- Ikke sannsynlig at de blir henrettet

TVILER PÅ HENRETTELSE: John Peder Egenæs i Amnesty International mener de to nordmennene neppe blir henrettet i Kongo. Foto: Scanpix.
TVILER PÅ HENRETTELSE: John Peder Egenæs i Amnesty International mener de to nordmennene neppe blir henrettet i Kongo. Foto: Scanpix.

<pAmnesty tror ikke det er sannsynlig at dødstraffen mot de to nordmennene i Kongo blir effektuert. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor la fredag ned påstand om dødsstraff i saken mot de to drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

Amnesty tror imidlertid ikke en eventull dødsstraff vil bli effektuert, selv om de skulle bli dømt til døden.

- Kongo har ikke henrettet en dødsdømt person siden 1999-2000 (med ett unntak i 2003, red. anm). Vi oppfatter det som at Kongo har uttalt en midlertidig stans i henrettelser, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty til ABC Nyheter.

Men det har ikke forhindret Kongo å dømme folk til døden. Særlig militærdomstoler har dømt personer til døden, opplyser Egenæs. Disse personene sitter fortsatt i fengsel, og Kongo har aldri uttalt hvorfor de har stanset henrettelsene.

Bedre beskyttelse

Egenæs sier nordmennene er i en særstilling ut fra oppmerksomheten saken har fått.

- Jeg skulle tro at den tette oppfølgingen de får av norske myndigheter og oppmerksomheten rundt saken gir dem bedre beskyttelse enn en kongoleser ville ha hatt. Dessuten er dette en dom om kan ankes videre. Skulle de bli dømt til døden, vil vi selvsagt gjøre vårt for å få dommen omgjort, sier Egenæs.

Ikke overrasket

Egenæs sier han ikke er overrasket over at det er lagt ned påstand om dødsstraff, ut fra at aktor varslet dette tidlig i saken.

- Han har vel til og med uttalt at han gledet seg til det, sier Egenæs.

- Og de forbrytelsene som nordmennene er tiltalt for er forbrytelser som man kan bli dømt til døden for i Kongo, sier han.

Vil kreve at straffen ikke blir gjennomført

Underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier at norske myndigheter ikke vil kommentere påstanden som ble nedlagt i rettssalen i Kisangani i dag.

- Men, hvis de skulle dømmes til døden vil Norge umiddelbart ta kontakt med kongolesiske myndigheter for å få forsikringer om at dommen ikke blir gjennomført, sier Imerslund til ABC Nyheter.

Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i Kongo i begynnelsen av mai i år.

Tiltalen mot nordmennene omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

De tiltalte nordmennene nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.

Personvernpolicy