Tøffe oppgaver venter etter historisk valgseier

Demokratenes leder Yuhio Hatoyama takket folket for støtten da valgdagsmålinger viste at hans parti lå an til å få flertall i nasjonalforsamlingen. Han gikk likevel ikke så langt som til å erklære valgseier. Foto: REUTERS / Issei Kato / SCANPIX.
Demokratenes leder Yuhio Hatoyama takket folket for støtten da valgdagsmålinger viste at hans parti lå an til å få flertall i nasjonalforsamlingen. Han gikk likevel ikke så langt som til å erklære valgseier. Foto: REUTERS / Issei Kato / SCANPIX.

<pOpposisjonen i Japan vinner en historisk valgseier, og nå skal et parti uten regjeringserfaring få landets skakkjørte økonomi på beina igjen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tokyo (NTB-AFP-Reuters): Allerede søndag ettermiddag innledet Demokratene (DPJ) samtaler om regjeringsdannelse. Partiets leder Yuhio Hatoyama takker velgerne for støtten.

- Jeg er takknemlig for støtten fra folket, sa Hatoyama da valgdagsmålinger viste at hans parti lå an til å vinne et flertall på minst 300 av de 480 setene i underhuset i nasjonalforsamlingen.

Han gikk ikke så langt som til å erklære valgseier, men gjentok at han ønsker å danne en koalisjonsregjering med Sosialdemokratene og Folkets nye parti.

Samtidig ble det klart at statsminister Taro Aso går av som partileder i Liberaldemokratene (LDP).

- Jeg må ta ansvar for valgresultatet, sa han.

Politisk jordskjelv

Regjeringspartiet LDP har sittet med makten i over 50 år, bare med unntak av en kort periode på ti måneder på 1990-tallet.

Valgresultatet, som etter alt å dømme vil vise en soleklar seier til opposisjonen, vil derfor innebære et aldri så lite jordskjelv.

- Mandag morgen starter en ny æra i japansk politikk, og ingen kan si med sikkerhet hvordan dette vil arte seg, sier Gerald Curtis, professor i statsvitenskap ved Columbia University.

Han mener maktpartiet LDP ikke bare har tapt dette valget, men falt fullstendig sammen. Curtis og flere andre analytikere tror samtidig at Demokratenes mangel på regjeringserfaring blir en stor utfordring for partiet.

Stemte for forandring

Behovet for forandring var et gjennomgangstema blant de japanske velgerne.

- Jeg mener vi trenger forandring nå, sier den 68 år gamle pensjonisten Toshihiro Nakamura, som stemte på opposisjonen.

Nakamura mener LDP har fått sitte med makten for lenge.

- Jeg liker ikke det som skjer i dette landet. Ting må forandre seg, sier 78 år gamle Kazuya Tsuda.

- Jeg tror ikke Demokratene kan gjøre alt de har lovet i programmet sitt, men det vil være bedre enn den nåværende situasjonen under LDP, sa Tsuda.

Økonomisk trøbbel

Viktige temaer i valgkampen har vært den prekære situasjonen for Japans økonomi og den voksende nasjonalgjelda.

Japan er blitt rammet hardt av den globale finanskrisen, og arbeidsledigheten steg i juli til 5,7 prosent. Men landet opplevde vekst igjen i andre kvartal etter sin verste resesjon siden andre verdenskrig.

DPJ lover å øke støtten til de enkelte husstandene dersom partiet får makten, og vil også styrke bidragene til jordbruket.

Politiske analytikere er imidlertid bekymret for at DPJs økonomiske plan skal øke Japans allerede store nasjonalgjeld.

Lover mindre byråkrati

Demokratene har også lovet å redusere byråkratenes politiske makt. Valget setter en stopper for det tette forholdet mellom triangelet LDP, Japans mange industrigiganter og byråkratiet, som sammen skapte verdens nest største økonomi etter andre verdenskrig.

Også Japans raskt aldrende befolkning, som dessuten stadig krymper, vil bli en stor utfordring for DPJ - i 2015 vil mer enn én av fire japanere være 65 år eller mer.

DPJ håper å frigjøre penger til å takle denne og andre utfordringer blant annet gjennom å øke det private forbruket og få slutt på offentlig sløsing.

Personvernpolicy