- Lockerbie-bomberen slapp fri for olje

OMSTRIDT: Utleveringen av mannen som ble dømt for Pan Am-flight 103-bombingen vekker sterke reaksjoner. Foto: Scanpix.
OMSTRIDT: Utleveringen av mannen som ble dømt for Pan Am-flight 103-bombingen vekker sterke reaksjoner. Foto: Scanpix.

<pAbdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi ble sluppet fri på grunn av olje, mener The Sunday Times.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken mot skotske myndigheter har vært ubarmhjertig etter at man lot mannen som var dømt for Lockerbie-bombingen returnere til Libya fordi han tilsynelatende lider av uhelbredelig prostata-kreft.

Skuffelsen og sjokket var derfor stort da man så jubelscenene fra flyplassen i Tripoli da han kom tilbake til hjemlandet. I Libya har løslatelsen blitt beskrevet som en stor seier for det ofte terror-anklagede landet og dets leder Mohammar Ghadaffi.

I landets interesse

Nå viser en lekkasje at justisminister Jack Straw for to år siden fant ut at det absolutt var i Storbritannias interesse å la al-Megrahi bli en del av en fangeoverføring med Libya.

Først var man sterkt mot en slik utlevering, men man forandret mening da oljeselskapet BP støtte på problemer i sin kamp for å få utvinningsrettigheter i Liby, skriver The Sunday Times.

Inntil nå har britiske politikere på det sterkest avvist at utleveringen av den dømte terroristen hadde noe som helst med kommersielle interesser å gjøre, og det er denne påstanden som nå møter motstand.

Seks uker at Jack Straw endret mening ble en avtale utformet og underskrevet av Libya og Storbritannia. Hittil har det vært Downing streets linje at det var skotske politikere som ene og alene sto bak avtalen.

- Sjokkerende

Ifølge den britiske avisen sier nå den utenrikspolitiske talsmannen for de Liberale, Ed Davey, at brevene som nå har blitt lekket er det sterkeste beviset på at den britiske regjeringen hadde snakket direkte med Libya om Megrahi med tanke på å sikre britiske kommersielle interesser.

Jack Straw uttalte lørdag kveld at avtalen man inngikk med Libya riktig nok ikke hindret Megrahi spesielt å bli utlevert, men at skotske myndigheter uansett hadde veto på om han faktisk skulle utleveres.

Representant for de pårørende etter Lockerbie-bombingen, Frank Duggan, beskriver avsløringen som sjokkerende.

- Hvis dette kan settes i forbindelse med handel, og spesielt med olje, da er tilknytningen mellom Libya og Storbritannia, ikke Skottland. Og da har den britiske regjeringen noe å svar for, sa han til BBC Radio 5 i går.

Utleveringen av Megrahi har fått sterk kritikk. Blant annet har USAs president Barack Obama gjort det klart at han mener utleveringen var en tabbe.

Personvernpolicy