- Vaksineinformasjon kan villede
<pInformasjonsmateriellet om HPV-vaksinen som er sendt ut til alle jenter i 7. klasse, kan virke villedende, mener direktør for Bioteknologinemnda. Folkehelseinstituttet tilbakeviser kritikken. </p
HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.
HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til celleforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.
Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.
Det var vaksineprodusent Merck som vant anbudsrunden, og fra denne høsten inngår HPV-vaksinen Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet. Alle jenter i 7. klasse har i disse dager fått tilbud om vaksinen i posten.
Ifølge tall fra Kreftregisteret fikk 261 kvinner i Norge diagnosen livmorhalskreft i 2007.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 79 livmorhalskreft-dødsfall i 2006. Dødeligheten av sykdommen er langt lavere enn ved oppstart av masseundersøkelsen mot livmorhalskreft i 1995.
(ABC Nyheter) Alle jenter i 7. klasse har i disse dager fått informasjon i posten fra Folkehelseinstituttet om HPV-vaksinen som fra denne høsten inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Sammen med foreldrene skal de nå ta stilling til om de skal takke ja til vaksinen eller ikke.
HPV-vaksinen og vaksinering av unge friske jenter er omstridt. Leder for Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, har vært en av de kritiske røstene i debatten. Han mener at Norge har et av verdens beste screeningprogrammer for denne typen kreft, og at det er lettere å oppnå de ønskede resultatene ved screening enn ved vaksinering.
Nå mener Ødegård at brosjyren fra Folkehelseinstituttet gir jentene og foreldrene et dårlig grunnlag for å beslutte om å vaksineres eller ikke å vaksineres.
- Jeg vil ikke fraråde noen å ta vaksinen, men jeg vil at de skal få et godt nok beslutningsgrunnlag til å ta beslutningen på egenhånd, understreker han overfor ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Tror de får en vaksine mot kreft
- På hvilken måte mener du at informasjonsbrosjyren fra Folkehelseinstituttet er mangelfull og kan virke villedende?
- Det jeg reagerer sterkest på er bruk av betegnelsen kreftvaksine. Alle vet at dette ikke er en vaksine mot kreft, men en vaksine som i beste fall om 20-30 år kan ha ønsket effekt ved å hindre forstadier til kreft.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Folk leser brosjyren og tror at her får de en vaksine mot kreft, sier Ødegård.
Men direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, mener dette er Ødegårds egen fortolkning:
- Vi har ikke brukt ordet kreftvaksine. Vi skriver at dette er en vaksine for forebygging av livmorhalskreft. Det er ikke det samme som en kreftvaksine, sier han til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Men man har per i dag ikke endelige beviser for at vaksinen forebygger livmorhalskreft – kun forstadier til kreft. I brosjyren står det likevel «Vaksine for forebygging av livmorhalskreft». Er det riktig å skrive det på den måten?
- Vi vet i dag at de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft, kanskje alle, er forårsaket av en infeksjon med papillomavirus. Vi vet også at disse infeksjonene forårsaker forstadier til kreft, og vi vet at krefttilfellene oppstår fra forstadier til kreft.
- Det er altså en sammenhengende årsakskjede som vi etter hvert kjenner svært godt. På samme måte vet vi med sikkerhet at vaksinen forhindrer de infeksjonene som setter denne prosessen i gang.
- Det er, for å si det mildt, svært lite sannsynlig at vaksinen ikke skulle beskytte mot kreft når den påviselig beskytter mot de forstadiene som er en nødvendig forutsetning for at det skal oppstå kreft, sier Stene-Larsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLES OGSÅ: - Anbefalte vaksine før man visste om den virket
- Gir ikke informasjon om alternativer
Når det kommer til informasjon om alternativer til å la seg vaksinere nå, mener Lars Ødegård at brosjyren er mangelfull.
- Brosjyren gir ikke informasjon om foreldrenes eller jentas reelle handlingsrom, altså om alternativer til det å la seg vaksinere, eller alternativ til vaksineres nå – altså å utsette vaksineringen.
- Det kommer svært dårlig frem. Det synes jeg er særdeles viktig, sier han.
Stene-Larsen er uenig også i denne kritikken, og trekker frem at brosjyren inneholder informasjon om screeningprogrammet for livmorhalskreft og hvor viktig det er å videreføre det.
Han mener også at seksuell avholdenhet er et dårlig alternativ til vaksinen, fordi det er nødvendig med avhold fra alle former for seksuell nærkontakt for å unngå HPV-smitte.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det er urealistisk, og vi har derfor ikke valgt å tillegge det stor vekt, sier Stene-Larsen.
- Det er også fritt opp til den enkelte å utsette vaksinasjonen. Men for at den skal virke må den tas før man blir smittet. Da er det viktig å komme til tidsnok. Vi mener at det tidspunktet vi har satt er riktig, og anbefaler derfor ikke å utsette vaksinering, fortsetter han.
- Unøyaktig
Ødegård i Bioteknologinemnda mener også at brosjyren gir unøyaktig informasjon om forskningsdata på forekomst av kreft knyttet til HPV type 16 og 18, som er de virustypene vaksinen beskytter mot.
Artikkelen fortsetter under annonsen- I brosjyren skriver de at det er om lag 70 prosent av krefttilfellene som skyldes disse virustypene. Det er svære dårlige data for å underbygge dette, men data fra Danmark viser at det virkelige tallet trolig ligger nærmere 25 prosent, sier Ødegård.
Artikkelen fortsetter under annonsenPå dette punktet innrømmer Stene-Larsen at de ikke har helt ferske tall fra Norge, men han tilbakeviser likevel Ødegårds påstand om at informasjonen er unøyaktig.
Han mener det er viktig å skille mellom om man snakker om den totale forekomsten av HPV i befolkningen eller andelen som fører til kreft.
- Av de tilfellene som fører til kreft utgjør HPV type 16 og 18 70 prosent. Men de utgjør nok bare 25 prosent av alle HPV-infeksjoner i underlivet, sier direkør Stene-Larsen i Folkehelseinstiuttet til ABC Nyheter.
Se informasjonsbrosjyren som Folkehelseinstiuttet har sendt til jenter i 7. klasse her (pdf).