- De har blitt lokale fengselshelter

- De har blitt lokale fengselshelter
- De har blitt lokale fengselshelter

<pMen moren til Joshua French forteller at det har vært tøffe forhold i fengselet for sønnen hennes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kongo-saken

·Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i Kongo i begynnelsen av mai i år.

·Fredag 14. august startet rettssaken mot de to. Den føres ved en militær domstol i Kisangani.

·Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

·De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande. To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo.

·Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.

(©NTB

Kari Hilde French snakker med sønnen sin på telefon så ofte det lar seg gjøre, og han har fortalt henne mye om hvordan forholdene har vært i fengselet.

- Det var jo veldig utrygt i begynnelsen da de ble flyttet fra militærfengselet til sentralfengselet. I militærfengselet var det jo utrygt nok, men der var det mer vaktene som var problemet, og ikke medfangene, sier Kari Hilde French til ABC Nyheter.

Klikk på bildet over for å se video

- Torturert

Hun forteller at Joshua også har blitt mishandlet.

- Vi vet jo at han fikk en voldsom behandling de første dagene. Han har ikke sagt så mye om det, men han sa en gang på telefonen at han har blitt torturert, sier Kari Hilde.

- Jeg tenkte allerede den kvelden jeg fikk høre at han var i fengsel at han kom til å bli mishandlet, eller var blitt mishandlet. Men jeg tenkte samtidig at han tross alt er trenet for å kunne takle slike situasjoner, og han er sterk fysisk og psykisk. Så jeg regnet med at dette klarte han, sier moren.

Video: Joshuas mor: - Jeg prøver å le

Støynivået er en påkjenning

Men det er ikke bare mishandlingen som har vært en belastning.

- Jeg tror at støynivået i fengselet er en påkjenning, samt det å se medfanger bli utsatt for vold uten å kunne gripe inn. De er jo veldig stygge mot hverandre. Jeg tror det plager ham mer enn det han har blitt utsatt for selv, sier hun.

Lokale fengselshelter

Ifølge Kari Hilde har forholdene bedret seg betraktelig den senere tid.

- Nå begynner de å få en status og har blitt lokale fengselshelter. De har blitt tatt under beskyttelse av han som er sjefen for fangene. Det er alltid et hierarki i et fengsel, sier Kari Hilde.

- Det betyr blant annet at de nå får benytte seg av de beste toalettene, selv om jeg har en følelse av hvordan de ser ut. Og cella de bor i er blant de bedre, men den er jo forferdelig etter vår standard. De låses inn klokken fire på ettermiddagen, og da må de tisse på flaske og helst slippe å gå gjøre annet fornødent, sier hun.

Slipper å sove på skift

- Nå er de helt alene i cellen. Det betyr antagelig at de kan sove bedre om natta og slippe å sove på skift, sier hun.

De har også mer tilgang på frisk luft og lys enn i militærfengselet.


- De kan komme ut i luftegården. Selv om de ikke går så mye ut, så har de mer lys og luft. Og de har et vindu der som slipper inn lys. Det er også elektrisitet, og når den er på, så er den på hele tiden. Når den ikke virker, så virker den ikke. Men jeg tror de har fått inn stearinlys, så de kan ha litt lys når elektrisiteten ikke fungerer, sier Kari Hilde.

Plaget av sykdom


Både Tjostolv og Joshua har vært plaget med sykdom i løpet av fengselsoppholdet.

- De har hatt malaria begge to; de har hatt tyfoidfeber, og min sønn har også hatt lungebetennelse. I tillegg har de hatt magetrøbbel. Min sønn har også vært plaget av lavt blodtrykk. Jeg har sendt beskjeder utallige ganger om at de må bruke mer salt. Men en av fotografene som har vært der nede både i begynnelsen av fengselsoppholdet og senere sa at de virket friskere nå, sier Kari Hilde.

Sender bibelvers på sms

Kari Hilde har sporadisk kontakt med sønnen, da det ikke alltid er like lett å få gjennomført en telefonsamtale.

- For det første må det være tilgang på telefon, så må de ha tillatelse til å bruke den av vaktene. Det kommer også an på hvor god linje det er, og hvor mye bakgrunnsstøy det er fra de andre fangene. Så det skifter veldig. Noen ganger kan det gå opptil 14 dager, og så kan han kanskje klare å få ringt et par-tre dager på rad. Vanligvis ringer han og sier han sender en sms med nummeret jeg skal ringe, og så ringer jeg tilbake, sier hun.


Men hun sender sms til ham hver dag med bibelvers.


- Gjennom en av de kongolesiske hjelperne har jeg sendt en sms hver kveld med bibelord. Man kan ikke si «jeg er glad i deg» i månedsvis. Da er det bedre å sende et eller annet man kan tenke på eller som er til litt oppmuntring. Min sønn har jo en sterk tro på Gud, så jeg tror han liker det. Og da føler jeg i hvert fall at jeg har litt kommunikasjon med ham. Jeg tror også de fikk inn Bibelen eller Nye Testamentet i fengselet forholdsvis tidlig, sier Kari Hilde.

Hun sier hun beundrer sønnen og Tjostolv for å holde motet oppe.

- Begge har god humoristisk sans og galgenhumor. Den bruker de ofte. Jeg må si jeg beundrer de to for roen og beherskelsen de utviser. Når jeg snakker med Joshua i telefonen er han like sterk i stemmen utansett situasjon, sier hun.

Leser historie


Både Tjostolv og Joshua er vant til å være fysisk aktive, men det er begrenset hvor mye de får beveget seg i fengselet.

- Jeg tror ikke de føler seg trygge nok til å trene. Så det blir mye stillesittende liv på dem. De er jo begge vant til å bruke kroppen fysisk. Men de prøver å holde seg aktive mentalt. Begge er veldig interessert i historie, og jeg tror de blant annet holder på å studere Belgias historie. Vi har fått skaffet dem en del bøker etter hvert. Jeg tror de sitter og diskuterer bøker, og det vi klarer å sende av brev. De har også fått inn en radio og lytter mye til BBC om kveldene. Vi skal nå prøve å få sendt ned en mp3-spiller med musikk til dem. Jeg så at Tjostolv gjerne ville høre «Money» av Pink Floyd! Det forstår man jo etter de absurde pengekravene de har fått i retten, sier Kari Hilde.

Har to rotter

Hun sier sønnen er et veldig givende menneske med et sjenerøst hjerte.

- Det siste jeg hørte var at han hadde gitt bort puta si til en medfange. Det er veldig typisk for ham. Nå har de skaffet malariamedisin til en ung fange som også hjelper dem litt. Etter at en fangevokter døde av dysenteri fikk de kjøpt en sekk med ris til vokterne for å vise sin medfølelse og skape grunnlag for allianser. Josh er veldig glad i dyr. I cella nå har de rottene Bob Kåre og Clara som kommer på besøk klokken 23, og i militærfengselet hadde han en katt som han lekte med og som delte plass med ham på madrassen, sier Kari Hilde.

Kari Hilde tror det var reiselyst og oppdagertrangen som førte til at Joshua reiste til Afrika.

- Min sønn er vel ikke akkurat et A4-menneske, og han følte at Afrika kalte. Han har nok en del av dette spennings-genet. Hadde han levd for 100-150 år siden, så tror jeg han hadde blitt en kjent oppdagelsesreisende, eller reist til Amerika når det åpnet seg der, eller kanskje vært en berømt misjonær.

Personvernpolicy