- Uendelig trist at TV 2 legger ned Dokument 2

<div>Her poserer redaksjonssjef i TV 2, Odd Isungset sammen med Erling Borgen under presentasjonen av Erling Borgens  dokumentarfilm  "Et lite stykke Norge", samme dag som den vises  på TV 2. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX</div>
Her poserer redaksjonssjef i TV 2, Odd Isungset sammen med Erling Borgen under presentasjonen av Erling Borgens  dokumentarfilm  "Et lite stykke Norge", samme dag som den vises  på TV 2. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

<pErling Borgen frykter for arbeidsforholdene for dokumentarskapere i Norge når Dokument 2 legges ned. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette vil føre til en enda vanskeligere situasjon for norske dokumentarister, sier han til ABC Nyheter.

Borgen har tidligere leverte flere dokumentarer til TV 2 og han er nå bekymret for at NRK vil presse ned prisene på dokumentarfilmer.

- Det tåler ikke markedet, mener han. Han understreker at det alltid har vært vanskelig å finansiere dokumentarfilmer i Norge.

- Det er uforståelig at de nå velger å legge det ned, sier han.

Borgen fikk også vist sin dokumentar «Et lite stykke Norge» på TV 2 etter at NRK refuserte programmet.

- Politisk ukorrekte

Tonje Steinsland. Foto: TV2.Tonje Steinsland. Foto: TV2.

- Vi har hatt en uredd profil og har valgt å vise produksjoner som har vært for kontroversielle for andre. Vi har selv tatt tak i mange politisk ukorrekte temaer og her har også ledelsen støttet oss, sier programleder Tonje Steinsland. Hun påpeker at TV 2 dermed har vært en god arbeidsplass for gravende journalister.

Hun snakker på vegne av hele redaksjonen når hun deler Borgens bekymring for situasjonen.

Dokument 2 ble i utganspunktet startet samtidig med TV 2 i 1992, men har hatt flere former opp igjennom de 17 årene.

Protesterer på Facebook

Redaksjonen har også startet en protestgruppe mot nedleggelsen på Facebook : Vi som vil bevare god journalistikk i TV 2. Her skriver de:

Ved å legge Dok2-redaksjonen, legger TV2 ned hele sitt gravende journalistiske miljø. De signalene TV2 sender ut nå, er ikke utypiske for den retningen presse og media ser ut til å ta. ”Klikkhysteriet” på nett og lytter- og seerandeler i etermediene har blitt det viktigste i mediebedrifter over hele landet.

Redaksjonen har vunnet flest Gullruten-priser i Norge, men kan også vise til Skup-diplomer og andre hedersvisninger.

Samfunnsendringer

- Det viktigste er ikke hvor mange Skup-diplomer vi har vunnet, men alle de samfunnsendringene vi har ført til ved å sette søkelyset på problemer og kontroversielle temaer, sier Steinsland til ABC Nyheter og nevner fokuset på æresdrap og tvangsekteskap, dokumentasjonen av omskjæringer og handlingsplanene dette utløste.

Sultbløffen. Foto: TV2.Sultbløffen. Foto: TV2.

En av de siste dokumentarene, «Sultbløffen», vant den store journalistprisen er også valgt ut for visning på dokumentarfilmfestivalen Prix Europa.

Programmet skal nå gå fram til jul og så er det slutt. Dermed stoppes alt arbeid med nye prosjekter for de 12 personene i redaksjonen.

Nyhetsredaktør, Kjell Øvre Helland, sier at TV 2 skal gå igjennom alle avdelingene for å prøve å kutte kostnadene og at selv om Dokument 2 er et godt program, så er det for dyrt.

- Synd å kutte

- Vi håper å kunne beholde kompetansen i Dokument 2. TV 2 skal uansett fortsatt satse kraftig på nyheter, sier han til ABC Nyheter.

Han understreker at man ikke skal slutte med gravende og god journalistikk i TV 2, men at det i denne formen blir for dyrt når TV 2 skal kutte 150 millioner på 2010-budsjettet. Den endelige budsjettbeslutningen er ikke tatt og Øvre Helland mener det er helt greit at redaksjonen nå har startet en Facebook-kampanje for å beholde programmet.

- Selv synes jeg det er synd at vi ikke kan forsette med programmet, sier han.

- Det er nødvendig å gå ut og si at dette ikke er riktig, sier Steinsland. Hun tror også det er en endring som seerne ikke ønsker.

For de ansatte venter nå individuelle gjennomganger.

- Vi ser også på muligheter for å rasjonalisere her på Nyhetene, sier han.

Personvernpolicy