Kirkeledere levde i luksus

Pastor Edir Macedo under ei messe i Campo Grande i Mato Grosso do Sul nå i august. 8000 troende var til stede under messen. Foto: IURDs fototjeneste
Pastor Edir Macedo under ei messe i Campo Grande i Mato Grosso do Sul nå i august. 8000 troende var til stede under messen. Foto: IURDs fototjeneste
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens de troende ga fra seg alt de hadde, levde kirkelederne et liv i overdreven luksus.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

I Brasil er kirken den som vokser raskest i landet, og IURD-bevegelsen har 4500 kirker rundt om i landet. Ute i verden er kirken kjent under navnet Universal Church Kingdom of God, og saken har også fått omtale i internasjonal presse, blant annet i britiske The Guardian. og av Associated Press.

I England har kirkegjengerne donert 16 millioner dollar til menigheten, og kirken har fått kritikk for å gjøre om gamle bygg av stor kulturell og historisk verdi, for eksempel gamle kinoer, til kirker. Det har IURD også gjort i Brasil.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Pastor Edir Macedo og ni andre lederskikkelser i den frikirkelige bevegelsen Igreja Universal do Reino de Deus (IURD) i Brasil er tiltalt for å ha rundlurt de troende pådet groveste.

Ifølge påtalemyndighetene i São Paulo har de puttet 4 milliarder brasilianske reais (næmere 15 milliarder norske kroner, red. anm), penger som kirkegjengerne donerte til kirken i god tro, i egne lommer. Offergavene brukte de på luksusboliger, privatfly og dyre utenlandsreiser.

Kirkesamfunnet som ble startet av pastor Edir Macedo i Rio de Janeiro i 1977, er det tredje største i Brasil i dag. De fleste av kirkegjengerne er fattigfolk fra slummen. På verdensbasis har kirken 8 millioner tilhengere i 172 land, blant annet i Sverige og en rekke andre europeiske land.

Årlig mottar menigheten 1,5 milliarder reais, snaue 5 milliarder kroner, i offergaver fra de troende, og mange av kirkens tilhengere har gitt ifra seg alt de eide etter å ha hørt pastorenes preken om at jo mer du gir til kirken, jo mer får du tilbake fra Gud. Å i IURD er det penger det handler om. Her kan alt måles i penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk diplom

- De sa at man målte tro i penger, og at den som tror mest, gir mest penger til kirken, den som har svak tro, gir lite. Jeg gav alt jeg kunne i jakten på et lykkelig liv. Jeg ville bare ha et vanlig liv, kurere depresjonen min, gifte meg, få barn, sier Edson Luiz de Melo i et intervju med aktualitetsmagasinet Veja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 45 gamle vaktmesteren fra Belo Horizonte gav 15.000 reais i kontanter til den lokale IURD-meningen. I tillegg solgte han en eiendom som var taksert til 40.000 reais for 6000, og gav pengene til kirken.


Hvis han ikke donerte pengene, ville djevelen komme til å plage ham til han begikk selvmord, truet pastoren i kirken. Det eneste Melo fikk igjen var et diplom signert av Jesus Kristus, og saken er nå ett av mange eksempler som påtalemyndigheten har inkludert i sin tiltale mot kirkens ledere, skriver avisen Estado de São Paulo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Edson Luiz de Melo er ikke den eneste. Også frisøren Simone Vitãrio (31) gav bort alle pengene hun hadde, selv om hun søkte hjelp i kirken på grunn av sine økonomiske problemer.

Det imponerende bygget er finansiert med midler som de troende har donert.Det imponerende bygget er finansiert med midler som de troende har donert.

