Mintes Ted Kennedy

BRØDRE: En ung Edward Kennedy flankert av brødrene Robert og John på et bilde tatt mens alle tre var i live. Foto: Scanpix.
BRØDRE: En ung Edward Kennedy flankert av brødrene Robert og John på et bilde tatt mens alle tre var i live. Foto: Scanpix.

<pTårer, spøk og latter fylte luften under en minneseremoni for senator Edward Kennedy i John F. Kennedy-biblioteket i Boston.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvelden før begravelsen av Kennedy lørdag sluttet politiske allierte og motstandere seg til familien for det som ble kalt en «feiring av livet», en våkenatt i tradisjonell irsk ånd.

Seremonien fant sted etter at 30.000 vanlige mennesker hadde defilert forbi båren for å vise den folkekjære senatoren, som døde tirsdag, den siste ære.

Den ene taleren etter den andre beskrev Kennedy som en amerikansk patriot, en legendarisk senator, en mann som var privilegert i livet, men også var rammet av livets tragedier, som drapene på de to storebrødrene.

Familie og venner

Med havna i Boston som bakteppe for den flaggdekkede båren og talerstolen vekslet familie og venner på å hylle Kennedy-familiens patriark.

Selv om talerne til tider ble grøtet i stemmen og hadde problemer med å holde tårene tilbake, var det vel så ofte latter som runget gjennom salen når de fortalte anekdoter fra senatorens begivenhetsrike liv.

Hans nærmeste venner i Senatet, visepresident Joe Biden, partikameratene senator Christopher Dodd og senator John Kerry og de to republikanske senatorene John McCain og Orrin Hatch var alle dypt rørt da de talte.

Elsket av motstandere

Hatch fortalte om sine varme følelser for Kennedy selv om det var få menn han hadde mindre til felles med.

– Jeg savner å slåss med ham i offentligheten og all spøken med ham bak kulissene, sa Hatch mens han tørket tårene.

Det nære vennskapet med Hatch var representativt for Kennedys evne til å knytte bånd over partigrensene og til å samarbeide med konservative motstandere om kompromisser, selv om han selv var et av Senatets mest liberale medlemmer.

Trøstet

Dodd, som også nylig har fått en kreftdiagnose, fortalte om da Kennedy fikk ham til å le da han sa at smerten ved behandlingen ikke var noe i sammenligning med stadig styggere debatten i USA om helsereform.

Biden fortalte hvilken enorm støtte Kennedy var for ham da han som ung 30-åringen og nettopp innvalgt i Senatet mistet sin kone og sin datter i en bilulykke.

– Uten at jeg spurte ham om det, var han der ved min side, sa han.

– Han krøp inn i hjertet mitt, og før jeg fikk sukk for meg, eide han en del av det, sa en rørt Biden, henvendt til Kennedys enke Vicki og barna hans.

Fikk en far

Mange talte om hvor glad han var i å seile, og andre om hans sjenerøsitet og tilstedeværelse når folk trengte ham.

Joseph P. Kennedy, en av Robert F. Kennedys elleve barn, fortalte hvilken støtte onkelen hadde vært etter at faren ble drept under valgkampen i 1968.

– Hver eneste en av mine brødre og søstre trengte en far, og det fikk vi med onkel Teddy. Vi trengte noen å holde fast i, og Teddy var alltid der, sa han.

Under bisettelsen lørdag morgen holder Barack Obama, som ikke minst kan takke Kennedy for at han nå er president, hovedtalen for sin venn og mentor.

Deretter blir både båren og familien og venner fløyet til Washington der Kennedy blir begravet i en privat seremoni ved siden av brødrene på æreskirkegården Arlington. (©NTB)

Personvernpolicy