Tidligere Guantanamofange saksøker USA

Mohammed Jawad, en av de yngste fangene ved Guantanamo Bay på Cuba, fotografert i familiens hjem i Kabul 25. august. Foto: Scanpix/AFP.
Mohammed Jawad, en av de yngste fangene ved Guantanamo Bay på Cuba, fotografert i familiens hjem i Kabul 25. august. Foto: Scanpix/AFP.

<pEn av de yngste fangene ved Guantanamo Bay vil saksøke USA for kompensasjon for de sju årene han ble holdt fanget uten tiltale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohammed Jawad var mindreårig da han ble pågrepet av amerikanske styrker i Afghanistan. Han ble returnert hjem med et amerikansk militærfly etter at en føderal amerikansk dommer ga regjeringen frist til 24. august med å løslate ham.

- Veien fremover akkurat nå er å be de afghanske og amerikanske regjeringene om midler til å lære ham opp og få ham tilbake til et normalt liv, sa advokaten hans, major Eric Montalvo, ved en pressekonferanse i Kabul.

- Hvis du har tatt fra noen deres frihet i sju år, er det ingen som kommer til å være glade for dette. Så det å nå ikke gi ham noen kompensasjon – en mulighet til å vende tilbake til sivilisasjonen – er uakseptabelt.

- Det er ingen forskjell mellom å være stengt inne på Guantanamo Bay eller å bli forlatt i villmarken uten hjelp, sier Montalvo.

- Mellom 12 og 15 år

Montalvo, en amerikansk militæradvokat, sier Jawad ble pågrepet da han var mellom 12 og 15 år gammel. Pentagon sier han var 16 eller 17 da han ble arrestert i Afghanistan, anklaget for å ha kastet en granat mot en amerikansk militærkonvoi.

Advokaten sier den afghanske forsvarsministeren Abdul Rahim Wardak har lovet å hjelpe Jawad, men sier at det ikke betyr at «vi ikke vil forfølge den amerikanske regjeringen for å få den til å gi ham hjelp i overgangsfasen».

Jawads juridiske rådgivere sier saken vil bli forfulgt i det føderale rettsapparatet i USA, men at man også ber om umiddelbar hjelp med utgifter til mat og husvære, gitt mannens mangel på utdannelse og fattige familie. Moren er enke.

Tortur

- Det vil ikke kreve mye penger for å hjelpe ham å leve i Afghanistan. Så jeg tror en svært liten sum penger vil utgjøre en stor forskjell i den unge mannens liv, sier Montalvo, uten å ville oppgi et nøyaktig beløp.

- Prosessen har ennå ikke blitt igangsatt, la han til.

- Søksmålets natur er noe vi vil diskutere på et senere tidspunkt.

I en kortfattet rettssak forkastet en militær dommer de fleste av bevisene mot Jawad mot slutten av 2008. En føderal aktor droppet saken, da han sa den unge afghanerens vitnemål hadde blitt til under tortur.

Personvernpolicy