Veterinærene vil legge ned pelsdyrnæringen

Sølvrev i bur. Foto: TV2.
Sølvrev i bur. Foto: TV2.

<pVeterinærforeningen går inn for å legge ned hele pelsdyrnæringen i Norge. Det blir stadig vanskeligere å leve med at ville pelsdyr holdes i bur for å lage pynt, sier presidenten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det verste med pelsdyrholdet slik det er i dag, er at dette er rovdyr, utemmede streifdyr som holdes i bur hele livet. Dyrene får ikke tilfredsstilt sine naturlige atferdsbehov, sier president Marie Modal i Den Norske Veterinærforening til NTB.

På tross av gode intensjoner i næringen, viser det seg at det fortsatt er store problemer med tanke på dyrevelferd, ifølge foreningen, som også tidligere har uttrykt skepsis til pelsdyrhold.

– Både i 2001 og i 2003 uttrykte vi stor skepsis til denne driftsformen og ba om en vurdering av denne måten å holde dyr på. Nå viser det seg at regelendringer og hyppigere tilsyn åpenbart ikke har ledet til målet. Det å holde ville, aktive pelsdyr for å produsere pynt, blir også vanskeligere og vanskeligere å stille seg bak rent etisk, sier Moland.

Veterinærforeningen kommer nå til å ta kontakt med næringen.

– Vi vil tilby vår fagkompetanse for å bedre forholdene slik de er i dag, og for å være en aktiv medspiller i tilfelle en styrt avvikling av næringen, sier Modal.

I hardt vær

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) truet tidligere i uken med å trekke støtten til pelsdyrnæringen etter de siste avsløringene om vanskjøtsel ved flere farmer.

Bildene som ble lagt fram fra 45 ulike farmer viste dyr med arvrevne ører og bein.

Tok skrekk-bilder på pelsdyrfarm - NRK Nyheter

- Det gjør vondt å se slike bilder. Det er fullstendig uakseptabelt, og det har jeg gitt uttrykk for overfor næringen i dag, sa Brekk.

Stor industri

Det finnes i dag rundt 400 pelsdyrfarmer i Norge, som ifølge styreleder Bertan Skadsem i Norges Pelsdyralslag skaper rundt 2.500 arbeidsplasser på landsbasis. Skadsem mener avsløringene ikke er representative for næringen som sådan.

Personvernpolicy