Faresignaler i Sentral-Europa

<strong>NASJONALISME:</strong> Nasjonaistiske krefter vokser fram i Sentral-Europa. Her fra en demonstrasjon i Budapest i Ungarn i februar i år. Foto: Bela Szandelszky/AP
NASJONALISME: Nasjonaistiske krefter vokser fram i Sentral-Europa. Her fra en demonstrasjon i Budapest i Ungarn i februar i år. Foto: Bela Szandelszky/AP

De er et alvorlig faresignal at politikere i Sentral- og Øst-Europa stadig spiller på populisme og nasjonalisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Den internasjonale finanskrisen som har gjort de gamle EU-stater mer egoistiske og mindre solidariske, rammer nå de nye medlemsland i Sentral- og Øst-Europa for fullt. Det er et alvorlig faresignal at politikerne i disse land spiller stadig mer på populisme og nasjonalisme.

Det mest absurde eksempel fikk vi nylig da Slovakia nektet Ungarns president, Laszlo Solyem, adgang til riket. Han kom ikke lenger enn til en grensebro over Donau. Noe slikt har aldri hendt før i EU, ikke engang da den avdøde populisten Jörg Haider fikk et bein innenfor den østerrikske regjering. Østerrike ble boikottet av mange av de andre EU-land, men det var aldri snakk om å nekte østerrikske politikere adgang. I dag er de fleste enige om at boikotten av Østerrike var uklok og lite effektiv.


Innreiseforbudet for den ungarske president er desto mer oppsiktsvekkende siden både Slovakia og Ungarn er med i Schengen som over hodet ikke gir adgang til å nekte borgere av de andre medlemsland adgang. Og har personer utenfor Schengen først sluppet inn i ett land, kan de fritt reise til alle de andre. Det er jo et problem for asylpolitikken og arbeidsinnvandringen i Norge.

Slovakisk populisme

Den oppsiktsvekkende slovakiske beslutning har mye å gjøre med de interne politiske forhold å gjøre og de populistiske utspill som den smarte statsminister Robert Fico er kjent for. Den internasjonale økonomiske krise har også rammet Slovakia, blant annet den nye, moderne bilindustrien, og arbeidsledigheten stiger. Ved å spille på nasjonalistiske og etniske motsetninger håper Fico å vende oppmerksomheten bort fra disse problemer. Haider kunne ha gått i skole hos ham.

Tidligere i sommer vedtok regjeringen en ny språklov som gjorde det ulovlig å bruke ungarsk i offentlig administrasjon, også i de områder der det er en overveiende ungarsk befolkning. Det ungarske mindretall utgjør ti prosent av Slovakias befolkning på 5,4 millioner. De som bryter loven kan få en bot på opp til 5000 Euro (40 000 norske kroner), og det er ikke småpenger i Slovakia. Loven er blitt klaget inn for FN.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Ungarerne ikke uskyldige

Men ungarerne er ikke uskyldige de heller. I de ungarske områder av Slovakia opptrer enkelte som de gamle herrefolk de engang var. I Habsburgmonarkiet undertrykte ungarerne slovakene, noe som fikk Bjørnstjerne Bjørnson til å fly i flint. Hans skarpe polemikk mot de ungarske makthavere vakte oppsikt over hele Europa. Men det må understrekes at Bjørnson absolutt ikke ville godta at ungarske overgrep mot slovakene ble erstattet av slovakisk diskriminering av ungarere.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Ungarernes psykologiske problem er at de aldri har klart å akseptere at de ved freden i Trianon i 1920 mistet to tredjedeler av sitt territorium og en tredjedel av sin befolkning. Ungarn var taperen i begge verdenskriger, mens de opportunistiske rumenere fikk full potte. Etter den annen verdenskrig fikk også Tsjekkoslovakia områder som tidligere hadde vært ungarske. Resultatet av disse grenseendringer og av den store ungarske utvandring ble fem-seks millioner ungarere bosatt i utlandet.

