- Ikke til å stole på

ELDREOMSORG: Arbeidslivsorganisasjonen Delta inviterte Sylvi Listhaug (Frp) og Bjarne Håkon Hanssen til debatt om eldreomsorg lørdag. Det ble raskt en debatt om kommuneøkonomi. Foto: Håkon Høgetveit
ELDREOMSORG: Arbeidslivsorganisasjonen Delta inviterte Sylvi Listhaug (Frp) og Bjarne Håkon Hanssen til debatt om eldreomsorg lørdag. Det ble raskt en debatt om kommuneøkonomi. Foto: Håkon Høgetveit

<pOslo-byråd Sylvi Listhaug mener Bjarne Håkon Hanssens verdighetsgaranti i eldreomsorgen ikke er verdt papiret den er skrevet på. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Garantien til Bjarne Håkon Hanssen er ikke til å stole på, mener Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, som er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo.

Lørdag møtte hun helseministeren til debatt på Rådhusplassen. Arbeidslivsorganisasjonen Delta arrangerte debatten som et innslag på Delta-dagen i Oslo, og eldreomsorg ble raskt det viktigste temaet på scenen.

RAP: Gruppen Stor Overraskelse oppsummerte debatten mellom Listhaug og Hanssen i rapform. Foto: Håkon HøgetveitRAP: Gruppen Stor Overraskelse oppsummerte debatten mellom Listhaug og Hanssen i rapform. Foto: Håkon Høgetveit

Verdighetsgaranti

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sendte tidligere i sommer et forslag til endringer i kommunalhelsetjenesteloven om rett til et verdig tjenestetilbud ut på høring.

Den såkalte verdighetsgarantien skal blant annet sørge for at eldre på sykehjem skal ha rett til dagaktiviteter og å komme seg ut av senga, men krever da også flere ansatte - både sykepleiere og andre arbeidstakere, som for eksempel kulturarbeidere.

- Men denne loven er ikke verdt papiret den er skrevet på, dersom ikke finansieringen i tilstrekkelig grad følger etter. Det nytter ikke å lovpålegge alt mulig rart, dersom ikke finansieringen står i stil. Realitetene tilsier at slike lover fort blir papirlover, som ikke blir fulgt av norske kommuner, sier Listhaug til ABC Nyheter.

- Sier hun skal bryte loven

Helseministeren parerer med at det vil bli utbetalt nok midler til at verdighetsløftet i eldreomsorgen skal holdes, og han stusser over Listhaugs uttalelser.

- Det er interessant at en kommunepolitiker står her med en statsråd i en sittende regjering og sier at de ikke har planer om å følge de lover som settes i verk. Ja, det er jo faktisk akkurat det hun sier, mener Hanssen, som poengterer at det blir utbetalt midler dersom kommunene prioriterer eldreomsorgen.

Listhaug mener imidlertid det er situasjonen i kommuneøkonomien i Norge som gjør at slike garantier ikke vil holdes. Hun etterlyser en juridisk rett til sykehjemsplass til eldre, og krever at pengene må komme fra statskassen.

- Det blir allerede bevilget altfor lite penger til eldreomsorgen i kommunene. Selvfølgelig skal vi bestrebe å følge de lovkrav som kommer, men realiteten er at mange norske kommuner sliter kraftig. Halvparten går med underskudd og når ikke lovkravene står i stil med finansieringsplanene, vil de ende opp som papirlover, mener hun.

Hundredagersplan

Debatten fant sted rett etter at Listhaugs partifelle, Frp-formann Siv Jensen, la frem sin plan for hva Frp skal gjøre i løpet av sine første 100 dager i en eventuell regjeringsposisjon.

Der fokuserte Jensen på helse og omsorg, og la til og med pressekonferansen til det private omsorgssenteret Ringvåltunet i Heimdal utenfor Trondheim.

Omsorgssenteret er privat drevet, og eierne har i lang tid kranglet med Arbeiderparti-styret i Trondheim om at de bør sende eldre til Ringvåltunet.

- I Frps system vil ikke Ringvåltunet være avhengige av rødgrønne kommunepolitikere. De vil være avhengige av at eldre mennesker er interessert i å komme hit, slik at de kan få hjelp - betalt av det offentlige. Vi vil slippe flere tilbydere til, understreker Siv Jensen på pressekonferanse.

- Brukervalg ga pris

Oslo-byråd Listhaug trekker i denne sammenhengen frem Nordre Aker bydel i det Høyre og Frp-styrte Oslo, som denne uken fikk prisen for fremragende kvalitetsarbeid innenfor pleie og omsorg utdelt av kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

- Konkurranse og forbrukermakt er kjempesunt. Her var det fritt brukervalg som gjorde at folk måtte skjerpe seg for å beholde brukerne sine, mener Listhaug.

- Bare et oppgulp

Hanssen bet seg også merke i at Frp dro frem Ringvåltunet omsorgssenter som et eksempel på hvor ille et rødgrønt styre tilsynelatende er.

- Hele 100 dagersplanen var jo egentlig bare et oppgulp. Alle vet at vi med Frp i regjering vil få private løsninger og at de gamle vil bli sendt til Spania. Men hovedutfordringen er at vi systematisk må bygge opp det totale helsetilbudet, med nye bygg og flere ansatte. Hvis vi har råd til å betale for private løsninger, har vi da også råd til å betale for offentlige løsninger, sier Hanssen.

Han poengterer at det pengemengden er den samme uavhengig av om vi betaler til det private eller det offentlige.

- Når ikke Trondheim kommune velger å benytte seg av dette omsorgssenteret, er det fordi de ikke har nok penger over budsjettet sitt. Det dukker ikke opp mer penger om vi bruker private løsninger, mener han.

Personvernpolicy