Nytt beinkreftfunn gir håp

<pNytt funn kan gi bedre prognoser for dem som rammes av dødelig beinkreft. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Huntsman Cancer Institute ved University of Utah har gjort et overraskende funn, som de på sikt håper kan bedre prognosene for dem som rammes av en type beinkreft.

Ewings sarkoma er en relativt sjelden type kreft, og de fleste som rammes er mellom 5-20 år gamle.

For en del av dem som rammes av denne krefttypen, fungerer cellegift-behandling svært dårlig – og mange mister derfor livet. Andre som rammes av samme krefttype, responderer langt bedre på cellegift.

Amerikanske forskere kan ha funnet et svar på hvorfor det er slik. De har identifisert et protein i kreftsvulstene, GSTM4, som ser ut til å hemme effekten av cellegift.

- Leger og forskere har lenge visst at enkelte Ewings sarkoma-pasienter responderer bra på cellegift, mens andre med samme type kreft ikke gjør det. Vår forskning viser at det er høye nivåer av proteinet GSTM4 hos de pasientene der cellegiften ikke fungerer. Det ble bare funnet lave nivåer av proteinet hos pasientene som cellegiften fungerte bra på, sier forsker Stephen Lessnick i en pressemelding.

- Det nye i kampen mot kreft

GSTM4 ser ikke ut til å hemme effekten av alle typer cellegift, bare visse typer, forteller Lessnick videre. Forskeren ser for seg at man på bakgrunn av funnet kan utvikle medisiner som hemmer dette proteinet hos enkelte pasienter, eller at man kan utvikle en test som viser hvilken cellegiftbehandling som vil fungere best for den enkelte pasienten.

- Personliggjort medisin er det nye i kampen mot kreft. Vi vet at ikke alle krefttyper er like. Ved å fokusere på hvordan proteiner kommer til uttrykk i forskjellige kreftsvulster kan vi snart tilby den behandlingen som vil virke best for hver enkelt pasient – og det kan føre til høyere overlevelsesrater, sier Lessnick.

I USA er Ewings sarkoma er den nest vanligste beinkrefttypen hos barn og unge voksne. Kun om lag én av tre som rammes av krefttypen lever fem år senere, dersom kreften har spredt seg når den først oppdages. I Norge rammes 5-10 av denne krefttypen årlig.

Personvernpolicy