i et brev til den skotske førsteministeren Alex Salmond i februar 2008.

Les også: - Lockerbie-bomberen frigitt for olje

Libyske al-Megrahi var dømt til fengsel på livstid for sprengningen av et Pan Am-fly over den skotske småbyen Lockerbie 1988, men ble løslatt 20. august fordi han lider av uhelbredelig kreft og ikke har lenge igjen å leve.

Ifølge BBC fryktet statsminister Gordon Brown konsekvensene dersom Megrahi skulle dø i et britisk fengsel.

Avgjørelsen om å sende al-Megrahi hjem til Libya, har blitt kritisert både i USA og i Storbritannia. (©NTB)

Personvernpolicy