AP-politikere tjener mest

<pOver halvparten av Arbeiderpartiets kandidater til årets stortingsvalg tjener 500.000 kroner eller mer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet er det partiet med størst andel av kandidatene innen den høyeste inntektsgruppen, viser SSB-tallene.

– Det er helt naturlig at Arbeiderpartiet topper inntektslisten. Dette er folk med fast jobb fra det solide øvre middelklassesjiktet. Dette er jo LO-mafiaen, sier kommentator i E24, Elin Ørjasæter til NRK.

55,9 prosent av Arbeiderpartiets listekandidater har en bruttoinntekt på 500.000 kroner eller mer. Blant Høyres kandidater tjener 50,3 prosent en halv million eller mer, mens Senterpartiet har 43,8 prosent av sine kandidater innenfor den høyeste inntektsgruppen. Deretter følger Fremskrittspartiet og Venstre, med henholdsvis 42,4 prosent og 42,2 prosent.

Rødt plasserer seg i den andre enden av skalaen, der bare 13,8 prosent tjener 500.000 kroner eller mer.

Tallene fordeler seg også på kjønn, og i den høyeste inntektsgruppen er det Fremskrittspartiet som har den største forskjellen mellom kvinner og menn. Mens 33,9 prosent av partiets mannlige kandidater tjener en halv million eller mer, er det bare 8,5 prosent kvinnelige kandidater som gjør det samme.

Hos SV er 17,7 prosent av kandidatene i den høyeste inntektsgruppen menn, mens 17 prosent er kvinner. (©NTB)

Personvernpolicy