Krever 3038 milliarder kroner fra Norge

<p>Sluttprosedyren mot de to drapstiltalte nordmennene startet i dag. Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland risikerer fire dødsdommer. Foto: Scanpix.</p>
Sluttprosedyren mot de to drapstiltalte nordmennene startet i dag. Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland risikerer fire dødsdommer. Foto: Scanpix.

<pStaten Kongo krever 3038 milliarder kroner fra Norge og de tiltalte. Det er mer enn 20 ganger mer enn brutto nasjonalprodukt i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i rettsaken mot de to tiltalte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland krever 500 milliarder dollar i erstatning fra de to tiltalte og Norge. Summen tilsvarer over 3000 milliarder norske kroner.

Til sammenligning er det norske oljefondet er på 2385 milliarder norske kroner, og brutto nasjonalprodukt i Kongo 127 milliarder norske kroner.

Tidligere torsdag var erstatningskravene mot de to drapstiltalte nordmennene i Kongo kommet på til sammen nær 250 millioner kroner. Men det var før statsadvokaten rettet gigantkravet mot slutten av torsdagens rettsak.

Ifølge statsadvokat Mandjo er begrunnelsen for kravet at Norge har benyttet de tiltalte i sin kongelige vaktgarde, og at tilknytningen til Norge dermed er åpenbar, skriver Dagbladet.

Pause siden mandag

Rett før klokken 10.30 torsdag startet rettsforhandlingene igjen etter at det har vært pause siden mandag.

– Vi er litt spent på om søksmålet blir delt mellom Norge og oss. Jeg håper de forstår at verken jeg eller Tjostolv har noe særlig penger, og at Norge kan finne på å ikke si seg helt enig i disse erstatningsbeløpene, sa Joshua French før retten ble satt.

20 millioner dollar

Bistandsadvokat François Alauwa representerer tre grupper som krever erstatning, og disse gruppene krever til sammen 20 millioner dollar, som tilsvarer rundt 120 millioner kroner. Enken etter sjåføren krever 12 millioner dollar, 2 millioner dollar for hvert av de seks barna. Dette vil sikre deres framtid og legge grunnlaget for deres utvikling, mener advokaten.

– Hvem kan si at vi ikke har de neste Williams-søstrene eller den neste Usain Bolt blant barna? spurte Alauwa.

Han dro sammenligningen til en flystyrt i Tsjad, der flyselskapet ble dømt til å betale 6 milliarder dollar til familiene til de etterlatte – 382 millioner dollar til hver familie.

–12 millioner dollar er ingenting sammenlignet med erstatningsbeløpet etter UTA-flystyrten i Tsjad, sa han.

I tillegg krever fem medlemmer av Kasongos familie 1 million dollar hver. Fagforeningen til den drepte sjåføren krever 3 millioner dollar.

Ville avvise nye vitner

Aktor Blaise Bwamulundu presenterte torsdag to nye vitner for retten. Dette er en resepsjonist og en hotellsjef ved hoteller der Moland og French skal ha bodd i Kisangani.

Nordmennenes forsvarer, André Kibambe, protesterte og sa at vitnene måtte vært meldt på forhånd, og at de tiltalte dermed har rett til å avvise dem. Domstolen valgte imidlertid å godkjenne de to som personer som har viktig informasjon å komme med, i praksis det samme som vitner, til forsvarerens protest.

Stressende uker

De to nordmennene ser fram til at saken skal få en avslutning.

– Det har vært to veldig stressende uker. Det har vært mye fram og tilbake, og mange anklager, så vi ser fram til litt hvile og å få ned stressnivået, sier French.

Tidligere hadde nordmennene håp om å bli frikjent av domstolen, men nå tror de det går mot en fellende dom.

– Ved en fellende dom går jeg ut ifra at vi anker. Vi kan ikke akseptere noen av tiltalepunktene, så visst ikke på det bevisgrunnlaget som er blitt framlagt, sier French.

De to tiltalte nekter straffskyld og mener en væpnet bande drepte Kasongo.

Personvernpolicy