Spiller på eksil-ungarerne

Den første ikke-sosialistiske regjeringssjef i Ungarn etter at landet brøt med kommunismen og Warszawapakten, Jozsef Antall, sa at han var statsminister også for de ungarere som bodde i utlandet. Da Viktor Orban var statsminister i 2001, gikk han i sin nasjonaldagstale inn for «gjenforening av den ungarske nasjon over alle grenser». Det var innlysende at slike revisjonistiske utsagn måtte skape uro i nabolandene.

Minnet om 21. august 1968

Det var heller ikke særlig klokt av president Solyom å legge sitt besøk i Slovakia så nær opp til 21.august - årsdagen for den sovjetledede invasjon av Tsjekkoslovakia i 1968 da også ungarske styrker deltok. Han burde som slovakene sier, ha valgt et annet tidspunkt. Men selv om president Solyem er hevet over de partipolitiske stridigheter, er heller ikke han upåvirket av den sterke høyredreiningen i ungarsk politikk.

Fortsetter under bildet

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

I valget til Europaparlamentet fikk den høyreekstremistiske garden Jobbik, som har den fascistiske Jerngarden i den andre verdenskrig som sitt forbilde, 15 prosent av stemmene. Det er en meget bekymringsfull utvikling.

Ingen skal beskylde den ungarske sosialdemokratiske regjering for ikke å ta dette alvorlig. Politiet brøt i sommer opp en planlagt demonstrasjon av garden på Heltenes Plass i Budapest.

De dreper sigøynere

Fire menn som man tror var ansvarlig for mordene på seks sigøynere (roma), er blitt arrestert. Jobbiks popularitet skyldes ikke minst at de forfølger sigøynerne og vil kaste dem ut av landet. Men Jobbik er også antisemittisk i tråd med tradisjonen fra den annen verdenskrig da Eichmann med hjelp av ungarske fascister sendte 400 000 jøder til gasskamrene.

De ungarske sosialdemokrater er på defensiven og vil antagelig tape neste valg. De straffes ikke bare for sin tvilsomme kommunistiske fortid, men også for de meget strenge sosiale og økonomiske innstramningstiltak de siste årene. Det har særlig gått ut over pensjonister og studenter, men misnøyen har også spredt seg til andre grupper av befolkningen. Jeg var to ganger i Budapest i sommer og har aldri tidligere møtt så mye misnøye.

Ungarerne rammes i likhet med de baltiske land av EU-landenes alt for sjenerøse og blåøyde utlånspolitikk. Mens svenske banker har satt seg i gjeld til langt opp over ørene fordi Latvia ikke klarer å innfri sine forpliktelser, er det østerrikske banksystemet nesten lammet av de enorme lån til Ungarn.

Mindre solidaritet med Øst-Europa

De sentral- og østeuropeiske land som i likhet med de baltiske stater er nykommere i EU, merker i økende grad hvordan det «gamle» Europa viser det «nye» ryggen. Tyskland, Frankrika, Italia, Spania og Nederland har mer enn nok med seg selv i disse krisetider, og britene har solidariteten med de tidligere kommunistland bare i kjeften.

Dette er jo ikke overraskende, for slik er menneskene og slik er politikken. Alle tenker på seg selv. Et regjeringsparti som ønsker å bli gjenvalgt, må først og fremst ivareta egne borgeres interesser. Opposisjonen vil lett overby dem i fremmedskeptiske, for ikke å si fremmedfiendtlige holdninger. Nå er det egne banker og bedrifter vesteuropeerne er bekymret for. Å sikre egne arbeidsplasser er viktigere enn å bekjempe den økende ledighet i øst.

Korttenkt politikk

Dette er en forståelig, men korttenkt politikk. For regningen kommer i form av et mer nasjonalistisk og populistisk Europa der alle kjemper mot alle og solidaritet og integrasjon henvises til uforpliktende festtaler. Vi har ikke lenger de politikere som i sin tid hadde visjonene om et europeisk fellesskap og viste evne og vilje til å gjennomføre dem. Det er urovekkende for Europas fremtid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 Flystyrt i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?
Siste nytt
13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenFlystyrt i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus