Sjiaopprør i Jemen driver titusener på flukt

En ung jente er en av mange flyktninger i eget land. Fra flyktningeleiren i al-Mazraq. Foto: Khaled Abdullah/Reuters.
En ung jente er en av mange flyktninger i eget land. Fra flyktningeleiren i al-Mazraq. Foto: Khaled Abdullah/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p I tre uker har kampene mellom sjiamuslimske opprørere og regjeringssoldater rast nordvest i Jemen. 35.000 mennesker er drevet på flukt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Konflikten i Jemen

• I 1962 blir det 1.000 gamle sjiamuslimske Zaydi-imamatet med hovedsete i Saada styrtet i en revolusjon.

• I 2004 brøt det ut kamper mellom kamper mellom de såkalte Houthiene og regjeringsstyrker.

• Houthiene har sitt navn fra gruppens første leder Hussein Badr al-Din al-Houthi, som ble drept i september 2004 og etterfulgt av broren Abd al-Malik al-Houthi.

• Houthiene er zaydier, men langt fra alle zaydier er opprørere. Det blir anslått at cirka 30 prosent av sjiamuslimene støtter Houthiene.

• En avtale mellom Houthiene og den hovedsakelig sunnimuslimske regjeringen ble inngått i 2007, men aldri satt ut i livet.

• Sommeren 2008 blusset kampene opp igjen. Minst 35.000 mennesker er drevet på flukt. (©NTB)

Den fem år lange konflikten i Midtøstens fattigste land blusset opp igjen i begynnelsen av august da opprørerne hevdet at de hadde overtatt kontrollen av Saada-provinsen på grensen mot Saudi-Arabia.

Regjeringen, som har liten makt utenfor de store byene, har svart med en motoffensiv og luftangrep, Det har likevel ikke hindret konflikten i å spre seg til områder i provinsen Amran nærmere hovedstaden Sana, melder nyhetsbyrået AFP.

Søndag hevdet opprørslederen Abd al-Malik al-Houthi at en viktig militærleir var erobret i Malaidh i Saada, og at leirens våpen og ammunisjon var kommet på opprørernes hender.

– Får ikke reise

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at om lag 35.000 mennesker er drevet på flukt som følge av kampene.

Fredag varslet UNHCR på sine hjemmesider om at situasjonen er dramatisk for flyktningene, mange av dem fanget i Saada by.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både innbyggerne i Saada og flyktningene som er samlet der, er uten mulighet til å forlate byen. Byen er praktisk talt avskåret fra resten av verden, sier UNHCR-talsmann Andrej Mahecic.

Han forteller at unntakstilstanden i byen gjør mat- og vannsituasjonen svært vanskelig, fordi markedene må holde stengt. Flertallet av flyktningene har måttet forlate alt de eier og er stuet sammen på skoler, klinikker, hangarer og låver.

Våpenhviletilbud

Hvor mange som er drept i siste runde av konflikten er vanskelig å anslå, ettersom regjeringen har sperret av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For en uke siden ble om lag hundre opprørere funnet drept langs en vei, ifølge regjeringen, som samtidig kom med et forslag om våpenhvile. Tilbudet er blitt avfeid av opprørerne, som går under navnet Houthiene.

Jemens president Ali Abdullah Saleh advarer mot at opprøret vil bli slått besluttsomt ned om ikke våpenhviletilbudet aksepteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang historie

Konflikten har røtter langt tilbake i historien, men startet for alvor i 2004. De sjiamuslimske Houthiene har blant annet klaget over at den sunnimuslimske regjeringen gir for stor innflytelse til Wahabitter, tilhengere av bokstavtro tolkning av koranen som har stor innflytelse i nabolandet Saudi-Arabia.

Jemenittiske tjenestemenn anklager jevnlig Iran for å støtte Houthiene økonomisk, ifølge Al Jazeeras engelskspråklige nettutgave. (©NTB)