- Slått i hjel i fengselet

<pEn ung iransk demonstrant som døde i fengsel ble slått i hjel, melder nyhetsbyrået Mehr.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohsen Ruholamini tok del i demonstrasjonene mot det omstridte gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad. En kilde ved rettsmedisineren sier til nyhetsbyrået Mehr at 25-åringen ble slått i hjel.

Iranske myndigheter har tidligere uttalt at Mohsen Ruholamini, som ble pågrepet under en demonstrasjon 9. juli, døde av hjernehinnebetennelse.

Men kilden ved rettsmedisinerens kontor «avviste sterkt» den offisielle versjonen, og sa Ruholamini hadde dødd av «gjentatte slag» han fikk i fengsel, ifølge Mehr.

«En obduksjonsrapport fra 16. august konkluderer med at dødsårsaken var fysisk stress, dårlige fengselsforhold og gjentatte slag, blant disse et fra et hardt objekt», sier kilden.

«Ruholamini ble holdt i fangeleiren Kahrizak, og mens han var i dårlig fysisk forfatning ble han overført til der tilstanden hans forverret seg», sier en kilde til Mehr.

«Før han ble innskrevet ved Evin ble han ført til sykehus, men han døde».

- Virussykdom

Mohsens far Abdolhossein Ruholamini var rådgiver for valgkampen til den tapende presidentkandidaten Mohsen Rezaik, den tidligere lederen for Irans Revolusjonsgarde.

Mehr-rapporten lot seg ikke bekrefte uavhengig.

9. august uttalte Irans politisjef, Esmail Ahmadi Moghaddam, at demonstrantene som døde ved Kahrizak-fangeleiren mistet livet på grunn av virussykdom.

Iranske myndigheter har beordret en gransking av dødsfallene til demonstranter holdt i Kahrizak, et fengsel sør for Teheran som nå har blitt stengt etter ordre fra landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Politisjef Moghaddam har uttalt at minst tre voktere har blitt fengslet på grunn av hendelser i fengselet, der han sier arresterte demonstranter har blitt tvunget inn i fasiliteter ment for «farlige kriminelle».

Mehr-rapporten kommer dagen etter at Khamenei lovet at dem som begikk «forbrytelser» mot mennesker som ble skadd i uroen etter valget ville bli straffeforfulgt.

- Torturert i fengsel

Den iranske opposisjonslederen Mehdi Karroubi har hevdet at flere demonstranter etter juni-valget døde i fengsel på grunn av tortur, slag og at de måtte krype som dyr.

- Noen yngre demonstranter som ropte slagord ble slått på en slik måte at de mistet livene sine, sier Karroubi.

Han har også hevdet at enkelte av dem som ble pågrepet under demonstrasjonene har blitt voldtatt eller torturert i fengsel.

Omkring 4000 tilhengere av opposisjonen, blant disse reformister og journalister, ble pågrepet under demonstrasjonene, og omkring 30 drept, sier myndighetene.

De fleste av dem som ble pågrepet har blitt løslatt, men omkring 200 sitter fremdeles fengslet og omkring 110 er stilt for retten.

Personvernpolicy