Annenhver tyske bilforhandler kan gå konkurs

TOM KASSE: Etterspørselen av nye biler er ventet å synke ytterligere i Tyskland etter det ble kjent at pengene i vrakpantordningen er brukt opp. (Foto: Scanpix)
TOM KASSE: Etterspørselen av nye biler er ventet å synke ytterligere i Tyskland etter det ble kjent at pengene i vrakpantordningen er brukt opp. (Foto: Scanpix)

<pNesten annenhver tyske bilforhandler kan gå konkurs når dagens program for statsstøttet innbytte av gamle biler mot nye faller bort. Over 90.000 arbeidsplasser står i fare, sier en analytiker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens tyske vrakpantordning gir bileiere en rabatt på 2.500 euro, eller vel 21.500 kroner, på nye og mer miljøvennlige biler. Den tyske regjeringen har gjort det klart at den ikke vil bli videreført, når pengene som er satt av til formålet, er brukt opp.

Totalt er det satt av fem milliarder euro, eller vel 43 milliarder kroner. Men denne uken ble det kjent at 95 prosent av pengene allerede er brukt, og nå frykter bilbransjen et dramatisk fall i etterspørselen etter nye biler, skrev avisen Die Welt fredag.

– Ordningen har i 2009 gitt en viss drahjelp til produsenter av småbiler og middels store biler. Men den vil bare skyve de underliggende problemene fram til 2010 hvis ikke realøkonomien skyter fart igjen, heter det i en studie fra konsulentselskapet Roland Berger.

Den tyske bilbransjen sliter ifølge analytikere med overkapasitet blant produsentene og et overdimensjonert forhandlernett. Situasjonen er spesielt dramatisk for forhandlerne, selv om det hittil i år er solgt flere nye biler i Tyskland enn på samme tidspunkt i fjor. (©NTB)

Personvernpolicy