- Jeg ba om råd fra en pastor i kirken. Han sa at livet mitt bare ville bedre seg dersom jeg donerte penger til kirken. Jeg sa at mannen min hadde 2800 reais hjemme, fordi han hadde solgt en bil. Pastoren sa det var lite, og jeg sa at jeg hadde 400 reais til husleia. Han ba meg donere 3000 reais til kirken. Da mannen min oppdaget hva jeg hadde gjort, ble han rasende. D

agen etter gikk vi til kirken for å be om å få pengene tilbake, men pastoren sa det var umulig. I stedet ba han mannen min

anmelde meg for tyveri, forteller Simone til magasinet Veja.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hjernevasking

Et flertall av kirkens tilhengere i Brasil kommer fra enkle kår. De tjener under gjennomsnittet og har lav utdanning. De vil så gjerne tro - på løftene de får om lykke, helse og fast arbeid. Kirkens rutinerte pastorer kan selge budskapet sitt. - Den beste måten å vise sin tro, er ved å donere penger til kirken. Jo mer du gir, jo sterkere tror du, og jo større takknemlighet vil Gud vise deg, preker de.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange lar deler av lønna gå rett inn på menighetens konto. Andre gir fra seg sparepengene, og deretter gir de fra seg smykker, klokker, biler, datamaskiner og boliger.

- Jeg drev hjernevasking av de troende for å få dem til å gi mer penger, sier den tidligere IURD-pastoren Jenilton Melo dos Santos til aktualitetsmagasinet Veja. - Vi hadde jevnlig måter der vi snakket om innsamlingsmålene. Jeg måtte få inn 150.000 reais per måned og deretter øke med 20 prosent hver måned, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirken er også representert i mange

afrikanske land. - Det dreide seg aldri om tro, alt dreide seg om pengene, sier en tidligere IURD-pastor i Sør-Afrika, ifølge avisen O Globo.

Unntatt skatt

Offergaver som kirkesamfunn i Brasil mottar, er unntatt skatt, fordi kirkene ikke har profitt som mål for aktivitetene de driver. Pengene skal brukes på vedlikehold av kirkebyggene, på religiøse aktiviteter og sosiale prosjekter.

Det er ikke lovstridig å be om økonomisk støtte fra menigheten, selv om mange har vært kritiske til metodene som brukes i Igreja Universal.

Men etter omfattende granskning mener påtalemyndigheten å kunne bevise at de IURD-ledelsen har brukt deler av pengene fra de troende på å berike seg selv. Skattemyndighetene klarte å spore hvor milliardene som de troende donerte til kirken, tok veien. Ti personer står derfor tiltalt for grov skatteundragelse og hvitvasking av penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 2001 og 2008 mottok IURD 8 milliarder reais fra sine tilhengere verden over. Rundt halvparten havnet på kirkens bankkonti. Den andre halvparten ble overført til to stråselskaper i São Paulo, ifølge påtalemyndighetene. Disse selskapene sendte så pengene til selskaper i skatteparadiser utenlands, blant annet på Cayman-øyene, selskaper som kontrolleres av personer med forbindelser til kirkebevegelsen.

Pengene ble så ført tilbake til Brasil i form av lån. De lånte pengene ble til slutt brukt på privat luksus og på å kjøpe en rekke kostbare eiendommer, privatfly og trolig også på å kjøpe den nasjonale tv-kanalen Record i 1992. I dag eier Edir Macedo 90 prosent av Record, mens kona Ester eier de resterende 10 prosentene.

Macedo og kona eier også to luksusleiligheter i Miami. Den første leiligheten ble kjøpt i 2006 og kostet ekteparet over 2 millioner dollar, mens den andre ble kjøpt i fjor til 4,7 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pastoren fikk i 2007 bygd et 2000 kvadratmeter stort palass i byen Campos do Jordão, verdt 6 millioner reais. IURD-sjefene har også et lite privatfly av typen Cessna til sin disposisjon. Kirkebevegelsen eier videre tv-kanalen Itajai i Sør-Brasil og har en rekke radiokanaler og andre typer selskaper i sin portefølje.

Macedo og hans medtiltalte har selv har ikke kommentert de alvorlige anklagene i mediene, men tv-kanalen Record har i flere nyhetsinnslag kritisert påtalemyndighetenes metoder og «feilaktige konklusjoner» i saken. Kirkens prester har også utpekt påtalemyndigheten som den nye fienden i sine prekener de siste ukene, og Macedo ber i et åpent brev om at de troende ber for kirken i denne vanskelige tiden.

Bevisene og de mange vitneforklaringene imot kirkelederne er imidlertid omfattende, og det spørs om kirkegjengerne vil være like rause i framtida.