Gjenforent med familien etter 18 år i fangenskap

Pilen på dette flyfotoet peker mot eiendommen i Antioch i den amerikanske delstaten California der Philip Garrido og hans kone Nancy skal ha holdt Jaycee Dugard fanget i 18 år. Dugard, som nå er 29 år gammel, fikk ifølge politiet to barn med Garrido i løpet av årene i fangenskap. Hun er nå kommet til rette, mens ekteparet Garrido er arrestert mistenkt for kidnapping. Foto: REUTERS / Bing Maps / SCANPIX
Pilen på dette flyfotoet peker mot eiendommen i Antioch i den amerikanske delstaten California der Philip Garrido og hans kone Nancy skal ha holdt Jaycee Dugard fanget i 18 år. Dugard, som nå er 29 år gammel, fikk ifølge politiet to barn med Garrido i løpet av årene i fangenskap. Hun er nå kommet til rette, mens ekteparet Garrido er arrestert mistenkt for kidnapping. Foto: REUTERS / Bing Maps / SCANPIX

<pDen 10. juni 1991 tok barndommen brått slutt for Jaycee Lee Dugard. Etter et 18 år langt mareritt er hun nå gjenforent med familien – i fysisk god form, men psykisk merket for livet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som elleveåring ble Jaycee kidnappet, rett foran øynene på sin skrekkslagne stefar Carl Probyn. Hun skrek og sloss for å komme løs, men kunne ikke forhindre at en mann og en kvinne trakk henne inn i en bil som straks etter raste bort fra stedet.

Les også: Fikk to barn med kidnapper

Nå er hun kommet til rette, og amerikanske medier kunne fredag fortelle at hun ble holdt gjemt i bakgården til et forstadshus. Der fikk hun to barn med mannen som kidnappet henne, en straffedømt voldtektsmann ved navn Philip Garrido.

Med barn

Opprullingen av saken begynte da politifolk oppdaget at Garrido var sammen med to små barn, mens han delte ut religiøs litteratur på delstaten Californias universitet i byen Berkeley. Ifølge politiet oppførte han seg «mistenkelig» mot barna.

Han ble da innkalt til et møte hos politiet, og onsdag dukket han opp der sammen med Jaycee Lee Dugard og de to barna. Den 58 år gamle Garrido og hans fire år yngre kone Nancy sitter nå arrestert, siktet for å ha kidnappet Jaycee i den hensikt å voldta henne.

– Leting i bakgården der de bodde i Antioch like ved San Francisco avdekket en bakgård skjult inne i en annen bakgård, forteller visesherrif Fred Kollar.

– Jaycee og barna har tilbrakt mesteparten av sine liv der, tilføyer han.

Fant bilen

I bakgården ble det oppdaget flere skur, blant dem ett som var lydisolert slik at lyder innenfra ikke kunne trenge ut til omverdenen. Like i nærheten fant etterforskerne en bil, som viste seg å passe til beskrivelsen av kjøretøyet Jaycee ble bortført med i 1991.

– Ingen av barna har noen gang gått på skole, og de har aldri vært hos lege. De ble holdt fullstendig isolert inne på dette området, sier Fred Kollar, som forteller at bakgården var skjermet mot innsyn utenfra, slik at de som satt fanget der, ikke kunne varsle omverdenen.

Naboen Haydee Perry forteller likevel til avisen San Francisco Chronicle at hun nylig så en av de to små jentene. Hun hadde et tomt blikk, og Perry la merke til at hun klamret seg uvanlig tett til en mann, het det på avisens nettsider fredag.

– Et mirakel

Kjenninger av Philip Garrido beskriver ham som en religiøs fanatiker, som tror Gud har gitt han evnen til å snakke «på englenes språk».

– Det er et mirakel at vi har fått Jaycee tilbake, sier stefaren Carl Probyn til avisen Los Angeles Times.

Garrido har sonet flere dommer for voldtekt i Californias nabodelstat Nevada, og han ble sist løslatt i 1999. Det er uklart hvor Jaycee Lee Dugard oppholdt seg mens Garrido satt i fengsel, men hennes historie vekker minner om to lignende saker fra Østerrike.

I 2006 greide Natascha Kampusch å rømme fra mannen som hadde holdt henne fanget i åtte år.

I mars i år ble Josef Fritzl dømt til livsvarig fengsel for å ha hold sin egen datter innesperret i 24 år, voldtatt henne gjentatte ganger og fått sju barn med henne. (©NTB)

Personvernpolicy